Уривок книги: «Дім солі». Світлана Тараторіна

Уривок книги: «Дім солі». Світлана Тараторіна

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У видавництві «Віват» вийшла книга «Дім солі». Світлана Тараторіна.

Публікуємо уривок для ознайомлення.

Кваліфікований лікар, на прийом до якого записуються за місяць, та музикант, який збирає стадіони; модельєр, що створює одяг для найвидатніших знаменитостей, та вчений, лауреат Нобелівської премії, — усі ці люди на перший погляд геть різні. Але всі вони експерти у своїй царині, і їхню думку визнають як авторитетну й шанують. Хочете так само розвинути власні навички з рівня «учень» до рівня «експерт»? Не важливо, розпочинаєте ви нову кар’єру чи продовжуєте справу, вивчаєте мову або опановуєте музичний інструмент — путь завжди той самий, і ця новаторська книжка відкриє вам шлях до справжньої майстерності.

Автор книги, Роджер Нібон — хірург, професор у Gresham College та при Імперському коледжі Лондона. На знак визнання його інноваційної роботи, у якій поєднані медицина, музика та мистецтво, Роджер був відзначений Королівським музичним коледжем і став його почесним членом, отримав почесну стипендію Лондонської школи мистецтв і був обраний членом Гільдії митців. У 2012 році він був нагороджений стипендією Wellcome Trust Englosagement.

Уривок з книги

«То як же можна визначити, експерт перед вами чи не експерт? Інколи ми одразу їх упізнаємо. Ми відчуваємо на собі вплив їхньої роботи й можемо самостійно оцінити її якість у концертних залах, у театрах і на виставках або ж в інших місцях, як у випадку з Дереком. Інколи ми довіряємо їхній компетенції, не маючи змоги побачити, як саме вони роблять свою справу, — наприклад, коли йдеться про хірургів, шеф-кухарів чи архітекторів. Ці експерти видаються нам таємничими, і більшість із нас знає, що нам такого ніколи не повторити.

Інші експерти лишаються на видноті, попри те що ми часто не помічаємо їх. Коли нашу машину ремонтує досвідчений механік, а ванну встановлює віртуозний сантехнік, майстерність цих людей дуже легко угледіти. Для нас ванни й машини — звичайна річ, тож ми не усвідомлюємо, які вміння потрібні для того, щоб виконати свою роботу добре. Ми сприймаємо навички таких людей як даність і не переймаємося думками про них. Однак якісна робота сантехніка та механіка — результат практики протягом десятків років.

Ми оцінюємо роботу експерта залежно від того, наскільки складною вона нам видається. Однак це може завести нас на манівці. Для більшості з нас хірурги, авіапілоти, знані піаністи в уявному рейтингу опиняються нагорі, тоді як автомеханіків, тинькарів та сантехніків ми бачимо внизу. Проте суть експертності — знання, що допомагають дістатися суті проблеми й, адекватно оцінивши, вміло і дбайливо розв’язати її. І це допомагає відкинути непотрібні тут ієрархії.

Інколи ми недооцінюємо експертів, бо їхня робота здається нам зрозумілою. А то буває навпаки. Таксидермія лежить так далеко за межами повсякденного досвіду, що майстерність Дерека легко роздивитися. В роботі тинькаря, який білить стелю, чи теслі, який виготовляє вікна, так само об’єднуються наука, ремесло й мистецтво. Та позаяк ми бачимо стелі та віконні рами щодня, нам важко оцінити експертність цих майстрів. Власне, вправність і точність хірурга та мебляра вражаюче схожі. Вони обидва пройшли непростий шлях. Однак ієрархія, яка розташувала хірурга вище за мебляра, не розгледіла того, що їх об’єднує. Експерт — це не про галузь роботи, а про зусилля, докладені до здобуття майстерності.

Отже, всі ми можемо стати експертами. Всі ми маємо зацікавлення та вміння. Це можуть бути водіння машини, теніс, видавнича справа, бухгалтерський облік, друк на комп’ютерній клавіатурі чи гра на музичному інструменті. Експерта простіше побачити в інших, ніж у собі, і не важливо, пишете ви електронні листи чи симфонії. І хоч експерти часто лишаються в тіні, ми можемо розгледіти їх, якщо знатимемо, куди дивитися.

Це так само, як спостерігати за світом живої природи. Одного дня я йшов уздовж берега річки зі старим другом. Він, затятий рибалка, намагався пояснити мені, чому так обожнює риболовлю.

— Річ не так у тому, щоб спіймати рибу, — казав він, — як у тому, щоб за нею спостерігати.

Я не розумів, про що йдеться. Коли ми дійшли до луковини річки, він показав на воду пальцем і сказав:

— Отам, бачиш?

Я нічого особливого не бачив. Вода як вода, і кілька пожовклих листочків на хвилях, ну, може, ще роїння мушок у призахідному сонці.

— Поглянь-но, скільки їх там, — вихопилося в нього, і він додав назву риб.

Я ж не бачив жодної.

— Просто розслабся й дивися, поки не помітиш, — пояснював мій друг.

Певний час я постояв на березі, і мій погляд розсіявся. Згодом я зрозумів, що те, що видавалося мені тінями на воді, насправді було пурханням рибок під нею. Яких саме, визначити я не міг, але достоту знав, що вони — там. Мій друг почав рибалити ще дитиною. Крихітні підказки складалися в його голові в цілісну картину і промовляли до нього мовою, якої я не розумів. Брижі на воді, мінливі тіні, мерехтіння сонця, хороводи мушок. Він знав, як усе це прочитати й розшифрувати і навіть зміг чітко визначити, яку саме зграйку рибок помітив він у луковині річки.

Експерти — те саме, як та невидима риба: вони поруч із нами, але ховаються як дерево в лісі. Часом надмірна скромність навіть не дає їм змоги визнати власні досягнення. У цій книжці я, так само як мій друг того дня, показуватиму вам невидимих експертів-риб навколо і всередині вас самих. Я розповім, як навчився вирізняти їх з-поміж інших, які спільні якості вони мають і що з їхнього досвіду можна впровадити у власне житті.

Досліджувати експертів — це виклик. Часто експерти вагаються, як пояснити, що вони власне роблять. Відточена до автоматизму, їхня робота мігрувала у сферу несвідомого, недосяжного навіть для них, непридатного для словесних пояснень. Але зазвичай вони можуть її показати. Опинившись у студії, майстерні, сценічному просторі, клініці, операційній, можна спостерігати експерта за роботою. Та навіть і тоді тонкі нюанси їхньої майстерності важко вловити. Так само складно описати словами їхню мудрість і як вони виснують із ситуації те чи те.

Можливо, вам захочеться дізнатися, як знайти експертів, робота яких резонує з вашою, досвід яких здатен пролити світло на ваш власний. Якщо експерти — риба невидима, то як же їх розгледіти? Перший спосіб — піти туди, де зазвичай багато риби, знайти вигин ріки, де вона збирається в зграйки. У Великій Британії таким місцем є Гільдія митців (Art Workers’ Guild)».


Читати також