25-04-2023 Розваги 475

Інтерв'ю з Арістотелем

Інтерв'ю з Арістотелем

ChatGPT – це дивовижний продукт, який демонструє можливості штучного інтелекту у сфері мови та спілкування. Він може бути корисним помічником у різних ситуаціях: як у роботі, так і для розваг.

А журналістам порталу Експеримент ChatGPT допоміг реалізувати новий проєкт - спілкування із видатними постатями минулого. Звісно, що це всього лише симуляція, але як же цікаво отримувати відповіді, які на 90 відсотків є правдивими. Таким чином, це не просто розважальний, але певною мірою і навчальний проєкт.

На цей раз ми запропонували штучному інтелекту приміряти на себе роль філософа, засновника класичної логіки Арістотеля і відповісти на запитання наших журналістів.

Пане Арістотелю, ви - перший мислитель, який створив всебічну систему філософії, що охопила всі сфери людського розвитку: соціологію, філософію, політику, логіку, фізику. При цьому всі сучасники відзначають вашу любов до надягання на себе шаленої кількості золотих перстнів і ланцюжків, а також пристрасть до строкатого одягу. Як витонченість одного узгоджується з попсовістю і, вже вибачте, поганим смаком іншого?

Добре питання! Насправді мої зовнішність та одяг не повинні впливати на мої ідеї і філософські принципи, оскільки вони базуються на розумінні природи та знаннях про світ. Одяг - це просто зовнішній елемент, який не повинен мати впливу на мою думку.

Я вважаю, що кожна людина має право на власний стиль та індивідуальність, і якщо я відчуваю себе комфортно в носінні багатьох прикрас, то це моє власне рішення.

Моя філософія базується на розумінні природи та знаннях про світ, і я завжди намагаюся досліджувати істину та розвивати свої ідеї, незалежно від зовнішнього вигляду.

Додам ще до вищесказаного те, що саме смішні звички людей роблять життя приємним і єднають суспільство.

Повірте: не було ще жодного великого розуму без домішки безумства.

Не дивно, що ви відразу заговорили про розум, адже одна з ваших улюблених тем для міркувань – виховання та здобуття освіти.

Так, дійсно, я вважаю, що виховання та освіта є дуже важливими аспектами життя людини. Головна мета виховання - допомогти людині зрозуміти себе та світ навколо неї. Освіта вважається важливою для того, щоб людина могла розуміти й осмислювати світ, розвиватись і знаходити своє місце у суспільстві.

Я думаю, що навчання повинно бути пристосоване до потреб кожної людини, оскільки кожна людина має власні потреби та можливості. У мої часи виховання та освіта були доступні тільки деяким верствам суспільства, але я вважаю, що кожна людина повинна мати можливість отримати освіту, яка дозволить їй розвиватись і досягати своїх мрій.

У своїй філософії я наголошував на важливості наукового пізнання і говорив про те, що навчання та освіта мають бути базовими фундаментальними принципами для кожної людини, яка прагне зрозуміти світ навколо неї. Тому виховання та освіта повинні підтримуватися та розвиватися, щоб люди могли розуміти, досліджувати та покращувати свій світ.

Між людиною освіченою і неосвіченою така ж різниця, як між живою та мертвою. Причому розум полягає не тільки у знанні, а й у вмінні використовувати знання на ділі. А знаєте, з чого починається пізнання: з подиву. Щодо виховання, то воно потребує трьох речей: дару, науки і вправ.

Причому вчителі, котрим діти завдячують вихованням, - це люди, котрих поважають більше, ніж батьків, яким діти завдячують лише народженням. Але подяка швидко старіє.

Подяка дійсно річ рідкісна в суспільстві, як і шляхетність…

Великодушну людину відрізняє те, що вона не шукає вигоди для себе, але охоче робить добро іншим. Добро для людини – це активне використання здібностей її душі відповідно до високої гідності чи чесноти. Між іншим, щоб робити благородні вчинки, зовсім не обов'язково панувати над сушею та морями.

Але якщо для когось навіть честь - дрібниця, для того і все інше мізерно.

Благо ж всюди залежить від дотримання двох умов: правильного встановлення кінцевих цілей та пошуку відповідних засобів, що ведуть до кінцевої мети. І тут початок є більш ніж половина всього, так само як і багато в чому іншому.

Не кажучи вже про багато іншого, ви у своїх роботах часто міркуєте про дружбу.

Дружба – найнеобхідніше для життя: ніхто не забажає собі життя без друзів, навіть якби він мав усі інші блага.

Дружба задовольняється можливим, не вимагаючи належного. Це одна душа, яка живе у двох тілах. Нам слід поводитися зі своїми друзями так само, як ми хотіли б, щоб друзі поводилися з нами.

Скажіть, ви смілива людина?

А що таке бути сміливим? Лише вважати далеким все страшне і близьким все, що вселяє сміливість. Здійснювати провину можна по-різному ... тим часом чинити правильно можна тільки одним єдиним способом.

Хто осмислено прямує заради добра в небезпеку і не боїться її, той мужній.

У чому щастя людини?

Щастя на боці того, хто задоволений. Щастя є сенсом і призначенням життя, єдина мета існування. І щастя, мабуть, полягає у дозвіллі.

Отже, щастя – це відповідь на запитання «у чому сенс життя»?

Сенс життя служити іншим і робити добро.

Що стосується мети життя – то це робити речі, а не купувати їх.

Кого ви могли б назвати щедрою людиною?

Щедра людина – та, хто дає відповідній людині потрібну річ у потрібний час. Правда, щоб робити добро, треба насамперед ним володіти.

А що ви думаєте про почуття гумору?

Я досліджував природу сміху і гумору. Гумор є важливою складовою життя людини і має позитивний вплив на її психічне здоров'я та соціальні відносини.

З усіх живих істот людині властивий сміх. Дотепний той, хто жартує зі смаком. Взагалі дотепність – це зухвалість, яка здобула освіту.

Жартувати треба для того, щоб робити серйозні справи.

Якби ви були на моєму місці, наприклад, теж влаштувалися працювати на порталі Експеримент як журналіст, то які б питання ви поставили такій розумній людині, як Арістотель?

Як ви думаєте, які сучасні проблеми варто розглядати з філософської точки зору? Які цінності сьогодення мають найбільшу вагу для людства? Як можна зробити світ кращим для наступних поколінь? Що вважаєте найважливішим завданням філософії в наш час? Як можна застосувати філософію для розв'язання сучасних проблем?

Дуже вам вдячна за цікаву розмову.

Радий був порадити вам і відповісти на ваші запитання. Я завжди готовий допомогти з будь-якими філософськими питаннями у межах своїх знань і можливостей. Будь ласка, не соромтеся звернутися до мене з будь-якими запитаннями у майбутньому!

Із філософом спілкувалася Оля Віноградова


Читати також