Як здійснити успішні продажі в Інтернеті. Поради експерта

ефективна онлайн-торгівля. продаж речей

Продажі в Інтернеті – це сучасна реальність, яка швидко набуває популярності серед українців. Цей зручний та доступний спосіб торгівлі відкриває безліч можливостей як для приватних осіб, так і для бізнесу. Але як розпочати продаж в Інтернеті і як не загубитися серед ринкової конкуренції? Для отримання відповідей на ці запитання, ми звернувся до Ігоря Шубіка, юриста та експерта у галузі продажів в Інтернеті. 

Ігоре, сьогоднішня наша розмова присвячена питанню, яке цікавить багатьох українців: як правильно займатися продажем в інтернеті? Отже, як почати продавати речі в Інтернеті? Поділись своїм досвідом, своїми першими кроками.

Для того, щоб розпочати продаж речей в інтернеті, потрібно визначитись, які саме речі продавати та в який спосіб. Крім того, продаж речей в інтернеті являє собою підприємницьку діяльність, яку потрібно узаконити до її початку.

Я став підприємцем раніше, ніж почав продавати речі в інтернеті. Тому мені було достатньо додати новий вид діяльності до тих, які я вже здійснюю.

Спочатку я продавав монети України та все, що з ними пов’язано. Тепер я продаю також монети інших країн, пам’ятні медалі, жетони, книги та багато іншого.

Я продаю речі на торгових майданчиках. Спочатку це були українські OLX та Newauction, а тепер я приділяю більше уваги закордонним Ebay, Etsy та Delcampe.

Які основні дії потрібно зробити, щоб розпочати продаж на інтернет-майданчиках?

Потрібно створити обліковий запис на інтернет-майданчику та виконати дії, що їх передбачають правила того чи іншого майданчика. Такими діями можуть бути створення облікового запису продавця, прив’язка один до одного облікових записів на інтернет-майданчику та в платіжній системі, з якою співпрацює інтернет-майданчик.

Інтернет-майданчик може запитувати додаткові відомості про власника облікового запису. Наприклад, підтвердження того, що власник має бізнес або зареєстрований в тому чи іншому реєстрі. Такі вимоги залежать від того, який тип облікового запису на інтернет-майданчику обирає особа, які товари та в які країни бажає продавати на ньому.

Які види товарів найбільш популярні для продажу в Інтернеті?

Я назвав би такими одяг, побутову техніку та предмети колекціонування.

Продавати можна як нові, так і вживані речі?

Здебільшого так. При цьому законодавство та правила інтернет-майданчиків можуть встановлювати правила продажу окремих видів вживаних товарів.

продажі в Інтернеті

Як впливає ринок на продаж речей в Інтернеті, і яким способом краще пристосуватися до змін?

В Інтернеті можна придбати той чи інший товар вигідніше, ніж у фізичному магазині. Наприклад, торгові мережі можуть встановлювати знижки за купівлю їх товарів в інтернеті або за використання того чи іншого способу оплати.

Крім того, в Інтернеті можна придбати те, що не представлене у фізичних магазинах з тих чи інших причин.

Отже, Інтернет дає покупцю більшу свободу вибору та вигідніші умови придбання товарів, ніж фізичний магазин. З іншого боку, неможливо оглянути та перевірити товар перед його придбанням в інтернеті.

Тому я рекомендую, якщо можливо, оглянути товар в торговій мережі, а потім придбати його в Інтернеті.

Які інтернет-маркети є найбільш популярними серед українців?

Українські, тому що для роботи з ними не потрібно знати іноземні мови.

Яка різниця між інтернет-магазином та інтернет-аукціоном?

Дехто називає торговий майданчик в інтернеті інтернет-магазином або інтернет-аукціоном. З цієї точки зору, різниця полягає в кількості продавців. Так, в інтернет-магазині представлені товари одного продавця, а на інтернет-аукціоні – двох або більше.

З іншого боку, інтернет-магазин – це торговий майданчик, а інтернет-аукціон – спосіб продажу товару, коли продавець визначає початкову ціну товару, а покупці торгуються на її підвищення. В такому разі порівнювати інтернет-магазин з інтернет-аукціоном некоректно.

Тобто це такий собі OLX, тільки для іноземних покупців?

На OLX представлені різні групи товарів: книги, музичні інструменти, автозапчастини, предмети колекціонування та багато інших. Все залежить від того, з яким саме іноземним торговим інтернет-майданчиком його порівнювати. Якщо з Ebay – це справді так. Якщо з Delcampe – ні, тому що Delcampe – це спеціалізований торговий майданчик для колекціонерів.

Як відрізнити надійний інтернет-магазин від шахраїв?

Надійному інтернет-магазину як сумлінному продавцю немає що приховувати. Працівники такого магазину зможуть чітко відповісти на будь-яке питання про товар, порядок оформлення замовлення, способи оплати і таке інше. Натомість шахраї будуть всіляко уникати спілкування з клієнтом.

Як вибрати найбільш підходящу платформу для створення свого інтернет-магазину? На що орієнтувався ти?

Слід звернути увагу на спеціалізацію платформи, плату за утримання облікового запису, за публікацію та просування оголошення, розмір комісії за продаж товару, способи оплати товару та послуг платформи, відкритість платформи для користувачів з певної країни.

Найкраще створити інтернет-магазин на платформі, яка спеціалізується на відповідній категорії товарів. Якщо плануєте продавати різні групи товарів, то краще обрати неспеціалізовану платформу, як-от OLX або Ebay.

Торгові майданчики можуть встановлювати плату за утримання облікового запису на них. В більшості випадків торгові майданчики пропонують користувачам як платні, так і безоплатні облікові записи.

Торгові майданчики можуть встановлювати плату за публікацію оголошення. При цьому вони можуть надавати певний обсяг оголошень, які можна опублікувати безкоштовно. Такий обсяг може бути постійним або змінюватися залежно від репутації користувача на торговому майданчику. Також торгові майданчики можуть встановлювати загальну кількість або вартість предметів, що їх можна безкоштовно виставити на продаж протягом місяця.

Торгові майданчики пропонують різні способи просування оголошень. Таке просування завжди платне. Торговий майданчик встановлює плату за кожен спосіб просування оголошення.

Торговий майданчик може встановлювати комісію за продаж товару на ньому. Розмір такої комісії може бути єдиним на торговому майданчику або залежати від категорії, до якої відноситься проданий товар.

Покупець може оплачувати вартість товару безпосередньо продавцю або торговому майданчику. В останньому випадку майданчик утримує таку суму до того часу, коли покупець підтвердить доставку товару. Після цього майданчик виплачує вартість товару продавцю.

У більшості випадків продавець самостійно оплачує послуги торгового майданчика, тобто вартість просування оголошення і суму комісії за продаж товару. Можлива й інша ситуація, коли торговий майданчик вираховує такі суми із вартості проданого товару, а решту суми виплачує продавцю.

Закордонні торгові майданчики можуть мати внутрішню платіжну систему, яка працює в обмеженій кількості країн. Отже, торговий майданчик може забороняти створення облікових записів для користувачів із країн, де не працює така платіжна система.

При виборі інтернет-майданчика для свого магазину я керувався цими критеріями.

 інтернет-аукціони

Якими інтернет-аукціонами користуєшся ти, і які їхні переваги?

Я використовую український OLX, а також закордонні Ebay, Etsy та Delcampe.

Перевага OLX – захищений механізм оплати та доставки товару, що його ми знаємо як OLX-доставку.

На Ebay можна продавати майже все. Образно кажучи, Ebay – це OLX світового масштабу. Тут можна створити обліковий запис для людини або компанії. Також на ньому можна створити власний інтернет-магазин. Утримання такого магазину платне, а розмір плати залежить від обраного рівня підписки. На Ebay працює механізм, схожий на OLX-доставку. Але є відмінність: Ebay виплачує грошові кошти не безпосередньо продавцю, а на його обліковий запис у платіжній системі Payoneer. Ebay в такий спосіб виплачує продавцю суму коштів, яка залишається після вирахування комісії за продаж товару та плати за просування оголошення. Ebay встановлює максимальну кількість і вартість предметів, що їх можна виставити на продаж протягом місяця. В міру просування продавця майданчик пом’якшує такі обмеження. Продавець оплачує комісію за розміщення оголошення, якщо він перевищив будь-яке із вказаних обмежень.

Etsy – це спеціалізований торговий майданчик для продажу виробів ручної роботи, виробів на замовлення або унікальних речей. За замовчуванням він дає можливість створити власний інтернет-магазин. Також Etsy надає багато способів просування: реклама оголошень, акції, знижки та багато інших опцій. На Etsy існує два типи магазинів: із щомісячною платою за утримання та без такої плати. Продавець щомісяця самостійно оплачує послуги Etsy . Майданчик має свою внутрішню платіжну систему, яка працює лише в певних країнах. Користувач Etsy може створити свій магазин на платформі, якщо така платіжна система доступна в його країні.

Delcampe – це спеціалізований торговий майданчик для колекціонерів. Як Etsy, він за замовчуванням дає можливість створити власний магазин. Утримання магазину на Delcampe може бути як платним, так і безоплатним. Майданчик підтримує багато способів оплати, наприклад, PayPal, банківський переказ, переказ на картку, готівка або чек. Продавець самостійно налаштовує такі способи оплати, коли створює свій магазин. Як і Etsy, Delcampe має внутрішню платіжну систему, яка не працює повсюдно. Проте майданчик відкритий для продавців навіть із тих країн, де така платіжна система недоступна.

Чи є якісь підводні камені, складності, на які треба звернути увагу при продажу речей в інтернеті?

Насамперед потрібно узаконити свою діяльність та правильно оформляти поштові відправлення. Це стосується продажу як у межах України, так і за кордон.

Законодавства іноземних країн можуть містити специфічні вимоги до інтернет-продавців загалом або до продавців певних товарів. Тому при продажу товарів за кордон слід спочатку виконати такі вимоги, а потім починати бізнес. 

Які ризики пов'язані з продажем речей в Інтернеті, і як їх уникнути?

Не узаконений продаж речей в інтернеті рано чи пізно приверне увагу банку та податкової служби і може потягнути за собою штраф у розмірі до 34 000 грн. Тож слід зареєструвати бізнес, а потім починати продажі. Те саме стосується і специфічних вимог до інтернет-продавця, що діють в тій чи іншій країні.

Продавець із різних причин може не отримати оплату за товар. Щоб уникнути таких випадків, я рекомендую користуватися торговими майданчиками, де діє механізм на зразок OLX-доставки.

Як вивести гроші з продажів речей в інтернеті?

Все залежить від того, як проходить оплата на тому чи іншому торговому майданчику. Якщо покупець сплачує за товар безпосередньо продавцю, то немає потреби додатково виводити кошти.

Натомість виведення коштів має місце, якщо в процесі оплати задіяний торговий майданчик або платіжна система. В такому разі виведення коштів може відбуватись по-різному.

Наприклад, оплата надходить на рахунок продавця на торговому майданчику. В такому разі (за правилами торгового майданчика) кошти з такого рахунку можна вивести на банківський рахунок, платіжну картку або на обліковий запис у платіжній системі, з якою співпрацює майданчик. Із облікового запису в платіжній системі продавець перераховує кошти на банківську картку або рахунок відповідно до правил платіжної системи.

Якщо такий рахунок не передбачений, при оплаті товару у покупця блокується відповідна сума коштів на рахунку, а продавець отримує її за умов та у спосіб, що їх передбачають правила торгового майданчика. Скажімо, спершу покупець має отримати товар і підтвердити отримання у своєму обліковому записі на торговому майданчику. Після цього відповідна сума коштів надходить на банківський рахунок або картку продавця.

Які методи можна використовувати для привернення уваги до свого товару в інтернет-магазині?

Різні торгові майданчики пропонують різні способи просування товарів. Наприклад, підняття оголошення вгору в пошуковій видачі, виділення оголошення кольоровою рамкою або кольоровим фоном, розміщення оголошення в обумовленому місці на сторінці торгового майданчика.

Які ще поради можеш дати новачкам, які хочуть почати продавати на інтернет-аукціонах?

Включайте в опис товарів тільки важливі деталі – і ваша справа матиме успіх.

Герман Гошкадор, Експеримент


Читати також