Alexjazz презентує нову роботу «Сірники»

Alexjazz презентує нову роботу «Сірники»

 Це не перше прочитання Alexjazz творів поетів доби Розстріляного відродження. Раніше артист випустив пісню «Смутний».

За основу пісні взято вірш Михайла Драй-Хмари «Сірники». Це один із останніх віршів поета, який він написав у листі своїй дружині та доньці з концтабору ГУЛАГу на Колимі в 1937.

«Це була морально нелегка робота, усвідомлюючи увесь масштаб трагедії тих часів, і розуміючи, що це був ймовірно останній вірш в житті поета. І це ми занурилися лише в одне талановите життя із тих тисяч страчених совєтами.Я ставив перед собою ціль зберегти усю аутентичність вірша, лише декілька слів було додано/видалено задля ритмічності та мелодійсності.На жаль, українці мають коротку пам’ять, про що постійно свідчать чарти стрімінгових платформ.Ставлення імперії до нас незмінне, як і зараз, так і 80-100 років тому. Слід це пам’ятати – вони хочуть знищити наш цвіт нації, вони хочуть знищити нас»,  –  коментує Alexjazz.

Сингл доповнює атмосферне відео, де були використані архівні кадри 1930-40-х років. Режисер відео: Володимир Бондаренко.

«Мені як режисеру та оператору було досить складно працювати над цим проектом, так як я відчував велику відповідальність за висвітлення історичних подій. Ми провели великий об’єм роботи по підготовці та збору історичних даних, щоб висвітлити нашу роботу без брехні та гіперболізацій, а так, як насправді це відбувалось. Відвідали Биківню, поспілкувались з істориками, провели десятки годин в мережі в пошуках крихт інформації, яка залишилась після знищення культурного цвіту української нації совєцким режимом. Після цього страшно уявити, що це все повторилося б, якби ЗСУ не втримали оборону і не відтіснили загарбників, знову були б розстріляні сотні тисяч українців без суду і слідства. Тож слава українським відважним воїнам і всьому українському народу», – говорить Володимир Бондаренко.

Читати також


up