Науково-популярні відео тижня. Добірка від 2.07.2023

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 2.07.2023

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Мозок не такий, яким здається! Книжковий клуб

 Обговорюємо з Пітятко книгу Лізи Фельдман Барретт «7 1/2 уроків про мозок».

Можливо це вас здивує, але Київ вважається одним з лідерів у зведенні високих будівель у Європі. У нашій столиці більше тисячі споруд, що перевищують висоту 35 метрів. На світовій арені Київ теж не пасе задніх, займаючи 8-е місце світового рейтингу, після таких мегаполісів як Нью-Йорк, Торонто, Дубай, Токіо, Гонконг, Шанхай та Чикаго. Тож, сьогодні ми поговоримо про найбільші будівлі планети, і почнемо саме з Києва. 

Як обрати професію або справу життя

Розвиток навичок, таланту та пошук призначення.

Десята розповідь літературознавця Ростислава Семківа з циклу «Український сміх», записана для проєкту «Тижня» «Skovoroda auditorium». Говоримо про найновіші зміни в українській сфері комічного, пов’язані з повномасштабним вторгненням. Війна пришвидшила процеси національного самоусвідомлення, що уможливило формування нової ціннісної позиції та постання відмінного типу української сатири, спрямованої проти ворога-окупанта. Досі квола через століття утисків, тепер українська сатира звучить на повен голос і промовляє в багато способів. У лекції говоримо про візуальну сатиру мемів у соціальних мережах, та про фахових авторів політичних плакатів і карикатур Андрія Єрмоленка та Юрія Журавля, а також про меми пов’язані з «чорним гумором». Окрема частина розмови присвячена сатиричним пісенним композиціям – зокрема, створеним виконавцями та гуртами «Пирятин», МС Papa, Quatoshi. Трохи детальніше зупиняємося на композиції «Масква» гурту «Спів братів». На завершення говоримо про дві сатиричні книги, що з’явилися вже в часі війни, проте ще до повномасштабного вторгнення – антиутопію «Помирана» Тараса Антиповича та збірку кіноновел «Укри» Богдана Жолдака.

Історія Словаччини | Історія України від імені Т.Г. Шевченка.

СМЕРШ: провали, успіхи та злочини сталінської контррозвідки // 10 запитань історику

Головне управління контррозвідки "СМЕРШ" наркомату оборони СССР утворили у квітні 1943 року під керівництвом Віктора Абакумова. Навколо цієї організації виникло безліч міфів і фальсифікацій – на кшталт зриву спроби замаху на Сталіна, Рузвельта і Черчилля під час Тегеранської конференції. Наскільки ефективним був "СМЕРШ" під час Другої світової війни та після її завершення – розповідає дослідник історії спецслужб Роман Піняжко.

Справжня причина, з якої НАСА відправило послання інопланетянам фінал

Найвідоміший факт про самі Вояджери – це, звичайно, прикріплені до них Золоті диски, на яких записана інформація про Землю та людство. Та запуск Вояджерів міг так ніколи й не статися... В цьому відео я розповім вам, хто запустив Вояджери – маркетологи чи космічні інженери? Скільки разів вчений має наступити на власне его, щоб досягти мрії всього свого життя? І що могло піти не так із місією "Вояджер"?

Нові дані про другу планету TRAPPIST-1. Не схожа на Венеру

Продовжуємо детально досліджувати віддалені світи.

Чому вагітним необхідна фолієва кислота

Якщо ви вагітні, важливо приймати фолієву кислоту, щоб запобігти певним вродженим дефектам у вашої дитини. Тіло вагітної потребує фолієвої кислоти для створення нових клітин, включно з клітинами мозку, клітинами крові, а також ДНК і РНК.

Як утворилася Сонячна система

Космогонія — галузь науки, в якій вивчається походження і розвиток небесних тіл і їхніх систем: зірок і зоряних скупчень, галактик, туманностей, Сонячної системи і всіх вхідних в неї тіл — Сонця, планет (включно із Землею), їх супутників, астероїдів (або малих планет), комет, метеоритів. Загалом залишкова газопилова хмара навколо зірки, що формується, поводиться хаотично, і частинки матерії рухаються всередині неї у всіх напрямках. І тут, знову ж таки завдяки чистій випадковості, може виявитися, що більша частина газу і пилу виявляються "закрученими" в один бік. Відповідно, газопилова хмара навколо зірки, що формується, починає обертатися на зразок своєрідної космічної каруселі. У підсумку, після завершення стиснення газопилової "дзиґи", більша частина її маси виявляється зосередженою в центрі (де згодом сформується зірка), а незначна периферійна маса хмари виявляється розподіленою в екваторіальній площині обертання протозірки навколо власної осі. Відбувається це внаслідок "сплющування" залишків розпорошеної розкрученої речовини під дією відцентрової сили. З речовини цього залишкового диска надалі й сформувалася Земля разом з іншими планетами.

Відкриття, які змінили історію людства

Відкриття, які докорінно змінили історію людства. Сьогодні я розглянув лише деякі з них і, безперечно, на цьому не слід зупинятись. У світі фізики ще стільки багато всього цікавого, що мені не вистачить життя про все розказати. 

Нас намагались надурити? Вантажівка з орбіти, Гаряче розділення Starship

Дайджест від 02/07/23.

Українські снаряди зі штучним інтелектом. «Проєкт Інтелект» — епізод 6

Чому дрони зі штучним інтелектом важливіші, ніж артилерійські снаряди? Як розробки в стилі Uber знищують російських військових? Чи може штучний інтелект помилятися? У новому епізоді подкасту «Проєкт Інтелект» продовжуємо обговорювати штучний інтелект і оборонні технології. Як дрони зі штучним інтелектом змінюють поле битви та чому Україна стала полігоном для тестування розробок від світових техногігантів?

Нове відео на каналі Довколоботаніка.


Читати також