Збалансоване харчування — здоровий кишківник та міцний імунітет!

Збалансоване харчування

Організм людини потребує правильного та повноцінного харчування, адже саме від цього здебільшого залежить нормальна робота шлунково-кишкового тракту та стан імунної системи. Якщо не вдається постійно дотримуватися правил здорового способу життя, варто хоча б максимально налагодити свій щоденний раціон відповідно до рекомендованих стандартів. 

Збалансоване харчування базується на правильному підборі продуктів, врахуванні вікових змін мікробіоти кишківника, засвоєнні правильних харчових звичок тощо. Якщо потрібно, додається моноштамовий пробіотик на кшталт Ентерол®. Детальніше за посиланням https://enterol.ua/. Але це слід робити після обов’язкової попередньої консультації лікаря. Памʼятайте, що не варто займатися самолікуванням, адже це може суттєво нашкодити здоров’ю. 

Розглянемо всі важливі нюанси здорового харчування більш детально.

Головні складові здорового харчування

Вся їжа складається з нутрієнтів, які розділяються на дві великі групи — макро- та мікроелементи. До першої групи належать білки, жири та вуглеводи, до другої — вітаміни та мінерали. Також поживні речовини можуть бути замінними та незамінними, які повинні в необхідній кількості надходити в організм постійно.

  • Білки мають надходити на добу у кількості 0,6–1,4 г/кг. Вважається, що для підтримки білкового оптимуму людина повинна споживати щонайменше 80–100 г білків на добу. Головні джерела білкових продуктів — молочні вироби, бобові, горіхи. При цьому їжа має бути повноцінною та насиченою незамінними амінокислотами.
  • Жири у щоденному раціоні мають складати приблизно 20%. Добова норма для людини середньостатистичної комплекції — близько 100 г. В першу чергу жири потрібні для засвоєння жиророзчинних вітамінів, додатково вони надають смак стравам та дозволяють відчути насичення. Головні джерела жирів — вершкове масло, олія. Також жирів багато в різних горіхах та насінні, тому ними можна приправляти страви.
  • Вуглеводи: щоденний раціон повинен містити приблизно 40% вуглеводів, це близько 400 г на добу. Багато вуглеводів є у кашах, картоплі, кукурудзі, бобових, деяких овочах і фруктах. Якщо в організмі накопичується їх надлишок, тоді з кожних 100 г вуглеводів утворюється 30 г жирів, що потрібно враховувати людям, схильним до надмірної ваги.
  • Клітковина вкрай потрібна для мікрофлори кишківника, яка нею живиться. Також завдяки клітковині перистальтика кишківника підтримується на потрібному рівні. В день необхідно споживати щонайменше 30 г клітковини, якої багато в овочах та фруктах.
  • Вітаміни та мінерали: для людини велике значення мають водорозчинні та жиророзчинні вітаміни. Вони беруть участь в багатьох обмінних процесах, тому при їх недостатній кількості розвиваються серйозні захворювання. До мікроелементів належать йод, калій, кальцій, фосфор, залізо, цинк, селен, магній.

Додатково останнім часом почали звертати увагу на фітонутрієнти, які належать до біологічно активних речовин і є в рослинній їжі. Вони не є критично важливими в здоровому харчуванні, проте з їхньою допомогою підвищується загальна опірність організму до подразників.

Корисні звички на благо здоров’я

Основні засади здорового харчування виглядають так:

  • Потрібно менше вживати цукру, солі, надмірно жирних продуктів.
  • Кожен день варто випивати достатньо чистої води, а також корисні напої без значної кількості калорій.
  • Їжу потрібно споживати повільно, невеликими порціями, бажано згідно зі встановленим режимом.
  • Для приготування їжі необхідно вибирати тільки якісні продукти, дотримуючись гігієнічних і санітарних норм.
  • Бажано відмовитися від швидкої їжі, сухариків, чипсів або принаймні звести до мінімуму їх споживання.

Практика здорового харчування чудово поєднується з помірним фізичним навантаженням. Подібний тандем дозволяє підтримувати життєдіяльність на доволі високому рівні. Скористайтесь порадами зі статті та будьте здоровими!

УВАГА!!! Перед тим як застосовувати той чи інший препарат, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!


Читати також