Олександр Козаренко: Musica Rutheno

Олександр Козаренко: Musica Rutheno. Афіша Києва

26  серпня о 19:00

Liatoshynskyi Capella

Диригент – Богдан Пліш

       26 серпня Liatoshynskyi Capella Національного будинку музики під керівництвом диригента Богдана Пліша представлять монографічну програму із творів українського композитора Олександра Козаренка (1963 – 2023). Концерт відбудеться у Національній філармонії України.

«Геніальний та дуже непосидючий» – так із теплотою відгукуються про Козаренка колеги. Композитор, піаніст і музикознавець, він відійшов у засвіти 21 березня цього року. Хоча у це й досі не хочеться вірити, стільки життя, бурхливої енергії й дотепного гумору, невичерпних, здавалося б, ідей, було у цій людині.

«Він був унікально безбар’єрною людиною. Ніколи не будував навколо себе парканів величі та пихи. Він сповідував відкритість, завжди надавав перевагу живому спілкуванню з людьми, і, напевно, був останнім, хто купив собі мобільний телефон», – згадує про свого друга Євген Петриченко, композитор і режисер-постановник концертів Національного будинку музики.

Олександр Козаренко родом із Коломиї. Закінчив Львівське музичне училище, Київську консерваторію й аспірантуру. Стажувався у Вюрцбурзькому університеті (Німеччина). Від 2001 року мав статус доктора мистецтвознавства. Викладав на кафедрах композиції й історії музики Львівської музичної академії, де завідував кафедрою філософії мистецтв, був професором історії музики та культури Українського Вільного Університету у Мюнхені.

Козаренко-композитор працював у найрізноманітніших жанрах, писав музику для симфонічного й камерного оркестрів, для голосу й хору, інструментальні твори, музику до театральних вистав тощо. Першим виконавцем його камерної опери «П’єро мертвопетлює» для контратенора й інструментального ансамблю був незабутній оперний співак Василь Сліпак, що загинув від кулі російського снайпера 2016 року на Донбасі.

«Яскравий зразок ренесансного мультидисциплінарного митця з широким спектром мислення та фахових зацікавлень», – згадує Козаренка композитор, виконуючий ообов’язки генерального директора Національної філармонії Михайло Швед. «Пасіонар, якому завжди було тісно у прокрустовому ложі шаблонів нашого музичного, наукового та академічного життя, в якому кожна чергова спроба хоч якось адаптуватися й водночас розсунути існуючі обрії завершувалася розчаруванням та відходом на дистанцію. Перефразовуючи Григорія Сковороду, світ час від часу ловив його та знову втрачав, доки не втратив остаточно». 

У програмі концерту прозвучать: Ораторія «Страсті Господа нашого Ісуса Христа». Солісти – Анна Дворицька (сопрано), Оксана Гордик (мецо-сопрано), Денис Сагіров (тенор), Роман Лузан (бас) Ірина Харечко (орган), Наталія Фоменко (клавесин); Камерна симфонія Sinfonia Estravaganza для гітари, ударних і струнного оркестру; «П’ять весільних ладкань з Покуття» для голосу і камерного оркестру. Солістка – Оксана Нікітюк, мецо-сопрано; Concerto Rutheno для камерного ансамблю. Соліст – Дмитро Таванець, фортепіано.

Ольга Кононенко, генеральна директорка Національного будинку музики: «Якось Сашко подзвонив і з притаманним для себе гумором сказав: «Ви ж не забули, що мені цьогоріч знову вісімнадцять? То зіграйте на мій День народження мої «Страсті»… За тиждень після наших обговорень де, коли, і як ми будемо виконувати цей твір, Сашка не стало…»

В пам’ять про універсальну людину – музиканта, композитора, музикознавця, піаніста Олександра Козаренка – цей концерт відбудеться у запланованому Маестро форматі.

Квитки: 250-400 грн:


Читати також