Регідратаційний розчин для усунення зневоднення

Регідратаційний розчин для усунення зневоднення

Зневоднення – це стан організму, який виникає через втрату великої кількості води та мінеральних солей. У результаті починається ряд хворобливих процесів, в основі яких лежить порушення водно-електролітного обміну. Найбільш небезпечним і поширеним є зневоднення влітку. Вирушаючи в країни з жарким кліматом, слід постійно пам'ятати про можливість розвитку цього стану. Зневоднення також може виникнути в результаті різних захворювань та недостатнього вживання рідини. У цьому випадку необхідно поповнити електроліти в організмі за допомогою спеціальних препаратів, як-от Регiдрон.

Роль води в організмі людини

Вода входить до складу всіх клітин і є основним компонентом крові та спинномозкової рідини. Коли кількість води в організмі зменшується, кров згущується. Вода з клітин починає просуватися в позаклітинний простір, що призводить до порушення їхнього функціонування. Діти особливо вразливі до зневоднення, оскільки їхні механізми регуляції водного обміну ще недостатньо розвинені.

Причини зневоднення

Найбільш поширеними причинами зневоднення є:

  • інтенсивне потовиділення, наприклад під час занять спортом;
  • сильна діарея або блювота;
  • збільшення виділення сечі;
  • недостатнє вживання рідини, що може бути викликане відсутністю спраги чи нудотою.

При появі симптомів зневоднення необхідно поповнити організм рідиною, збагаченою електролітами, які можна придбати в аптеці. Вибір смаків регідраційних розчинів великий, тому такі напої із задоволенням п’ють навіть діти.

Як лікується зневоднення?

Основним методом лікування є вживання рідини та відновлення електролітного балансу в організмі. Найкраще почати зі стану, який може призвести до зневоднення, наприклад перегрівання на сонці та харчова інфекція. У таких випадках потрібно починати пити воду або спеціальні сольові розчини, не чекаючи появи перших симптомів.

При захворюваннях, що викликають діарею і блювоту, а отже, загрожують зневодненням організму, необхідно приймати препарати, що містять глюкозу й електроліти. Такий склад дуже корисний для дітей та людей похилого віку.

Дегідратаційний препарат Регідрон містить мінерали, необхідні для підтримки водно-електролітного балансу. Основними його інгредієнтами є натрій, калій та глюкоза. Глюкоза має здатність посилювати перенесення калію та натрію через слизову оболонку тонкої кишки, що сприяє швидкому відновленню водно-сольового балансу та нормалізації обміну речовин. Вміст калію допомагає запобігти гіпокаліємії під час діареї. Препарати з електролітами усувають спрагу та відновлюють втрату рідини при потовиділенні.


УВАГА!!! Перед застосуванням того чи іншого препарату обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!


Читати також