Лікування геморою. Мазі та супозиторії

Як лікувати геморой?

Геморой – захворювання, з яким стикаються багато людей. Перебіг його може бути настільки тяжким, що якість життя хворої людини значно знижується. На щастя, фармацевтичний ринок пропонує ефективні препарати, які усувають симптоми геморою. Одним із найдієвіших з них є прокто-глівенол (випускається у формі мазі та супозиторіїв).

Що містять мазі від геморою?

Найпопулярнішим методом консервативного лікування геморою є застосування місцевих засобів. До них відносяться ректальні мазі, склад яких варіюється. В основному вони містять речовини, які:

  • мають місцеву протизапальну дію (наприклад трибенозид),
  • мають анестезійні властивості (лідокаїн),
  • підсушують оброблену ділянку (оксид цинку).

Деякі мазі від геморою створені на основі рослинних екстрактів, наприклад кори кінського каштана. Цілюща дія в цьому випадку забезпечується дубильними сполуками, які мають протизапальну, антибактеріальну та в’яжучу дію. Безрецептурну мазь від геморою можна використовувати, поки симптоми не зникнуть (зазвичай від кількох днів до кількох тижнів).

Трохи інша ситуація з препаратами, призначеними лікарем. Мазі від геморою, які відпускаються за рецептом, містять кортикостероїди, які мають протизапальні та протисвербіжні властивості. Однак їхнє застосування не повинно бути занадто тривалим. Слід дотримуватися рекомендованої лікарем тривалості лікування. Багатотижневе застосування стероїдних мазей може призвести до потоншення слизової оболонки і, як наслідок, до підвищення ризику її пошкодження.

То яка мазь від геморою найкраща? Однозначної відповіді на це питання немає. Якщо розглядати препарати, які доступні без рецепта, то їхня ефективність у зменшенні неприємних симптомів зазвичай приблизно однакова.

Супозиторії від геморою: як застосовувати?

Альтернативою мазям і кремам від геморою є супозиторії. Багато пацієнтів віддають перевагу такій формі приймання препарату, вважаючи її більш зручною та швидкою. Застосування зазвичай проводиться один або два рази на день, залежно від типу препарату та рекомендацій виробника. Склад свічок від геморою, як і мазей, також базується на речовинах, що володіють місцевими протизапальними й анестезійними властивостями.

Перед використанням супозиторіїв ретельно вимийте руки з милом. Потім вийміть засіб із захисного пакування й введіть заокругленою стороною глибоко в задній прохід. Застосовувати супозиторій найкраще в положенні лежачи на боці, зігнувши одну ногу в коліні. При правильному введенні препарату сфінктер природним чином стискається і не дає супозиторію вийти.

УВАГА!!! Перед застосуванням того чи іншого препарату обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!


Читати також