Чому новонароджений не може заснути?

Чому новонароджений не може заснути?

Батьки, коли приносять свого новонародженого додому з пологового будинку, часто мають в голові картини з фільмів і реклами, де діти здебільшого мирно сплять. Дійсно, найчастіше відразу після пологів дитина фізично й емоційно втомлюється, а тому міцно спить. Проте більшість батьків незабаром дізнаються, що таке безсонні ночі та напружені дні, коли малюк вимагає постійного годування та носіння на руках, а про тривалий спокійний сон можна тільки мріяти.

Що є нормою?

Найчастіше причина проста – незріла нервова система заважає дитині довго спати. Самостійне засинання також часто є великою проблемою. Насамперед варто усвідомити, що переважна більшість дітей прокидатимуться вночі, навіть коли нічний перекус їм більше не потрібен. Друга важлива річ — розуміти, що для спокійного засинання малюкам потрібне відчуття безпеки та спокою, яке забезпечує присутність батьків. Тому немає нічого ненормального в тому, що дитина хоче заснути поруч із дорослим. Усі батьки повинні знайти найкращі способи для себе та своєї дитини, щоб полегшити перехід до стану спокійного сну.

Денний сон новонародженого може тривати всього 20 хвилин, і в цьому немає нічого тривожного. Ваша дитина може хотіти пити молоко кожні 2 години вночі. І це також нормально. Знання цього може дещо заспокоїти батьків.

Іноді з’являються додаткові тривожні сигнали, про які варто проконсультуватися з педіатром або неонатологом під час планових профілактичних оглядів або візитів для вакцинації. Прояснення всіх сумнівів допоможе вам зберігати спокій у ті дні й ночі, коли ваше немовля не може заснути.

Способи допомогти дитині заснути

На щастя, є багато способів допомогти дітям заснути. Ось на що варто звернути увагу насамперед:

  • Кімнатна температура. Експерти стверджують, що вона не може бути занадто високою, але батьки часто вважають, що діти повинні перебувати в теплі. Оптимальна температура – максимум 22 градуси Цельсія вдень і трохи нижче вночі. Перед сном також слід провітрити спальню.
  • Одяг і покриття. Комфортний одяг із натуральних матеріалів – основа гардероба малюка. Дитину не можна одягати занадто тепло, а під час сну ноги краще звільнити від повзунків або шкарпеток. Найкраще вдягати малюка в легкий одяг і вкривати його покривальцем відповідно до сезону.
  • Шумне середовище. Іноді причиною того, що малюк не може міцно заснути, є звуки, які лунають довкола. Вони не повинні бути дуже гучними - чутливі дитячі вуха вловлюють шурхіт і різні типи раптових звуків, які викликають у малюка тривогу.
  • Світло. Дитині найкраще спати в затемненій кімнаті, світло заважає міцному сну.
  • Надмірна активність. Багато батьків не усвідомлюють, наскільки події дня впливають на їхню дитину. Надмірна стимуляція малюка удень є частою причиною того, що дитина не може заснути ввечері.

Роль ритуалів

У ситуації, коли немовля часто не може міцно заснути, запровадження ритуалів перед сном може бути корисним. Для дитини це ключовий елемент спокійних вечорів. Дитина повинна точно знати, в якому порядку відбуваються всі щоденні дії, що передують сну, і час вкладання до ліжечка повинен бути більш-менш однаковим. Таким чином, організм малюка поступово звикне щодня іти спати в один і той же час, а дитина отримає неоціненне відчуття безпеки. Дуже корисний щоденний ніжний масаж, який виконується відразу після купання.


Читати також