Видавничі плани на жовтень 2023 Yakaboo Publishing

Видавничі плани на жовтень 2023 Yakaboo Publishing

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У жовтні у видавництві Yakaboo Publishing вийдуть перші книжки серії «Галерея світової прози: європейська візія».

Видавництво Yakaboo Publishing опублікує 12 творів відомих європейських авторів, які ніколи ще не видавались українською. Проєкт реалізується в межах грантової підтримки ЄС «Креативна Європа».

Проєкт реалізується в межах грантової підтримки ЄС «Креативна Європа».

12 творів – 12 країн. В серії  «Галерея світової прози: Європейська візія»  видавництво Yakaboo Publishing планує представити українцям своєрідний огляд літератури Європи порубіжжя ХІХ–ХХ століття — унікального періоду, що суттєво вплинув на розвиток світового мистецтва, а головне заклав мистецько-культурні підмури для об’єднання сучасної Європи.

Мрійник (серія «Галерея світової прози: європейська візія»)

Владислав Реймонт

Мрійник (серія «Галерея світової прози: європейська візія»)  Владислав Реймонт

Владислав Реймонт – польський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1924 р. за роман «Селяни». Належав до кола неоромантиків «Молода Польща». Автор оповідань, повістей, романів, різноманітних тематично і жанрово. У творчості поєднано традиції критичного реалізму з елементами натуралізму і символізму. У кращих зразках прози «Зустріч», «Перед світанком», «Справедливо» домінує побутова тематика і картини з життя села. Романи «Комедіантка», «Бродіння» присвячені описам життя провінційного чиновництва, акторського середовища, переважає міська тематика. Автор роману «Вампір», історичної трилогії «1794 рік» про Польщу кінця XVIII століття і національно-визвольне повстання під керівництвом Тадеуша Костюшко. Реймонт болісно сприймав революційні події 1905 р., не схвалював революцію як спосіб змін у соціумі. Творчим відгуком на ці події став роман «Мрійник» 1910 р. тематично і за художньою манерою близький до «Комедіантки» та «Ферментів». Головний герой твору — касир на маленькій залізничній станції, який втікає у Париж, мріючи про надзвичайне кохання і відчуваючи тугу за омріяним недосяжним життям.

Покійниця Брюгге, Карильйоніст (серія «Галерея світової прози: європейська візія»)

Жорж Роденбах

Покійниця Брюгге, Карильйоніст (серія «Галерея світової прози: європейська візія»)  Жорж Роденбах

Жорж Роденбах – бельгійський франкомовний письменник. Його творчість сповнена меланхолією, витонченими настроями, майстерно змальованими описами переживань усього мирського, а також любов’ю до фламадських міст. Повість «Покійниця Брюгге» та роман «Карильйоніст» присвячені місту Брюгге. Обидва твори — про одухотвореність міського простору, архітектуру міста, які автор подає через узагальнений прийом олюднення, використовуючи рідкісні порівняння і метафори. Таке бачення міста як персонажу наділяє простір душею, робить його активним учасником подій.

«Покійниця Брюгге» 1892 р. – рання творчість Роденбаха, більше схожий на вірш у прозі, «Карильйоніст» 1897 р. — останній, зрілий, але теж глибоко поетичний твір. Обидва присвячені одній героїні – Брюгге, Сірому Місту, містичній володарці, яка «радить, відвертає та визначає вчинки»

Попіл (серія «Галерея світової прози: європейська візія»)

Грація Деледда

Попіл (серія «Галерея світової прози: європейська візія»)  Грація Деледда

Грація Деледда – італійська письменниця, лауреатка Нобелівської премії з літератури 1926 року «за поетичні твори, у яких із пластичною ясністю описується життя її рідного острова, а також за глибину підходу до людських проблем загалом». Роман «Попіл» 1904 р. – один із найбільш неоднозначних і цікавих творів Грації Деледди. Це драматична історія взаємин самотньої жінки із власним сином, історія зречень і прощення, любові і ненависті, історія подолання соціальних стереотипів патріархального суспільства і смирення. В основі сюжету – доля молодого чоловіка, який крізь призму образ і любові до матері, через переживання дитячих травм, намагається знайти себе, водночас шукаючи відповіді на вічні питання. Роман «Попіл» — для читача, котрий прагне зрозуміти і знайти відповідь на питання, що рухає людиною, що важливо для відчуття щастя: любов, ненависть, всепрощення? Відповіді, як завжди, в тексті, у якому як «в попелі, часто жевріє вогник пізнання».

Непроханий гість (серія «Галерея світової прози: європейська візія»)

Вісенте Бласко Ібаньєс

Непроханий гість (серія «Галерея світової прози: європейська візія»)  Вісенте Бласко Ібаньєс

Вісенте Бласко Ібаньєс – іспанський письменник, журналіст і політик, у творчості якого поєдналися натуралістичні й реалістичні тенденції, автор оповідань, повістей, романів, через політичні переслідування мусив емігрувати до Франції.

Роман «Непроханий гість» 1904 р. належить до соціально-психологічних романів, створених на початку 1900-х. Головні мотиви прози —усвідомлення героєм права на свободу і гідне життя, домінує соціально-економічна та політична проблематика. Автор колоритно, деталізовано і натуралістично описує побут і тяжке життя робітників. Кращі його твори, такі як «Толедський собор», «Вторгнення», «Кров і пісок», позначені психологізмом як визначальним прийомом оповіді. Після 1910 р. Вісенте Бласко Ібаньєс відійшов від змалювання соціальної проблематики. У 1924 р. видав памфлет проти диктатора й короля Іспанії «Здемаскований Альфонс XIII», після чого покинув Францію. Твори автора перекладені багатьма мовами, тепер і українською.

Чому мені про ніхто не сказав? Як мамам захищати, лікувати та берегти своє тіло

Емма Броквел

Чому мені ніхто не сказав?

Емма Броквел, фізіотерапевт, що з 2012-го спеціалізується на фізіотерапії органів таза. Робота в  цьому напрямі переросла  у  справжню пристрасть після народження першої дитини. Розмови  з  іншими мамами показали їй, що дуже багато жінок після пологів страждають від дисфункцій тазового дна,  а  ще  —  не отримують потрібну інформацію та допомогу в таких випадках. Жінкам недостатньо розповідають про стан органів таза під час та після пологів,  і  що можна вилікувати або полегшити поширені, хоча  й  аномальні, симптоми. Емма зрозуміла абсолютну важливість післяпологової реабілітації  й  відтоді взяла на себе місію поширювати знання  й  рекламувати її (на основі доказової медицини) серед жінок, медиків та професіоналів  у  сфері фітнесу, які не спеціалізуються  в  цій галузі.


Читати також