Проєкт «Культура vs війна» вирушив в тур містами України: Одеса-Харків-Львів

Проєкт «Культура vs війна» вирушив в тур містами України: Одеса-Харків-Львів

Днями у галереї одеського Міжнародного культурного центру UNION відкрились авторські фотовиставки героїв проєкту «Культура vs війна» – Сергія Михальчука та Костянтина і Влади Ліберових. Перед відкриттям фотовиставок відбувся допремʼєрний показ двох документальних короткометражних фільмів проекту «Культура vs війна»:

«Культура vs війна. Костянтин і Влада Ліберови» та «Культура vs війна. Сергій Михальчук».

Також продюсер проєкту «Культура vs війна» та Голова правління Асоціації «Дивись українське!» Андрій Різоль разом з виконавчим продюсером Аліною Краснянською презентували арт-бук проєкту «Культура vs війна». У цьому виданні бездоганної якості та наповнення понад 200 сторінок з фото, спогадами та рефлексіями на тему загарбницької навали рф.  

Всі фотороботи надані героями короткометражних фільмів-новел: кінооператором Сергієм Михальчуком та подружжям одеських фотохудожників Владою і Костянтином Ліберовими.

У такому ж форматі як в Одесі, фотовиставки та покази документальних фільмів героїв проєкту «Культура vs війна» можна буде відвідати, починаючи з 23 вересня – у Харкові та з 4 жовтня – у Львові.

Сергій Михальчук – відомий в Україні і світі оператор-постановник та фотохудожник. У доробку Сергія близько 40 кінокартин, 4 з яких були номіновані на премію Оскар. З початку повномасштабного вторгнення рф добровільно вступив до лав ЗСУ. Фотороботи Сергія Михальчука є творчим віддзеркаленням трагічних фрагментів війни та героїчної боротьби українського народу за незалежність та ідентичність.

 «Культура vs війна»

Подружжя з Одеси – Костянтин та Влада Ліберови – до повномасштабного вторгнення були успішними фотохудожниками: проводили майстер-класи та навчали мистецтву фотографії. Але після 24 лютого 2022 року вони кардинально змінили вектор роботи: почали працювати як фотографи-документалісти в найгарячіших точках війни. Їхні світлини вражають, розчулюють, жахають, але точно не залишають байдужими. Роботи Костянтина і Влади облетіли весь світ, їх поширюють тисячі користувачів у соцмережах та публікують найбільші міжнародні медіа, серед яких BBC, Associated Press, Welt, Vogue, Forbes. Фотографія стала їхньою зброєю у боротьбі проти ворога, від їх світлин перехоплює подих, а свідомість до останнього відмовляються сприймати цю жорстоку надлюдську реальність війни. Емоційні і чесні фото авторів є важливим документальним свідченням злочинів рф проти українського народу. «Якщо ти став документалістом, ти маєш все знімати, бо інакше навіть зі сторони ворога це може потім розглядатись, нібито цього ніколи не було» – розповідає Костянтин Ліберов.

На жаль, служба в лавах ЗСУ Сергія Михальчука та робота на передовій Костянтина та Влади Ліберових не дозволили їм бути присутніми особисто на відкритті експозиції в Одесі, але подружжю фотографів вдалось знайти кілька хвилин, аби привітати гостей та відвідувачів відкриття відеозв’язком. «Якби у мене була можливість ніколи не зробити цих знімків  я би не роздумуючи погодилась. Якби мені сказали що мене ніколи не опублікує New York Times я б з радістю погодилась. Просто краще нічого б цього не було, ніяких медіа і ніякої війни» – ділилась враженнями Влада Ліберова. Особистими гостями на події стали батьки Влади Ліберовоі – Інна та Євген Литвиненко та шкільна класна керівниця подружжя Інна Фіногєєва, які мешкають в Одесі.

Довідкова інформація

Комплексний проєкт «Культура vs війна» був ініційований у травні 2022 року Асоціацією «Дивись українське!» з метою посилення підтримки України у світі у війні, яку веде рф. Головною складовою проєкту «Культура vs війна» є цикл документальних фільмів, в яких його герої – українські музиканти, кінематографісти, письменники, фотографи та інші культурні діячі, – розказують про війну через власні історії та спогади. У межах проєкту створюються 6 короткометражних фільмів-новел та 1 повнометражний: документальні історії кінооператора Сергія Михальчука, гурту «Антитіла», режисера Ахтема Сеітаблаєва, подружжя фотохудожників Влади і Костянтина Ліберових, кобзаря Тараса Компаніченка, письменника Сергія Жадана. Проект створюється Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» за підтримки European Union in Ukraine, "Фонд «МХП-Громаді" та компанії «Вавілон».

21 червня, у річницю створення гурту «Антитіла», проєкт «КУЛЬТУРА vs ВІЙНА» презентував всесвітню онлайн-прем'єру першого фільму циклу за участі музикантів гурту.

Фільм «Культура vs війна. АНТИТІЛА»

Короткометражний фільм про відомого кінооператора і воїна ЗСУ презентовано 6 липня.

Фільм «Культура vs війна. Сергій Михальчук»

28 липня вийшов фільм про Ахтема Сеітаблаєва – українського актора, у доробку якого близько 50 ролей у театрі та кіно, режисера та невтомного амбасадора кримськотатарської культури. 

Фільм «Культура vs війна. Ахтем Сеітаблаєв»

 


Читати також