Що таке USB-C? Пояснює комп’ютерний інженер

Що таке USB-C

Автор: Шреяс Сен, доцент катедри електротехніки та комп’ютерної інженерії Університету Пердью.

12 вересня 2023 року компанія Apple оголосила, що планує використовувати роз’єм USB-C у всіх чотирьох нових моделях iPhone 15, завдяки чому USB-C стане стандартним роз’ємом в електронній промисловості через дев’ять років після його появи. Завдяки цьому кроку Apple діятиме у відповідності до законодавства Європейського Союзу, яке вимагає єдиного типу роз’єму для споживчих пристроїв.

USB-C — це невеликий, універсальний роз’єм для мобільних і портативних пристроїв, таких як ноутбуки, планшети та смартфони. Він на високій швидкості передає дані, відеосиґнали та постачає живлення для зарядки акумуляторів пристроїв. Абревіатура USB означає Universal Serial Bus («універсальна послідовна шина»). Літера C означає третій тип цього роз’єму, після типів A і B.

USB Implementers Forum (Форум із запровадження USB), консорціум із понад тисячі компаній, які просувають і підтримують технологію USB, розробив роз’єм USB-C для заміни старих роз’ємів USB, а також інших типів портів, таких як HDMI, DisplayPort і VGA. Метою є створення єдиного універсального роз’єму для широкого діапазону пристроїв.

Ключові особливості та переваги USB-C включають реверсивний роз’єм, який можна підключити в обох орієнтаціях. Крім того, деякі кабелі мають однаковий роз’єм на обох кінцях для з’єднання між пристроями та підключення до зарядних пристроїв, на відміну від більшості попередніх кабелів USB і Lightning.

Широке впровадження USB-C в електронній промисловості, ймовірно, приведе до створення універсального стандарту, який зменшить потребу в різних типах кабелів і адаптерів. Крім того, його тонка та компактна форма дозволяє виробникам виготовляти тонші та легші пристрої.

USB-C позначає власне фізичний роз’єм. Роз’єми використовують різноманітні протоколи передавання даних — набори правил для форматування та обробки даних — наприклад, протоколи USB і Thunderbolt. USB-C підтримує USB і Thunderbolt, що робить його придатним для підключення ноутбуків, смартфонів, планшетів, моніторів, док-станцій і багатьох інших пристроїв.

Останній протокол USB, версія 4, забезпечує швидкість передавання даних до 40 гігабіт на секунду, в залежності від типу кабелю. Останній Thunderbolt, також у версії 4, підтримує передавання даних до 40 гігабіт на секунду і заряджання потужністю до 100 ват. Недавно презентований Thunderbolt 5 буде підтримувати передавання даних до 80 і 120 гігабіт на секунду та передавання потужності від 140 до 240 ват через роз’єм USB-C.

Чому USB-C має значення

У зв’язку з фрагментованим характером еволюції технологій, користувачі комп’ютерів десять років тому мали проблеми з надто великою кількістю різних роз’ємів: USB для передавання даних; кабелі для зарядки; HDMI, DisplayPort або VGA для відео; та Ethernet для інтернету. Це вимагало спільних зусиль всієї галузі для об’єднання навколо стоврення універсального роз’єму.

З моменту появи в 2014 році USB-C здобув широку популярність і вже став роз’ємом, який використовують у більшості пристроїв, за винятком продукції Apple. Apple перевела iPad Pro на USB-C у 2018 році і зараз робить те саме з найбільш продаваним пристроєм Apple — iPhone. Деякі прогнози ринку вказують на те, що до 2025 року може бути продано близько 4 мільярдів роз’ємів USB-C, а до 2033 року — вже 19 мільярдів.

Завдяки повсюдному впровадженню USB-C споживачам скоро не доведеться питати, чи це правильний роз’єм, коли вони обиратимуть кабель для зарядки або синхронізації своїх портативних пристроїв. І якщо ви користуєтеся iPhone і вирішили купити нову модель, то зможете здати на переробку непотрібні вже кабелі Lightning, наприклад, принісши їх до магазину Apple.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «What is USB-C? A computer engineer explains the one device connector to rule them all» в журналі The Conversation 14 вересня 2023 року.

Переклали Ян Додатко, Ростислав Кашуба і Давид Курачов


Читати також