Останні новини у світі високих технологій. 30.10.2023

Останні новини у світі високих технологій. 30.10.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Нове дослідження: стратосфера Землі забруднена металевими частинками від космічного сміття

Дослідження, проведене в стратосфері Землі, виявило високий рівень металевого забруднення від уламків космічного сміття, що може призвести до змін в атмосфері та вимагає подальшого вивчення з метою оцінки наслідків цього забруднення.

Атмосфера Землі виявилася схильною до забруднення, викликаного уламками космічного сміття, які згоряють при проникненні в атмосферу. Рівень цього забруднення виявився набагато вищим, ніж очікувалося, і, швидше за все, стрімко зростатиме в найближчі десятиліття. Це має можливість змінити стан нашої атмосфери набагато більшою мірою, ніж вчені припускали раніше.

Дослідження проведено у рамках місії Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA) щодо вивчення стратосферних процесів. Команда встановила спеціальний прилад на дослідницький літак, здатний збирати та аналізувати аерозолі у стратосфері – другому шарі атмосфери, що знаходиться на висоті від 12 до 50 кілометрів над земною поверхнею. Метою дослідження було виявити аерозолі, вкриті «метеорним пилом» від згорілого космічного сміття. Проте натомість команда виявила високий рівень металевих елементів, які забруднюють атмосферу, і їх неможливо пояснити природними процесами чи метеоритами.

Особливо дивовижними стали виявлені ніобій і гафній - обидва рідкісноземельні метали, що використовуються в технологічних компонентах, таких як акумулятори. Високий рівень алюмінію, міді та літію також викликав занепокоєння у дослідників.

Головний автор дослідження Денієл Мерфі, атмосферний хімік з Лабораторії хімічних наук у Колорадо, розповів, що його команда не очікувала виявити ці елементи у стратосфері та була заплутана у спробах зрозуміти їхнє походження. Зрештою виявилося, що причиною забруднення є космічна промисловість, яка використовує алюміній, мідь, ніобій та гафній для створення високопродуктивних сплавів та жаротривких матеріалів.

У своєму звіті дослідники підкреслили, що ці метали «стратосферне забруднення, без сумніву, пов'язане з уламками космічного сміття».

Усього в рамках дослідження було виявлено 20 різних металів, відсутніх у земній атмосфері, включаючи срібло, залізо, свинець, магній, титан, берилій, хром, нікель та цинк. Дослідники вважають, що основне джерело забруднення — ракетні прискорювачі, які скидаються після досягнення верхніх шарів атмосфери.

Китай, відомий своїми некерованими супутниковими поверненнями, несе основну відповідальність за велику кількість таких падінь ракетних прискорювачів. Хоча проблема ця стосується не лише Китаю, а й та NASA.

Також слід зазначити, що забруднення зростатиме зі збільшенням кількості запусків комерційних супутників. Зараз на низькій навколоземній орбіті знаходиться близько 9000 супутників, які врешті-решт упадуть на Землю, як повідомляє Orbiting Now — сервіс, що надає інформацію про активні супутники.

Загалом близько 10% аерозолів, виявлених в результаті цього дослідження, містять металеві частинки космічного сміття. Однак дослідники пророкують, що цей показник може зрости до 50% у найближчі десятиліття. На даний момент ще рано сказати, якими будуть довгострокові наслідки цього забруднення для нашої планети, але, як зазначив Мерфі, необхідно проводити більше досліджень, щоб зрозуміти ефекти від цих металів в атмосфері.

Сезон полярних сяйв: наступні 4–5 років будуть «найсприятливішими» для спостережень феноменальних сяйв

Зростання незвичайних проявів полярних сяйв, схоже, не припиниться найближчим часом, і обіцяє перерости в щось дуже вражаюче. Про це повідомив тематичний ресурс Space.com.

Полярні сяйва протягом тисячоліть інтригували людей своїми переливами світла, що танцюють небом. Це одне з найкрасивіших природних явищ у світі. Сяйво з'являється, коли заряджені частинки сонячного вітру врізаються в атмосферу Землі на швидкості до 72 мільйонів кілометрів на годину. Потім частки перенаправляються до полюсів магнітним полем нашої планети, створюючи на небі різнокольорові завіси.

Простіше кажучи, їхня поява залежить від сонячної активності. Чим активніше сонце, тим вища ймовірність появи яскравих полярних сяйв — і саме тому ми можемо очікувати неймовірні сяйва протягом наступних кількох років.

Сонце постійно набирає силу з моменту останнього сонячного мінімуму у грудні 2019 року. Зараз Сонце наближається до найвищого рівня активності — сонячного максимуму протягом приблизно 11-річного сонячного циклу. Сонячний цикл описує період сонячної активності, зумовлений магнітним полем Сонця і що позначаємий частотою та інтенсивністю сонячних плям, які видно на поверхні.

Раніше експерти припускали, що пік сонячної активності відбудеться в 2025 році, але деякі нещодавні оцінки припускають, що він може досягти піку вже наприкінці 2023 року.

Геліофізик Фредерік Клетт із SILSO (Всесвітній центр даних з індексу сонячних плям та довгострокових сонячних спостережень) розповів:

В даний час для 25-го циклу сонячної активності шляхом синтезу всіх опублікованих прогнозів часовий інтервал максимуму циклу коливається від кінця 2023 року до початку 2025 року.

Більше не доведеться чекати, доки ШІ додумає: чат-бот Google Bard тепер може «відповідати в режимі реального часу», також його можна «перебити», не давши «договорити»

Компанія Google представила дуже корисне оновлення для свого чат-бота Bard. Тепер сервіс може відповісти користувачеві набагато швидше за допомогою опції "відповісти в реальному часі".

Як пояснюють розробники, "відповіді відображатимуться в режимі реального часу в міру виконання". Після нетривалої затримки, текст відповіді починає з'являтися рядково.

Крім того, Google Bard тепер можна "перебити", не давши "договорити". Якщо ви впевнені, що відповідь марна, варто натиснути на синю кнопку «Пропустити відповідь» над текстовим полем. Це зупинить Google Bard і можна буде спробувати щось ще.

Якщо ви все-таки чекаєте на відповідь, то можна натиснути кнопку «Переглянути інші чернетки», щоб побачити альтернативні відповіді. Google також дозволяє змінити відповідь, щоб вона стала більш «випадковою» або «професійною».

Поводження Google Bard можна відрегулювати в налаштуваннях, де пропонується на вибір "Відповісти в режимі реального часу" та "Відповісти після завершення".

Джефф Безос представив NASA макет місячного корабля Blue Moon

Компанія Blue Origin представила Американському управлінню з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) макет посадкового модуля Blue Moon, який має бути готовим до польоту на Місяць протягом наступних трьох років.

Мільярдер Джефф Безос (Jeff Bezos), засновник Amazon та Blue Origin, продемонстрував представникам NASA «низькоточний» макет на заводі з виробництва двигунів у Гантсвіллі, штат Алабама. Посадковий модуль має ширину 7 метрів. Запускатимуть його за допомогою ракети New Glenn від Blue Origin.

Це варіант посадкового модуля Blue Moon Mark 1. Він призначений для доставки до 3 тонн вантажу до будь-якої точки місячної поверхні.

Як наголошується на сайті Blue Origin, Blue Moon Mark 1 - це місячний вантажний посадковий модуль, розрахований на один запуск. Він залишиться на поверхні та забезпечить безпечний, надійний та доступний доступ до місячного середовища.

Слідом за Mark 1 буде створено більший посадковий модуль Mark 2 для пілотованих місій, який зможе доставляти астронавтів на поверхню Місяця і назад за контрактом із NASA.

У травні 2023 року NASA обрало Blue Origin поряд із SpaceX в якості другого підрядника за місячним посадковим модулем, розрахованим на доставку людей.

Старший віце-президент з місячних перевезень у Blue Origin Джон Кулуріс пояснив:

Ми будуємо наші посадкові модулі, Mark 1 та Mark 2, щоб забезпечити можливість глобальної посадки на Місяць вдень та вночі.

Google придумала, як наділити всі внутрішньоканальні навушники з шумозаглушенням можливістю вимірювати пульс

Компанія Google показала, що навушники, з системою активного шумозаглушення, можна наділити здатністю визначати пульс людини, і для цього досить просто оновити програмне забезпечення.

Як сказано в документі Google, аудіоплетизмографія (APG) дозволяє навушникам з шумозаглушенням відстежувати фізіологічні сигнали користувача, такі як частота серцевих скорочень та варіабельність серцевого ритму, без додавання додаткових датчиків або шкоди для терміну служби батареї. Технологія демонструє високу стійкість до артефактів, що виникають через рух. Крім того, вимірювання не погіршуються в залежності від амбушур або кольору шкіри, і навіть одночасне відтворення музики не є перешкодою.

В основі підходу Google лежить той факт, що у слуховому каналі людини знаходиться дуже багато кровоносних судин, у тому числі глибока вушна артерія. Всі ці судини трохи змінюють свою форму під впливом серцебиття, що, у свою чергу, призводить до малопомітних, але вимірних змін обсягу та тиску у вушному каналі.

Існуючі навушники з активним шумозаглушенням використовують мікрофони для роботи цього самого шумозаглушення. Мікрофони можна використовувати для прослуховування серцебиття та дихання. При цьому мікрофони в навушниках з ANC споживчого класу оснащені вбудованими фільтрами верхніх частот, що забирають різний шум. У тому числі видаляється і потрібна для обговорюваного завдання інформація.

Google каже, що аудіоплетизмографія обходить вищезгадані апаратні обмеження навушників з ANC, посилаючи ультразвуковий зондувальний сигнал низької інтенсивності через динаміки навушників. Цей сигнал викликає відлуння, яке приймається вбудованими мікрофонами зворотного зв'язку. У свою чергу, крихітне зміщення шкіри вушного каналу та вібрації серцебиття впливають на це ультразвукове відлуння, а ПЗ дозволяє аналізувати ці зміни.

Google вже провела дві серії досліджень за участю 153 осіб, які виявили, що APG «забезпечує незмінно точні вимірювання частоти пульсу (середня помилка 3,21% серед учасників у всіх сценаріях активності) та варіабельності серцевого ритму (середня помилка в інтервалі між ударами 2, 70%).

Таким чином, все опирається лише в ПЗ. Ну і варто зазначити, що, схоже, працює такий підхід лише із внутрішньоканальними навушниками. Щоправда, коли таке рішення з'явиться на ринку, поки що неясно.

Останнє велике оновлення Windows 11 вирушило до виробників ПК перед повномасштабним запуском

Компанія Microsoft випустила Windows 11 23H2 (зборка 22631.2428) для виробників оригінальних пристроїв, таких як Dell, HP та Lenovo. Це стало важливим кроком перед публічним повномасштабним запуском та дозволить виробникам забезпечити сумісність ОС зі своїми пристроями.

Оновлення поширюється у вигляді «пакета активації», що включає функції, які вже присутні в коді операційної системи. Апдейт включає всі нововведення Windows 11 Moment 4, а також додаткові поліпшення. Windows 11 23H2 є останнім великим оновленням перед випуском Windows 12.

Windows 11 Moment 4 включає перероблений «Провідник», підтримку більшої кількості форматів архівів, покращення панелі завдань, програму Windows Backup, помічник Copilot та багато інших змін. Додатково Windows 11 23H2 приносить сторінку системних компонентів у налаштуваннях, покращення центру сповіщень, функцію Windows Ink Anywhere (можна писати в будь-якому текстовому полі з подальшим розпізнаванням) і таке інше.

Зазначимо, що Windows 11 Moment 4 з новими функціями вже можуть інсталювати вручну всі охочі за допомогою нещодавнього опціонального оновлення.

Глава Xiaomi пояснив, чому Xiaomi 14 Pro не отримав топовий дюймовий датчик Sony, хоча він є у Xiaomi 13 Pro

Після прем'єри Xiaomi 14 Pro у багатьох постало питання: чому новий флагман компанії не отримав дюймовий датчик зображення Sony IMX989, який є у Xiaomi 13 Pro. Адже відомо, що чим більше сенсор, тим більше світла він захоплює і тим якісніші виходять знімки, особливо в умовах нестачі світла. Однак, як виявилося, у Xiaomi була вагома причина.

Справа в тому, що з дюймовим датчиком не було б можливості використовувати новітній об'єктив зі змінною діафрагмою F/1,42-4,0 і безступінчастою її зміною (Xiaomi говорить про 1024 рівні, але для мобільного пристрою при такій їх кількості можна говорити про майже повну плавність зміни діаметра отвору).

Тому спеціально для смартфонів лінійки було розроблено сенсор Light Hunter 900 оптичного формату 1/1,31 дюйма, який у зв'язці з новим світлосильним об'єктивом забезпечує захоплення світла на рівні дюймового датчика. Але при цьому забезпечується дуже високий динамічний діапазон (13,5 ступенів експозиції), а у користувача за рахунок нового об'єктива з'являється можливість гнучкого регулювання розмиття та експозиції. Загалом, заміна дюймового датчика на Light Hunter 900 меншого розміру Xiaomi оцінюють як апгрейд, а не даунгрейд.

Realme зробить те, що не пропонує ніхто більше на ринку. Недорогі смартфони Realme 12 Pro та 12 Pro+ отримають «телевіки»

Останніми роками стала нормою відсутність «телевіка» навіть у базових версіях флагманів, не те що у середньобюджетних смартфонів. Проте, можливо, компанія Realme наважиться змінити ситуацію. Як повідомляється, у лінійці Realme 12 старші моделі матимуть камеру з оптичним зумом.

Інсайдер Digital Chat Station стверджує, що таку камеру отримає не лише найстарша модель Realme 12 Pro+, а й Realme 12 Pro. "Телевіки" у цих апаратів будуть різні: молодша модель отримає 32-мегапіксельний датчик Sony IMX709 з об'єктивом, що забезпечує дворазове наближення, а старша буде оснащена 64-мегапіксельним датчиком OmniVision OV64B, а зум буде вже триразовим.

Враховуючи, що Realme 11 Pro та Pro+ є досить недорогими смартфонами, ймовірно, нові моделі якщо й стануть дорожчими, то несуттєво.

Варто також сказати, що на зображенні Realme 12 Pro+ ми можемо бачити перископний «телевік», а такий навряд чи буде у смартфона з ціною близько 250 доларів.

Digital Chat Station раніше першим точно повідомив характеристики та дати виходу Redmi K30, K40, Xiaomi Mi 10 та Mi 11.

"Я буду в шоці, якщо ми не реалізуємо це до кінця наступного року", - Ілон Маск пообіцяв, що X замінить банківські додатки і не тільки

Ілон Маск заявив, що фінансові функції X будуть запущені до кінця 2024 року, додавши, що користувачі будуть здивовані тим, «наскільки потужною буде ця функціональність».

«Коли я кажу про платежі, я насправді маю на увазі все фінансове життя, — сказав Маск. — Якщо справа стосується грошей, то це буде на нашій платформі. Гроші, цінні папери чи ще щось. Отже, йдеться не про те, щоби просто відправити 20 доларів другу. Я говорю про те, що вам більше не знадобиться банківський рахунок».

Генеральний директор X Лінда Яккаріно заявила, що компанія бачить, що 2024 року це стане «повною можливістю». "Я буду в шоці, якщо ми не реалізуємо це до кінця наступного року", - сказав Маск.

В даний час компанія працює над отриманням ліцензій на переказ грошей по всій території США, щоб мати можливість пропонувати фінансові послуги. Маск повідомив співробітникам, що сподівається отримати решту необхідних товарів X у «найближчі кілька місяців».

«Дорожня карта продукту X/PayPal була написана мною і Девідом Саксом фактично у липні 2000 року, – додав Маск. — І з якоїсь причини PayPal, перетворившись на eBay, не лише не реалізував решту списку, а й фактично відкотив низку ключових функцій, що просто божевілля. Таким чином, PayPal насправді є менш досконалим продуктом, ніж той, який ми вигадали в липні 2000 року, тобто 23 роки тому».

Метою Маска є перетворення X на платформу на «додаток для всього», подібний до супердодатків, таких як WeChat в Китаї, які пропонують доступ до покупок, транспорту та багато іншого.

Sony анонсували захід 8-9 листопада

На сайті Sony Japan з'явився анонс спеціального заходу компанії, запланований на 8-9 листопада у Pia Arena MM (Йокогама, Японія).

Інших подробиць поки немає, але, згідно з чутками, що з'явилися раніше, очікуються презентації  камери Sony α9III, телеоб'єктиву Sony 300mm F2.8 GM OSS і оновлення прошивки камери Sony α1.

Insta360 представить нову екшн-камеру з об'єктивом Leica SUMMARIT

Insta360

Ресурс Thenewcamera поділився інформацією про нову екшн-камеру китайської компанії Insta360. Передбачається, що йдеться про модель Insta360 RS2.

На фотографіях видно, що вона отримала об'єктив Leica SUMMARIT з еквівалентною фокусною відстанню 16 мм та світлосилою F2.6, сенсор 1/1,3 дюйма та передній дисплей для зручності візування під час зйомки відеоблогів.


Читати також