Як ми вчимося читати думки інших, дивлячись їм в очі

Дзеркало душі: як ми «читаємо» один одного по очах

Психолог Тобіас Гроссманн з Університету Вірджинії розповідає про унікальну пізнавальну особливість людини і про те, як вона у нас з'явилася.

Очі грають помітну роль у нашому повсякденному спілкуванні і іноді метафорично називаються дзеркалом душі. Переконливо доведено, що в очах людини можна почерпнути багато інформації про її внутрішній світ. Один із доказів цієї концепції - тест психологічного стану по погляду (RMET), розроблений Саймоном Бароном-Коеном і його групою у Кембриджському університеті, - відображає нашу здатність ідентифікувати внутрішній стан по очах і області навколо очей. Обсяг інформації, яку очі повідомляють про стан оточуючих, може бути дещо обмеженою, але цей доказ все-таки суперечить давній думці філософів-скептиків, що неможливо безпосередньо визначити стан іншої людини. Насправді людські очі утворюють своєрідний міст, забезпечуючи прямий доступ до внутрішнього стану іншої людини.

Це явище унікальне для людини. У порівнянні з іншими приматами у людей спостерігається найбільше горизонтальне подовження контуру очей і найбільша кількість оголеної тканини (званої склерою) навколо очного яблука. Людина - це єдиний вид, у якого склера біла. У порівнянні з нашими найближчими родичами - шимпанзе, - ми, люди, сильніше концентруємося на області очей при вивченні осіб. До 14-місячного віку людина спостерігає за чим-небудь майже виключно очима, тоді як інші вищі примати крутять головою.

Особливе ставлення до очей виникає рано при розвитку людини. З народження немовлята віддають перевагу обличчям, незважаючи на низьку гостроту зору. Новонароджені вважають за краще дивитися на обличчя, де очі відкриті, а не закриті. Вони вибирають обличчя з очима, які виглядають природно, з чорною радужкою і білою склерою, на відміну від білої радужки і чорної склери. А їхні діти, мабуть, збирають емоційну інформацію про стан оточуючих, заглядаючи в очі, буквально захоплюючи області мозку, які у дорослих беруть участь в розумінні психічного стану іншої людини. Вражаюче, що до семи місяців немовлята визначають емоційні сигнали і розрізняють прямий погляд і погляд повз, грунтуючись виключно на очній склері.

Нейрогормон окситоцин модулює нашу відповідь на очні сигнали. Коли під час досліджень гормон вводять через носові ходи, учасники, які розглядають обличчя, починають сильніше концентруватися на очах. Окситоцин також значно покращує розпізнавання емоційних і психічних станів по очним сигналам.

Знижена чутливість до очей і очним сигналам була описана як один із найбільш ранніх попереджувальних ознак при розвитку розладу аутичного спектру. Недавнє дослідження показує, що при цьому розладі орієнтація на очі у немовлят спочатку присутня, але поступово знижується у віці від двох до шести місяців. Характерні відмінності у відповідній реакції мозку на очні сигнали, зареєстровані у віці від 6 до 10 місяців, передбачали аутизм, діагностований у 36 місяців. Крім того, діти старшого віку з аутизмом демонструють посилені реакції мозку на очні сигнали після інтраназального введення окситоцину. Зв'язок між окситоцином і читанням стану дійсно тонкий: дослідження показують, що генетична мінливість, викликана викидом окситоцину і грудним вигодовуванням, впливає на емоційну реакцію немовлят на очі вже в семимісячному віці.

У цілому здатність зчитувати стан оточуючих розвивається в ранньому дитинстві і глибоко схильна до впливу очних сигналів. Цей феномен не передбачає явного, концептуального розуміння стану інших людей, а скоріше покладається на безпосередній досвід емоційних і психічних станів інших людей.

Звичайно, люди «зчитують» один одного за допомогою різних методів - наприклад, дотику або голосових сигналів. Але очні сигнали завжди грали найважливішу роль під час взаємодії на близькій відстані без фізичного контакту. На початку нашої еволюції очні сигнали були життєво важливі для спільного полювання і збирання, тобто для груп, які сподіваються уникнути хижаків і дістати здобич. Сьогодні такі підказки допомагають нам взаємодіяти зі світом, незалежно від того, пробираєтеся ви через натовп або спілкуєтеся на роботі. Спілкування очима - це засіб кооперації, що допомагає нам виявляти і координувати роботу з кращими партнерами, отримуючи доступ до їхніх станів. Очі як дзеркало внутрішнього світу оточуючих можна вважати відмінною рисою соціального функціонування людини з глибоким біологічним корінням. 


Читати також