Емоційний зв’язок: ключовий фактор підтримки дітей у складні часи

Емоційний зв’язок: ключовий фактор підтримки дітей у складні часи

Ті, кому є на кого покластися у складних ситуаціях, легше переживають стрес. У випадку з дітьми важливий тип стосунків, що зветься «надійна прив’язаність». У них дітей приймають такими, які вони є, — з усіма їхніми емоціями, недоліками, піклуються, забезпечують близькість і надійність.

Емоційний зв’язок особливо важливий сьогодні, тому теж є базовим правилом підтримки дітей у складні часи. Сприяючи формуванню цього зв’язку, батьки створюють безпечне та підтримуюче середовище для своєї дитини, що виявляється надзвичайно важливим у періоди складних ситуацій. Емоційний зв’язок допомагає дитині відчути, що її люблять, розуміють і підтримують, що створює основу для її внутрішньої стабільності та впевненості.

Що потрібно робити, щоб зберігати та зміцнювати емоційний зв’язок

  • Обіймайте дитину;
  • не соромтеся говорити, що любите її;
  • зауважуйте найменші успіхи;
  • долучайте дитину до домашніх справ, аби вона відчувала свою важливість;
  • грайтеся разом, смійтеся, готуйте, накривайте на стіл. 

Протягом дня також є кілька важливих моментів: час, коли дитина прокидається / йде спати та коли ми прощаємося перед дитсадком, школою чи роботою. У ці моменти нам потрібно уповільнитися та продемонструвати дитині близькість і любов. Це підтримає її.

Пам’ятайте: діти, які пережили травматичний досвід, не завжди люблять обійматися і можуть уникати тілесних контактів. Завжди запитуйте дитину, чи можна її пригорнути.

У партнерстві з ЮНІСЕФ Україна


Читати також