26-12-2023 Розваги 1842

Кращі ігри 2023 року

Кращі ігри 2023 року

Портал Experiment публікує традиційний список найкращих ігор року.

Baldur’s Gate 3

Третя гра Larian Studios у франшизі Baldur's Gate піднімає рольову гру на нову висоту.

Ізометрична фентезійна рольова відеогра, заснована на настільній рольовій системі Dungeons & Dragons 5-го видання.

Baldur's Gate 3 довела всім, що жанр ізометричних RPG, який завжди вважався "на любителя", в умілих руках розквітає та б'є рекорди популярності.
Гра вийшла насправді величезною – сценарій містить близько 2 млн слів та 170 годин кінематографічних сцен. Також RPG може похвалитися щонайменше 10 різними сценаріями фіналу та 17 тисячами варіацій кінцівки.
Окремо Baldur's Gate 3 заслуговує на похвалу за відсутність мікротранзакцій і внутрішньоігрових покупок, пропонуючи повний і захоплюючий ігровий досвід із самого початку.

Baldur's Gate III отримала всесвітнє визнання й зібрала численні нагороди від ігрових критиків, включно зі званням «Гри року» від Golden Joystick Awards і The Game Awards, а деякі профільні видання називають її грою десятиліття.

Враховуючи тривалість гри, тут є що дослідити як одному, так і з друзями, що робить Baldur's Gate 3 ідеальним подарунком геймеру.

Alan Wake 2

Дехто вважав, що цього ніколи не станеться. Але через 13 років у культової гри Alan Wake нарешті з'явилося гідне продовження - і це приголомшливо. Неймовірно крутий горор з елементами виживання, розроблений Remedy Entertainment і виданий Epic Games Publishing. Реліз на платформах PlayStation 5, Xbox Series X/S та Microsoft Windows, де вона є ексклюзивом Epic Games Store, відбувся 27 жовтня 2023 року.

Сюжет продовжує історію оригіналу, де автор бестселерів Алан Вейк, який 13 років перебував у пастці альтернативного виміру, намагається втекти, створивши нову історію за участю агента ФБР на ім’я Сага Андерсон. Подібно до Alan Wake (2010), сиквел структурно розділений на 19 епізодів, кожен з яких закінчується кліфгенгером. Цього разу на 13 епізодів гравець бере на себе роль Саги і 6 епізодів — Алана. Гра є частиною спільного мультивсесвіту Remedy, який об'єднує інші франшизи розробника (Alan Wake, Quantum Break і Control) у спільний вигаданий всесвіт, де сюжетні лінійки персонажів або подій з однієї франшизи переносяться або є фундаментом для наступної гри у іншій франшизі від Remedy.

Marvel’s Spider-Man 2

Marvel's Spider-Man 2 — відеогра в жанрі action-adventure, що розроблялась Insomniac Games у співпраці з Marvel Games і видається Sony Interactive Entertainment ексклюзивно для консолі PlayStation 5.  Гра є сіквелом Spider-Man 2018 року та спін-оффу Spider-Man: Miles Morales.

У сюжеті гри, крім Пітера Паркера та Майлза Моралеса, присутні персонажі Крейвен-мисливець та Веном у виконанні Тоні Тодда.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Пригодницька відеогра 2023 року, розроблена дочірньою компанією Nintendo EPD у співпраці з Monolith Soft та видана Nintendo для консолі Nintendo Switch. Продовження The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017). Це двадцята гра серії.

Легко загубитися в красі гри і просто дослідити її, але захоплюючий сюжет, пов'язаний з давньою історією Гайрула, завжди повертає гравця до центрального квесту і розгадки таємниць, що чекають там.

Згідно з даними агрегатора рецензій Metacritic, «Сльози Королівства» отримали «загальне визнання» на основі середнього балу 96 зі 100 у 87 відгуках критиків. Це гра з найвищим рейтингом за весь час на агрегаторі оглядів OpenCritic, 100 % критиків рекомендують гру.

Resident Evil 4

Відеогра в жанрі виживальних жахів, розроблена й видана Capcom. Вона є ремейком багатоплатформової однойменної відеогри 2005 року, яка також розроблена Capcom. Сюжетна історія відбувається в іспанському селищі, де править жорстокий культ, через шість років після подій другої та третьої частин. 

Сюжет оригінальної гри збережено: гравці беруть під свій контроль агента США Леона С. Кеннеді, який намагається врятувати дочку президента Ешлі Ґрем від подвійної загрози з боку культу Лос-Ілюмінадос в Іспанії та загадкового вірусу, відомого як Лас-Плагас.

Подібно до оригінальної гри, Resident Evil 4 має управління від третьої особи, через яке гравець контролює Леона.

Під час проходження гравець б'ється з ворогами, збирає ресурси для створення припасів і вирішує головоломки.

Dead Space

Відеогра в жанрі виживальних жахів, розроблена Motive Studio і видана Electronic Arts. Вона є ремейком однойменної відеогри 2008 року, розробленої EA Redwood Shores для Microsoft Windows, PlayStation 3 та Xbox 360. Це перша гра в однойменній серії із часів випуску Dead Space 3 (2013) і сьома загалом. Сюжетна історія, що розгортається у 2508 році на космічному кораблі «Ішимура», оповідає про інженера Айзека Кларка, який протистоїть створінням, відомим як некроморфи, і має врятуватися. Ігровий процес має управління від третьої особи, через яке гравець контролює Айзека.

У Dead Space буде багато криків. Ремейк культової гри жахів виживання від Motive Studio та EA може переказувати знайому історію, але не дозволяйте цьому обдурити вас, змушуючи думати, що ви знаєте, що відбувається за кожним кутом. Ні-ні, це не так.

Super Mario Bros Wonder

Комп'ютерна гра у жанрі платформер, розроблена та випущена компанією Nintendo для портативної приставки Nintendo Switch. Це перша гра серії з часів New Super Mario Bros. U (2012), в якій використовується традиційний для франшизи вид збоку. Реліз проекту відбувся 20 жовтня 2023. Super Mario Bros. Wonder отримала високі оцінки від критиків і була визнана «Найкращою грою для всієї родини» на церемонії The Game Awards 2023

Dredge

Пригодницька комп'ютерна гра з відкритим світом, що поєднує елементи симулятора риболовлі та горору. Dredge була розроблена новозеландською студією Black Salt Games та видана Team17. Гравець керує рибальським судном, яке ловить рибу у водах якогось архіпелагу — у грі реалізовано зміну дня і ночі, і вночі рибалка стикається з панікою, галюцинаціями та чудовиськами. Гра була випущена 30 березня 2023 для Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One та Xbox Series X/S.

Hogwarts Legacy

Відеогра в жанрі рольового бойовика, яку розробили Avalanche Software і видали Warner Bros. Interactive Entertainment під лейблом Portkey Games для Microsoft Windows, PlayStation 5 та Xbox Series X/S у лютому 2023 року.

Hogwarts Legacy є відеогрою від третьої особи в жанрі рольового бойовика. Гравець контролює вихованця Гоґвортської школи чарів і чаклунства та має можливість налаштувати голос, зовнішність і стать персонажа, а також вибрати гуртожиток на початку гри; загалом можливо створити до чотирьох різних персонажів. Під час проходження гравець виконує сюжетні та побічні квести, щоби просуватися історією, і може налаштувати складність ігрового процесу; опановує нові заклинання і здібності; варить зілля, які використовує в бойових зіткненнях або для вирішення головоломок; і приборкує магічних істот. 


Читати також