Різдво разом: документальний фільм від Ukraїner

Різдво разом: документальний фільм від Ukraїner

23 грудня (субота) о 17:00 в п’ятьох містах одночасно Ukraїner покаже повнометражний документальний фільм «Різдво разом». Він про те, як кожен із нас може зробити свято та привезти його на деокуповані території, туди, де людям важливо відчути підтримку, дух свята та українські традиції.

Через війну мільйони українців були змушені покинути свої домівки. Хтось переселився у безпечніші населені пункти країни, хтось виїхав за кордон, а хтось повернувся або залишився на територіях, що пережили окупацію. Щоби повернути до життя звільнені громади, потрібно не лише відновлювати інфраструктуру й забезпечувати жителів базовими потребами. Важливо також підтримувати їх ментально й культурно. Ті, хто на власні очі бачив «рускій мір», особливо потребують уваги, тепла та щирих емоцій.

Так команда Ukraїner зробила клич у своїх соцмережах вертепувальникам і очільникам громад звільнених населених пунктів, щоб разом підтримати людей на окупованих територіях і створити для них свято, щоб і вони відчули дух Різдва та Маланки. Відгукнулося три колективи, які поїхали колядувати Слобожанщиною та Донеччиною.

Ми придумали ініціативу “Різдво разом” за дуже короткий термін, - пригадує продюсерка фільму Христина Кулаковська. - В середині грудня 2022 року опублікували пост, що шукаємо вертепи, які готові поїхати на деокуповані території,  та громади, які готові їх прийняти. А в перші дні нового року відкрили збір на покриття логістичних витрат, за день ми зібрали кошти і вже 6 січня поїхав перший вертеп з Києва у Дергачівську громаду. Для нас було важливо знайти відчайдухів, які готові були везти свято та відроджувати українську традицію там, де її намагались знищити та насадити свої наративи “расія здєсь навсєгда”.

Режисерка монтажу Катерина Цвігунова переглянула 48 годин знімального матеріалу. Каже, для кожного вертепу це була своєрідна Одіссея, в яку вони відправлялись і поверталися інакшими після прожитого досвіду, бо чимало вертепувальників не бачили руйнацій так близько, хтось зі Львова, хтось із Тернополя. Вони пізнали для себе інший бік війни. Сама ж Катерина зізнається, що найскладніше в монтажі було співпереживати з реакціями людей на вертепи

Це такий матеріал… мені часто сльози підступали. У людей не зникло бажання мати свято, для них воно навпаки набуло сакрального значення після всього, що  вони пережили в окупації, - ділиться Катерина Цвігунова. - Незважаючи на різні традиції, у нас на Одещині, звідки я родом, не водили вертеп, але колядували та щедрували. Для кожного українця Різдво - свято очікування дива і духовне народження кожної людини. Всі ми сприймаємо його по різному, а для всіх нас воно має значення”.

Після прем’єри, фільм можна буде переглянути на YouTube каналі Ukraїner

Прем’єрний показ фільму Ukraїner “Різдво разом” у Києві відбудеться в Українському домі за адресою : вул. Хрещатик, 2

Офлайн-прем’єри одночасно відбудуться в декількох містах :

23 грудня (субота), Київ, Український дім, вул. Хрещатик, 2, 17:00

23 грудня (субота), Харків, театр “Нафта”, вул. Маршала Бажанова, 21/23, 17:00

23 грудня (субота), Львів, Паркова аудиторія Центру Шептицького, вул. Стрийська, 29А, 17:00

23 грудня (субота), Дніпро, DCCC Крутогірний узвіз, 21А, 17:00

23 грудня (субота), Івано-Франківськ, Urban Space 100, вул. Михайла Грушевського, 19, 17:00

Про вертепи


Слобожанський вертеп — 18 учасників, яких зібрав волонтер Ukraїner Віктор Перфецький, виїхали з Києва


«Вільний простір» — 12 вертепувальників із ГО «Вільний простір» — львівської мережі спільножитків (альтернатива гуртожиткам), яку створили після Революції гідності. Вертеп зініціювала Ірина Степаняк, яка, до речі, теж волонтерка Ukraїner. Виїхали зі Львова


«Вертеп на Сході» — 10 вертепувальників-студентів Української академії лідерства (УАЛ), яких зібрала Катерина Босяченко. Виїхали з Харкова

Про Ukraїner:

Ukraїner – це спільнота та організація, що з 2016 р. досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. 24 лютого 2022 р. росія розпочала повномасштабну війну проти України. Цього ж дня Ukraїner перезапустив усі свої канали комунікації, що почали мовити про війну та подолання катастроф, спричинених окупаційними військами.

Ukraїner, як і раніше, залишається майданчиком історій з України для усього світу. Але якщо раніше ці історії були про миролюбну країну, що змінюється і реформується, то сьогодні це – країна, що воює за свою свободу, з оповідями про запеклу боротьбу, героїзм та відданість справі. Сьогодні українці діляться досвідом сміливого опору і перемог з усім світом та пояснюють, чому світ також має боротися за демократичні цінності на боці України.


Читати також