17-12-2023 Розваги 870

Новини музики за тиждень. 17 грудня 2023

Новини музики за тиждень. 17 грудня 2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Соліст Imagine Dragons Ден Рейнольдс на концерті підняв та розцілував український прапор

Також співак вигукнув патріотичні гасла на підтримку України.

Соліст гурту Imagine Dragons Ден Рейнольдс вкотре висловив солідарність із українцями. Під час виступу Рейнольдса біля сцени стояли його українські прихильниці, які принесли прапор і передали співаку. Ден Рейнольдс узяв його в руки і просто на сцені посеред виступу кілька разів поцілував і вигукнув: "Свобода" та "Залишаємося з Україною". Після цього соліст Imagine Dragons залишив автограф на прапорі та передав його шанувальницям.

The Rolling Stones представили концертну версію альбому "Hackney Diamonds"

The Rolling Stones випустили концертний альбом "Hackney Diamonds (Live Edition)". Це запис виступу в нью-йоркському клубі Racket, що відбувся 19 жовтня – музиканти презентували платівку Hackney Diamonds, яка вийшла 20 жовтня.

Нагадаємо: альбом "Hackney Diamonds" став першою за 18 років студійною роботою "ролінгів" з оригінальним матеріалом. До нього потрапила композиція "Sweet Sounds of Heaven" за участю Леді Гаги та Стіві Вандера, а також трек "Bite My Head Off", на якому можна почути Пола Маккартні. Обидві пісні пролунали на шоу – а Леді Гага навіть вийшла на сцену, щоб виконати свою партію у Sweet Sounds of Heaven. The Rolling Stones зіграли і класичні пісні, «Shattered» та «Jumpin' Jack Flash», які також увійшли до трекліста лайв-альбому.

Платівка Hackney Diamonds отримала багато позитивних відгуків критиків і добре виступила в чартах: The Rolling Stones очолили хіт-парад Великобританії і увійшли до топ-3 Billboard 200. Але як мінімум одній людині альбом не дуже сподобався - це Деймон Албарн, творець Blur і Gorillaz. Музикант розкритикував "ролінгів" за те, що вони назвали "Hackney Diamonds" на честь лондонського району Гакні, але ніколи там не бували раніше. Кліп на лід-сингл «Angry» Албарну теж припав не до душі: на його думку, це просто безглузда об'єктивація актриси Сідні Свіні.

Новий матеріал The Rolling Stones не просто сподобався критикам та слухачам. Деймон Албарн «Angry» не сподобався, а ось комітету «Греммі» – навіть дуже: композиція отримала номінацію на «Кращу рок-пісню». Чи вдасться «ролінгам» виграти, дізнаємось 4 лютого 2024-го. Альбом поки що номінований на «Греммі» не був, але він просто вийшов пізніше за дедлайн: цього року на премію висували пісні та релізи, випущені з 1 жовтня 2022-го по 15 вересня 2023-го.

Леді Гага випустить книгу-автобіографію для дітей

Lady Gaga: A Little Golden Book Biography

Леді Гага стане головною героїнею книги під назвою Lady Gaga: A Little Golden Book Biography (Леді Гага: маленька золота книжка-біографія). Це не об'ємні мемуари про життя, а дитяче 24-сторінкове видання з картинками.

"Lady Gaga: A Little Golden Book Biography" буде випущена вже зовсім скоро - 2 січня 2024 року. Вона виходить у видавництві Penguin Random House у рамках дитячої серії Little Golden Book, що існує з 1942 року. Раніше в Little Golden Book видавалися книги про Бейонсе, Тейлор Свіфт, The Beatles та інших відомих музикантів.

Леді Гага не сама написала книгу – її автором виступив нью-йоркський письменник Майкл Джустен. Ілюстрації намалювала індонезійська художниця Лора Катрінелла. Ось так виглядає обкладинка книги.

Книги про музикантів останнім часом стають трендом. Наприклад, у липні вийшла біографія BTS "Beyond the Story: 10-й рік Record of BTS", що стала бестселером New York Times. У жовтні в продаж надійшла перша офіційна книга про Тупака Шакура, «Tupac Shakur: The Authorized Biography», – її автором стала Стейсі Робінсон, яка з дитинства дружила з репером. Але найбільшу громадську увагу привернули мемуари Брітні Спірс The Woman in Me, які вже купили 2,4 млн осіб. Найбільше в Мережі обговорювали стосунки співачки з Джастіном Тімберлейком – зокрема його зради та історію з абортом.

Останній сьогодні альбом Леді Гаги «Chromatica» виходив три з половиною роки тому, у травні 2020-го. 2021-го вона випустила спільний реліз із Тоні Беннеттом «Love For Sale». У жовтні The Rolling Stones представили платівку Hackney Diamonds, до якої увійшла пісня Sweet Sounds of Heaven з голосом Леді Гаги. Восени 2024 року має вийти фільм «Джокер: Божевілля на двох», де співачка перетворилася на Гарлі Квінн. В останні роки Леді Гага на повну силу підкорює світ кіно: за роль у картині «Народження зірки» (2018) вона навіть була висунута на «Оскар». У «Гуччі» (2021) Леді Гага зіграла Патрицію Реджані та отримала номінацію на «Золотий глобус» за свою роботу.

Чонґук із BTS та Ашер показали танцювальний кліп «Standing Next to You»

Чонґук з BTS представив перформанс-кліп на Standing Next to You - вірніше, на ремікс пісні за участю Ашера. У ньому музиканти танцюють на покинутому складі – спочатку Чонґук із групою підтримки, а потім Ашер.

Standing Next to You вийшла на сольному альбомі Чонґука Golden, реліз якого відбувся 3 листопада, тоді ж співак показав перший кліп на пісню. Ремікс за участю Ашера побачив світ майже за місяць – 1 грудня. Крім "Standing Next to You", Чонґук "переробив" сингл "3D" - 24 листопада з'явилася версія з голосом Джастіна Тімберлейка.

У коментарях Чонґука та Ашера хвалять за чудові танці з плавними та легкими рухами. Багато фанатів відзначають, що Чонґук здійснив мрію: він називав Ашера одним зі своїх улюблених музикантів і відзначав його вплив на власну творчість.

Бейонсе випустила невиданий трек "Grown Woman" на честь 10-річчя альбому "Beyonce"

Бейонсе опублікувала невидану пісню "Grown Woman", записану ще 2013 року. Прем'єру треку було приурочено до десятирічного ювілею альбому «Beyonce», що побачив світ 13 грудня 2013-го.

Вперше пісня прозвучала на паризькому концерті Бейонсе, що відбувся 24 квітня 2013 року. Співачка виконувала «Grown Woman» і на інших виступах, але донедавна на стримінгах треку не було. Він виходив лише як бонусне відео на DVD-виданні альбому. У новій версії «Grown Woman» вийшла довшою на 30 секунд.

«Grown Woman» також можна було почути у рекламному ролику Pepsi за участю Бейонсе, також випущеному 2013-го. Одним із продюсерів треку став легендарний Тімбаленд, відповідальний за хіти Джастіна Тімберлейка та Неллі Фуртадо. З Бейонсе він теж працював: на альбомі "Beyonce" він приклав руку відразу до чотирьох пісень: хіт-дуету з Jay-Z "Drunk in Love", "Blow", "Partition" та "Rocket" - причому над "Blow" він працював разом із Фарреллом Вільямсом, а над «Partition» – разом із Тімберлейком.

Billboard назвав найуспішніші k-pop-тури 2023 року – у топі Blackpink, Twice та Шуґа з BTS

Billboard опублікував топ-10 найкасовіших турів року від k-pop-виконавців. Рейтинг очолив гурт Blackpink, який заробив майже 148 млн доларів за рахунок гастролей.

Відрив Blackpink від решти учасників дуже великий. На другому місці розташувався Шуґа з BTS, який виручив «лише» 57 млн, тобто на 91 млн доларів менше. Замкнули трійку лідерів Twice із 54 млн доларів.

Ось як виглядає список Billboard:

1. Blackpink: 148,3 млн доларів, 703 тисяч проданих квитків, 29 шоу
2. Шуґа (BTS): 57,1 млн, 318 тисяч квитків, 26 шоу
3. Twice: 54,2 млн, 345 тисяч квитків, 18 шоу
4. Tomorrow X Together: 46,8 млн, 379 тисяч квитків, 27 шоу
5. Seventeen: 43,3 млн, 440 тисяч квитків, 12 шоу
6. Enhypen: 33 млн, 336 тисяч квитків, 19 шоу
7. Stray Kids: 16,1 млн, 114 тисяч квитків, 8 шоу
8. Ateez: 13,9 млн, 103 тисяч квитків, 10 шоу
9. Le Sserafim: 7,9 млн, 77,5 тисяч квитків, 9 шоу
10. NCT Dream: 7 млн доларів, 39,9 тисяч квитків, 4 шоу.

Можна помітити, що цифри менші, ніж у західних зірок – так, Тейлор Свіфт у 2023 році заробила 1 млрд доларів на турі The Eras, а Бейонсе – 579 млн на турі Renaissance. Проте обидві співачки дали набагато більше концертів – Свіфт відіграла 60 шоу, Бейонсе – 56. До того ж обидві виконавиці вже давно відомі: Тейлор Свіфт випустила дебютний альбом Taylor Swift у 2006-му, а Бейонсе виступала у складі Destiny's Child -х. А навіть найдосвідченіші артисти з k-pop-рейтингу розпочали кар'єру максимум 10 років тому – BTS дебютували 2013-го. Перші записи Twice датуються 2015-м, Blackpink – 2016-м. Найбільшу касу зазвичай збирають артисти з дорослою аудиторією, а k-pop – музика орієнтована на молодих слухачів. Варто враховувати, що загальна популярність корейських хітів також почалася недавно. Можливо, через 5-10 років k-pop-музиканти вже лідируватимуть і у загальносвітових рейтингах.

На початку грудня з'явилася новина, що Blackpink все ж таки продовжили контракт з лейблом YG Entertainment – переговори тривали цілих три місяці. Незабаром стало відомо, що це стосується лише групової діяльності: фанати підозрюють, що сольні проекти учасниць Blackpink виходитимуть на інших лейблах.

Bring Me The Horizon та Babymetal показали концертний кліп «Kingslayer»

Bring Me The Horizon та Babymetal опублікували концертне відео, де вони виконують пісню Kingslayer. Це запис виступу у Токіо, що відбувся 3 листопада.

Пісня Kingslayer вийшла в 2020 році на міні-альбомі Bring Me The Horizon Post Human: Survival Horror - крім Babymetal, в його записі взяли участь Янгблад, Емі Лі з Evanescence і група Nova Twins. Лідер Bring Me The Horizon Олівер Сайкс написав у соцмережах, що він чекав цього моменту три роки – і це того дійсно варто.

Kingslayer звучала не лише на виступі Bring Me The Horizon у Токіо, але й на інших японських концертах – наприклад, на шоу в Кобе, що пройшло 31 жовтня. Ще 2020-го, невдовзі після виходу Post Human: Survival Horror, Олівер Сайкс зізнався, що його гурт завжди мріяв попрацювати з Babymetal – музиканти відчувають з ними особливий зв'язок. Учасниці Babymetal, у свою чергу, освідчувалися в любові до творчості Bring Me The Horizon і також виявляли бажання співпрацювати.

Останній на сьогодні Bring Me The Horizon «Amo» виходив майже п'ять років тому, у січні 2019-го. Восени того ж року у них вийшов 70-хвилинний реліз із довгою назвою, яку зазвичай скорочують до Music to Listen To... – на цьому альбомі можна почути Голзі. Після "Post Human: Survival Horror" Bring Me The Horizon не випускали і EP, але 12 січня 2024 року у них має вийти сіквел - "Post Human: Nex Gen". Усього ж у проекті «Post Human» заплановано чотири релізи. 2023-го Bring Me The Horizon взяли участь у записі альбому Lil Uzi Vert «Pink Tape» та опублікували кліп «Lost».

У березні 2023-го Babymetal презентували альбом The Other One, перший за чотири роки. Робота увійшла до топ-3 японського чарту та отримала хороші відгуки критиків.


Читати також