17-12-2023 Розваги 521

15 найкращих бельгійських фільмів, які надихнуть вас відвідати Бельгію

Фільми про Бельгію. Цікава кінодобірка

Авторка: Ребека Шарп

Коли я спробувала скласти список найкращих бельгійських фільмів, які варто переглянути перед поїздкою до цієї країни або які надихнуть вас відвідати її, то зіткнулася з унікальними труднощами. По-перше, бельгійському кінематографу, безумовно, бракує того розмаїття, яке є у французькому, італійському чи навіть чеському кіно. По-друге, бельгійське кіно, схоже, не набуло популярності (принаймні на світовій кіносцені) до 1980-х років.

І по-третє, бельгійське кіно, здається, не може похвалитися великою кількістю фільмів, що надихають на мандри. Або навіть просто безтурботних фільмів, які не обертаються навколо вбивств, бідності чи хвороб.

Отже, у список бельгійських фільмів, який я склала, здебільшого входять відносно нові стрічки, і через дивне поєднання жанрів він може здатися «збірною солянкою». Але мені подобаються диваки-аутсайдери. Без зайвих сумнівів, ось кілька найкращих бельгійських фільмів, які дадуть вам змогу зазирнути в бельгійську культуру та історію і (сподіваюся) надихнуть вас відвідати цю країну!

Найкращі бельгійські фільми, які надихнуть вас відвідати Бельгію

1. «Жанна Дільман, набережна Комерції, 23, Брюссель 1080» (1973)

Жанна Дільман, набережна Комерції, 23, Брюссель 1080

Режисерка: Шанталь Акерман. 

Мова: французька. 

Тривалість: 201 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 96%.

Почнемо з бельгійського фільму, про який я багато-багато разів чула, але ніколи не бачила. Я намагаюся дивитися якомога більше фільмів, знятих жінками, і це єдиний фільм, знятий жінкою в цьому списку. Але я не прихильниця фільмів тривалістю понад 150 хвилин. Господи, 201 хвилина перегляду трьох днів з життя домогосподарки 1970-х років, яка живе в Брюсселі, здається нудною справою. Але «Жанна Дільман, набережна Комерції, 23, Брюссель 1080» має надзвичайно високий рейтинг, і всі її рекомендують (на мій жаль). Тут є дещо більше, ніж просто «зображення одного дня з життя домогосподарки», і я не буду спойлерити, тож, можливо, колись дійде черга й до цього фільму.

Можете дивитись або ні, я підтримаю вас у будь-якому випадку.

2. «Вчитель музики» (1988)

«Вчитель музики» (1988)

Режисер: Жерар Корб’є.

Мова: французька.

Тривалість: 99 хвилин

Інформація щодо рейтингу на сайті Rotten Tomatoes відсутня.

На момент написання цієї статті сім бельгійських фільмів були номіновані на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», але жоден із них не переміг. «Вчитель музики» — один із таких фільмів. Він розповідає про оперного співака на пенсії, котрий переїжджає до бельгійського села і навчає двох молодих оперних співаків, щоб вони могли взяти участь у міжнародному конкурсі. Думаю, деякі з фільмів, знятих у Бельгії, буде важко знайти на стрімінгових платформах, особливо «Вчитель музики». На жаль, на Netflix не так багато чудових бельгійських фільмів, але їх варто переглянути, якщо знайдете їх деінде.

3. «Тото-герой» (1991)

«Тото-герой» (1991)

Режисер: Жако ван Дормель.

Мова: французька. 

Тривалість: 91 хв. 

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 92%.

Режисер фільму «Тото-герой» Жако Ван Дормель отримав за нього «Золоту камеру» (за перший повнометражний фільм) на Канському кінофестивалі. Фільм розповідає про життя чоловіка на ім’я Тома (який називав себе Тото), який, досягнувши похилого віку, гірко шкодує про вибір і напрямок свого життя. «Тото-герой» — це частково фантастична, частково реалістична та надзвичайно ненадійна оповідь про життя Тото. Я вважаю, що магічний реалізм, або фільми, де ви не впевнені, чи є оповідь правдивою, чи вигаданою (хоча важливо зазначити, що всі наративні фільми є драматизацією подій), є надзвичайно захоплюючими, і ця гірко-солодка комедія-драма не є винятком.

4. «Людина кусає собаку» (1992)

«Людина кусає собаку» (1992)

Режисери: Ремі Бельво, Андре Бонзель, Бенуа Пульворд. 

Мова: французька .

Тривалість: 91 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 74%.

Ось чому я казала, що цей список бельгійських фільмів трохи схожий на «солянку». Я представила вам артгаусний інді-фільм, два фільми, номіновані на «Оскар», а тепер чорно-білу бельгійську кримінальну драму-псевдодокументалку. Не вірте нікому, хто скаже, що бельгійське кіно не багатогранне! «Людина кусає собаку» здається великобюджетним студентським фільмом, враховуючи те, що три режисери також були монтажером, оператором і виконавцем головної ролі. Фільм розповідає про серійного вбивцю на ім’я Бен, який є об’єктом «документального фільму» про своє «гобі». Фільм був заборонений у Швеції та Ірландії, тож це дещо суперечлива стрічка, яка за останні 30 років стала культовою.

5. «Данс» (1992)

«Данс» (1992)

Режисер: Стейн Конінкс. 

Мови: нідерландська, французька, латина. 

Тривалість: 138 хв.

Інформація щодо рейтингу на сайті Rotten Tomatoes відсутня.

Ще один номінант на «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою, «Данс» — це байопік, що цілком очевидно, бо «Оскар» любить біографічні фільми. Він розповідає історію католицького священника, котрий живе в бельгійському місті Аалст (у нідерландськомовному регіоні Фландрії) і на початку ХХ століття ставить собі за мету покращити умови праці на місцевих фабриках. Виглядає як благородна справа для людини Божої, але єпархія не хотіла, щоб їхні священнослужителі йшли в політику в цей час. Я здивована, що фільм не отримав оцінку Rotten Tomatoes, враховуючи, що він був номінантом на Оскар і йому лише 30 років, але якщо вам подобаються гостросюжетні байопіки про ексцентричних релігійних діячів, я впевнена, цей фільм вам сподобається.

6. «Куди б не подув вітер» (2003)

«Куди б не подув вітер» (2003)

Режисер: Том Барман.

Мови: нідерландська, французька, англійська. 

Тривалість: 125 хв.

Інформація щодо рейтингу на сайті «Rotten Tomatoes» відсутня.

Коли я вперше дізналася про «Куди б не подув вітер», я думала, що це маловідомий інді-фільм і що ніхто не зможе його знайти. Ні в стрімінгу, ні деінде. Але виявилося, що фільм має культовий статус у Бельгії, і легко зрозуміти чому. Його режисером є соліст бельгійського гурту dEUS, а саундтрек, як кажуть, чудовий. Дія фільму відбувається в Антверпені, де вісім дуже різних людей зустрічаються на великій домашній вечірці. Ця стрічка набагато «крутіша», ніж багато інших фламандських фільмів у цьому списку, і вона менш песимістична та депресивна. Якби я була бельгійкою, я б хотіла, щоб цей фільм подивилися інші. Це бельгійський відповідник британського фільму «Цілодобові тусовщики» (2002).

7. «Синдром Альцгеймера» (2003)

«Синдром Альцгеймера» (2003)

Режисер: Ерик Ван Лой. 

Мова: нідерландська.

Тривалість: 123 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 84%.

Більшість інших відомих бельгійських фільмів у цьому списку переважно французькою мовою, але я рада, що тут також є багато нідерландськомовних фільмів. Назва фільму дає уявлення про основну проблему в ньому. Старий вбивця дізнається, що у нього хвороба Альцгеймера, і вирішує погодитися на одне «останнє завдання» перед виходом на пенсію. Але коли поліція заводить на нього справу, а він відмовляється вбити свою останню мішень, наш головний герой Леда опиняється у скрутному становищі, і спокійний вихід на пенсію виглядає все менш і менш вірогідним. Наразі готується американський ремейк, тож ви знаєте, що це чудовий фільм.

8. «Дитина» (2005)

«Дитина» (2005)

Режисери: Жан-П’єр і Люк Дардени.

Мова: французька.

Тривалість: 91 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 84%.

У цьому списку три фільми Жан-П’єра та Люка Дарденів, але я могла би включити більше. Цей режисерський дует — бельгійська відповідь братам Коенам (якби брати Коени знімали незмінно чудові соцреалістичні драми, які домінували на Канському кінофестивалі кожні пару років). «Дитина» — четвертий «великий» повнометражний ігровий фільм братів Дарденів, який вони самі написали, зрежисували та спродюсували. Фільм розповідає про молоду подружню пару, яка має фінансові труднощі та виховує дитину. Один із них робить невиправну помилку, і фільм розповідає про її наслідки. До речі, фільм отримав головну нагороду — Золоту пальмову гілку Канського кінофестивалю.

9. Залягти на дно у Брюґе (2008)

9. Залягти на дно у Брюґе (2008)

Режисер: Мартин Макдонах.

Мова: англійська.

Тривалість: 107 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 84%.

«Залягти на дно у Брюґе» не можна вважати бельгійським фільмом. Але чи це найвідоміший у світі фільм, знятий у Бельгії? На щастя чи на нещастя, так. Тому він і потрапив до списку. Це чорна комедійно-кримінальна стрічка з Брендоном Ґлісоном і Коліном Фарелом у головних ролях, які грають дует найманих вбивць, яким доручили переховуватися в Брюґе після того, як робота пішла не так, як треба. Фільм не лише трохи абсурдний і кумедний, але мені особливо подобається, що герой Ґлісона — великий мандрівник. Він не гає часу, дегустуючи міцне бельгійське пиво, плаваючи каналами та відвідуючи Брюсельську дзвіницю.

Завдяки цьому фільму я вирішила відвідати Брюґе, і він обов’язковий до перегляду, якщо ви плануєте подорож до цього міста.

10. «Лофт» (2008)

«Лофт» (2008)

Режисер: Ерик Ван Лой.

Мова: нідерландська.

Тривалість: 118 хв.

Інформація щодо рейтингу на сайті «Rotten Tomatoes» відсутня.

Панянки, Матіас Шонартс нарешті з’явився у нашому списку. Перша поява видатного фламандського актора на екрані відбулася у фільмі «Данс», а також він знімався у фільмі «Куди б не подув вітер», перш ніж перебрався до Голівуду на початку 2010-х років. Мені особливо сподобалася його роль відданого, але ультракрутого хлопця Тілди Свінтон у фільмі «Великий сплеск» (2015). Але повернімося до бельгійської кримінальної драми «Лофт». П’ятеро одружених чоловіків використовують антверпенський лофт як таємне місце зустрічей для себе та своїх коханок. Коли вони знаходять там мертве тіло, кожен із них підозрює іншого у скоєнні тяжкого злочину.

Не плутайте цей фільм з американським однойменним ремейком 2010 року також з Матіасом Шонартсом у головній ролі та режисером Ериком Ван Лоєм, бо панує думка, що ремейк жахливий.

11. «Хлопчик з велосипедом» (2011)

 «Хлопчик з велосипедом» (2011)

Режисери: Жан-П’єр і Люк Дардени.

Мова: французька.

Тривалість: 87 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 96%. 

Другий фільм братів Дарденів. Можна сказати, що «Хлопчик з велосипедом» не став їхнім найкращим твором, адже він отримав лише Гран-прі Канського фестивалю, що є другою за важливістю нагородою. І розділив цю нагороду з фільмом «Одного разу в Анатолії» (2011). Однак я завжди віддаю перевагу веселішим соцреалістичним фільмам, тож радше б подивилася «Хлопчика з велосипедом». Тим паче, що я рекомендую бельгійські фільми, які мали б надихнути вас відвідати країну! У місті Льєж (франкомовний регіон Валонія) молодий Сирил, якого покинув батько, отримує другий шанс на щасливе життя, коли зустрічає Саманту. Можливо, сюжет не буде таким позитивним протягом усього фільму, але саундтрек та яскраві весняні кольори на деякий час надихнуть вас думати, що так воно і буде.

12. «Бикоголовий» (2011)

«Бикоголовий» (2011)

Режисер: Міхаель Р. Роскам.

Мови: нідерландська, лімбурзька, французька.

Тривалість: 128 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 87%.

Це один із найвідоміших бельгійських фільмів, можливо, тому, що в ньому знявся наш приятель Матіас Шонартс, який був номінований на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою. На жаль, бельгійцям знову не пощастило. Дія фільму розгортається в місті Синт-Трейден, що у фламандському регіоні, де Шонартс грає роль фермера, котрого затягує світ підпільного допінгу для великої рогатої худоби. Я й гадки не мала, що існує таке явище, як бельгійська «гормональна мафія», але коли ти дивишся фільми, то кожен день дізнаєшся щось нове. Принаймні коли дивишся певні фільми. Можливо, не «Машину часу в джакузі 2» (2015) або «Хіба це не романтично?» (2019), але я буду рада, якщо мені доведуть, що я помиляюся. Я вважаю, що «Бикоголовий» — один із найкращих бельгійських фільмів за останні 15 років, тож його обов’язково варто переглянути перед поїздкою до Бельгії.

13. «Два дні, одна ніч» (2014)

«Два дні, одна ніч» (2014)

Режисери: Жан-П’єр і Люк Дардени.

Мова: французька.

Тривалість: 95 хв.

Наша остання подорож у безнадійний світ Жан-П’єра та Люка Дарденів — «Два дні, одна ніч» з Маріон Котіяр у головній ролі. Дія відбувається в індустріальному містечку Серен, де Котіяр грає робітницю фабрики, яку скорочують після того, як начальство заохочує її колег працювати довше замість неї. Протягом вихідних вона відвідує кожного колегу, який проголосував за її звільнення, переконуючи їх відмовитися від додаткового заробітку, щоб вона могла повернутися. Я б сказала, що це один із найоптимістичніших їхніх фільмів (хоча це мало про що говорить), а Маріон Котіяр — просто дивовижна актриса. На Канському кінофестивалі фільм не отримав жодної нагороди, але Котіяр була номінована на «Оскар» за найкращу жіночу роль, що здається досить великою перемогою для Бельгії. Незважаючи на те, що вона француженка. Упс.

14. «Розімкнене коло» (2012)

«Розімкнене коло» (2012)

Режисер: Фелікс ван Ґронінґен.

Мова: нідерландська.

Тривалість: 111 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 83%.

Ще один веселий фільм «Розімкнене коло» розповідає про стосунки Дідьє та Еліз, які закохуються через спільну любов до татуювань і музики в стилі блюграс у місті Ґент. Еліз несподівано завагітніла, і вони живуть щасливо разом, доки їхній доньці не ставлять страшний діагноз — рак. Незважаючи на депресивні моменти, я люблю такі фільми, як «Дика троянда» (2018), що розповідає про кантрі-музику, але дія відбувається там, де мало хто очікує, що люди будуть настільки захоплені кантрі-музикою. Фільм «Розімкнене коло», можливо, було б варто подивитися разом з «Шаленим серцем» (2009).

15. «Надновий Заповіт» (2015)

«Надновий Заповіт» (2015)

Режисер: Жако Ван Дормель.

Мова: французька.

Тривалість: 113 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 82%.

За кілька років, що минули з моменту виходу на екрани, «Надновий Заповіт» вже встиг здобути статус культового фільму в Бельгії. Для тих із вас, хто провів своє життя в пошуках Бога, не шукайте більше. Він — буркотливий дідуган, який живе в квартирі в Брюселі зі своєю донькою. Їй набридло, що батько постійно знущається над усіма людьми, тому вона викрадає його комп’ютер і капостить. На щастя, фільм не надто божевільний, і в ньому достатньо смішного, щоб більшість критиків і глядачів оцінили дотепний сюрреалізм і висміювання християнства.

БОНУС: Якщо сьогодні вівторок, то це має бути Бельгія (1969)

Якщо сьогодні вівторок, то це має бути Бельгія (1969)

Режисер: Мел Стюарт.

Мова: англійська.

Тривалість: 99 хв.

Рейтинг на сайті Rotten Tomatoes: 60%.

Це невеличкий бонусний фільм, оскільки його дія лише частково відбувається в Бельгії. Але це класичний фільм, що надихає на подорожі, тому він може зацікавити вас, якщо фільми про смерть і рак не викликають у вас бажання вирушити у відпустку! Фільм «Якщо сьогодні вівторок, то це, мабуть, Бельгія» створює комедію з тих персонажів, яких можна було б зустріти під час автобусної подорожі в 1960-х роках. І, звісно, тут є чарівний гід-шахрай. Група відвідує Брюсель і Бастонь у Бельгії, а також Лондон, Нідерланди, Швейцарію, Німеччину, Венецію і Рим в Італії. Я так рада, що ми закінчуємо на щасливому, веселому фільмі!

Інші бельгійські фільми: «Де Віте» (1934; «De Witte»), «Мир у полях» (1970; «Paix sur les champs»), «Брюссель вночі» (1983; «Brussels by Night»), «Фарінелі» (1994), «Обіцянка» (1996; «La Promesse»), «Розета» (1999), «Усім відомі» (2000; «Iedereen beroemd!»), «Син» (2002), «Сумний стан справ» (2009; «De helaasheid der dingen»), «Марина» (2013).

Статтю вперше було опубліковано англійською мовою під назвою «15 Best Belgian Movies to Inspire You to Visit Belgium» на сайті Almost Ginger 19 квітня 2021 року.

Переклали Ірина Бачуріна та Каріна Липка


Читати також