Зростаюча загроза: аналіз випадків кору в Україні за 2023 рік та необхідність вакцинації

Зростаюча загроза: аналіз випадків кору в Україні за 2023 рік та необхідність вакцинації

В Україні упродовж 11 місяців 2023 року зареєстрували 55 випадків кору, і це число, на перший погляд, може здатися невеликим. Проте, при ретельному аналізі виявляється, що 31 із цих випадків стосувалися дітей віком до 17 років.

Захворювання виявили в 13 областях та столиці. Найбільше випадків кору зафіксовано на Тернопільщині (12 випадків), у Києві (10 випадків) та Львівській області (7 випадків). Це викликає певне занепокоєння, оскільки столиця та області – це місця з великою густотою населення, де інфекція може легко поширитися.

Ще більше насторожює той факт, що серед дітей, які захворіли на кір у 2023 році, 12% не мали жодного щеплення, 30% — лише одне, а у 20% випадків інформації про вакцинацію не було взагалі. Це вказує на необхідність посилення інформаційної кампанії щодо важливості вакцинації для попередження захворювань.

В Україні було зафіксовано 5 точкових спалахів кору протягом 2023 року, проте завдяки швидкому реагуванню та локалізації вдалося уникнути масових захворювань. Влітку була організована загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації», яка дозволила за 3 місяці надолужити пропущені планові щеплення для 153 тисяч дітей.

Зараз вакцина є у кожній області і доступна безкоштовно. Проте, багато батьків може бути не достатньо інформованими або вважати щеплення непотрібним. Запрошуємо батьків та опікунів звернутися до педіатра чи сімейного лікаря для вакцинації відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, особливо дітей у віці 12 місяців та 6 років.

Збільшення свідомості громадськості щодо важливості вакцинації та забезпечення доступу до щеплень – це ключові кроки у боротьбі з такими захворюваннями, як кір, та збереженні здоров'я нації в цілому. Від нас залежить створення невразливого суспільства, де кожна дитина має можливість вирости сильною та здоровою.


Читати також