10-01-2024 Розваги 796

Кафкіанська антиутопія «Сценарій сну»

Кафкіанська антиутопія «Сценарій сну»

"Сценарій сну" - кафкіанська антиутопія, в якій усім сниться Ніколас Кейдж. Для одних це еротичні сни, для інших - кошмари. А для героя самого Кейджа повна втрата контролю над власним життям.

7 січня 2024 року Ніколасу Кейджу виповнилося 60 років. Одні називають його найгіршим актором в історії, інші цінують за самоіронію і не пропускають жодного треш-фільму, в якому так любить зніматися Кейдж. Але «Сценарій сну» Крістоффера Борглі та студії А24 виділяється на їхньому фоні. Це абсурдна комедійна антиутопія, яку можна порівняти із романами Кафки. А уявити в центрі цієї історії когось, окрім Кейджа, просто неможливо. Картина вже вийшла в деяких країнах, наприклад, США та Латвії. Розповідаємо про фільм, в якому світ збожеволів, коли всім почав снитися Ніколас Кейдж.

Уявіть найнудніше, що може спасти на думку: похмурого професора біології, з якого посміюються колеги та студенти. Пол Метьюз викладає вже багато років, він давно махнув на себе рукою: життя йде накатаною колією і навряд чи з неї зійде. Але одного разу Метьюз зауважує, що оточуючі потай показують на нього пальцем і шепочуться за його спиною. Розгадка знаходиться, коли вони з дружиною натикаються на колишню дівчину Пола, з якою той зустрічався багато років тому. Та й думати забула про старенького бойфренда, але раптово він з'явився їй уві сні. І не лише їй. Пол Метьюз сниться людям, причому не лише знайомим, а й усім іншим.

Дотепну назву "Dream Scenario" важко перекласти точно, "Сценарій сну" - не найгірший варіант. У сценаріях чужих снів (у різних «жанрах», від еротики до хорору) Пол Метьюз присутній як актор другого плану — незабутній статист-спостерігач, чия роль незрозуміла. І це інтригує. Одночасно закомплексований і нудний інтелігент стає світовою знаменитістю. Як це використовувати, не може зрозуміти ні він сам, ні оточуючі. Навіть спритні піарники, що вхопилися за нову зірку, дуже здивовані.

А тепер уявіть, що цей тривіальний бородач — Ніколас Кейдж. Ви одразу зрозумієте, чому «Сценарій сну» — один із найнеординарніших і найдивовижніших фільмів сезону, при цьому вписаний у тренд комедії про інтелектуалів з університетського середовища, які потрапили в несподівану палітурку («Американське чтиво», «Залишені»).

Норвежець Крістоффер Борглі - багатообіцяючий режисер і сценарист; це було зрозуміло і після його повнометражного дебюту «Хвора дівчина» (2022). У ньому дівчина-бариста, яка ревнує до всіх свого хизливого хлопця-художника, спеціально викликає в себе алергію: їй вдається привернути загальну увагу, проте в результаті ситуація не лише фатально позначається на стосунках, а й стає небезпечною для життя. Досліджуючи вплив інтернету, сучасних медіа та культури соцмереж, Борглі примудряється витягувати негарні, але винятково цікаві властивості зі своїх оманливо банальних персонажів. Його сюрреалістична сатира — королівство кривих дзеркал, де зі сміхом та жахом кожен пізнає себе.

Хоча впізнати себе в Кейджі – завдання непросте. Монстр і геній свого роду, він вагомий претендент на звання найгіршого актора всіх часів та народів. Іноді за рік він встигає знятися відразу в кількох треш-фільмах, що виходять онлайн, минаючи прокат. Плодючість і нерозбірливість Кейджа компенсуються його виразністю, зразково-жахливі ролі у «Повітряній тюрмі» або «Місті янголів» чергуються із чудово тонкими роботами у Френсіса Форда Копполи (його дядька!), Девіда Лінча, Алана Паркера, братів Коран. "Сценарій сну", як колись "Адаптація" Спайка Джонза, - гра, в якій глядач, дивлячись на мішкуватого персонажа-невдаху, зобов'язаний одночасно з цим пам'ятати: перед ним Кейдж, за яким тягнеться шлейф всіх його колишніх героїв.

Герой наших снів

У цьому сенсі подвійне екранне існування — у так званій реальності та в снах — вигідно підкреслює унікальне амплуа Кейджа, надто яскравого для акторської професії, ніби зовсім нездатного сховатися навіть за майстерним гримом чи образом. Тому немає сенсу запитувати, чи добре чи погано Кейдж грає роль. Міркувати можна лише про те, чи доречний він у сюжеті, який для нього винайшов режисер. Тут, де його героєві нав'язане амплуа, яке він не вибирав, однозначно доречний.

Взагалі-то і Кейдж у головній ролі (залучити його — завдання нескладне, з ним часом справляються і найслабші продюсери), і сон як несуча конструкція сюжету, — тривожні сигнали, які зазвичай говорять про ліниву драматургію. Але не тут. Борглі намагається дослідити сіру зону — природу навіть не слави, а хайпа, явища такого ж містичного та неконтрольованого, як сновидіння. Кейдж стає агентом нашої підсвідомості, яка все-таки виявляється колективною. Це і смішно, і страшно, і правдоподібно.

Крім того, Борглі досліджує феномен кенселінгу, який у сучасному суспільстві може різко прийти на зміну загальному коханню — і яким, як і снами, найчастіше теж неможливо керувати. До цієї ідеї режисер підводить нас у той момент, коли головний герой перестає бути нейтральним спостерігачем у снах та переходить до дії.

Кейдж

"Сценарій сну" - кафкіанська антиутопія про втрату людиною суб'єктності. Від раптової слави професор втрачає контроль над реальністю, і вже неважливо, чи раді йому ті, кому він сниться (хай і проти власної волі) чи, навпаки, ненавидять його. За сюрреалістичною фабулою приховано влучне спостереження за тим, як влаштована доля актора (будь-якого, від зірки до статиста) — вона цілком залежить від придуманої для нього ролі та таланту режисера.

Кінцівка цього винахідливого фільму дещо зім'ята і тому розчаровує. Але чи не тому, що самостійного виходу з показаної ситуації не існує? Коли ти дрібничка, що мчить за течією загального кохання чи ворожості, вибрати новий напрямок—не в твоїх силах. Несподіваний ефект: стежачи за траєкторією руху професора Метьюза, з полегшенням дякуєш долі, що вона не зробила тебе знаменитим. А якщо і зробила, то не такою зіркою, як Ніколас Кейдж.


Читати також