06-01-2024 Розваги 1812

10 найкращих фільмів про середньовічних лицарів

10 найкращих фільмів про середньовічних лицарів

Автор: Генрі Лед

Існує багато чудових фільмів про середньовічних лицарів, і деякі з них правлять за найкращі приклади того, що може запропонувати цей піджанр художніх фільмів про Середньовіччя.

Коротко про головне

  • Найкращі фільми про середньовічних лицарів часто обертаються навколо героїчного персонажа, розповідаючи романтичні історії про доблесть і відвагу, що робить ці стрічки надзвичайно цікавими.
  • Ці фільми зазвичай зображують класичну подорож героя, хоча деякі з них сміливо переосмислюють ці теми, що призводить до появи унікальних творів від найкращих режисерів усіх часів.
  • Найкращі фільми про середньовічних лицарів вирізняються неперевершеною грою акторів, позачасовим кінематографом і вражаючими видовищами, пропонуючи глядачам втечу в минуле, яке разюче відрізняється від сьогодення, навіть якщо деякі фільми надмірно романтизують його.

Ніша фільмів про середньовічних лицарів — один з найпоширеніших піджанрів у Голлівуді, що робить цікавим перегляд найкращих стрічок, які він може запропонувати. Кіноіндустрія була зачарована цим періодом історії протягом десятиліть, ймовірно, тому, що він так сильно відрізняється від життя у 20-му та 21-му століттях. Середньовіччя також пропонує, здавалося б, нескінченний потік задокументованих конфліктів, які неминуче призводять до видовищних батальних сцен у кіно, навіть якщо їх, як правило, надмірно романтизують.

Багато з найкращих фільмів про Середньовіччя обертаються навколо героїчного протагоніста, який бореться заради інших. Хоча це не завжди є точним зображенням історії, це призводить до створення по-справжньому романтичних історій про доблесть і відвагу, які стають надзвичайно цікавими фільмами. Не кожен фільм про середньовічних лицарів слідує цій схемі, але це, безумовно, найпоширеніша тенденція в жанрі. Незалежно від того, чи належать ці фільми до категорії класичної подорожі героя, чи сміливо переосмислюють ці теми, найкращі фільми про середньовічних лицарів відзначаються чудовою грою акторів та унікальною роботою найкращих режисерів усіх часів.

1. «Айвенго» (1952)

«Айвенго» (1952)

«Айвенго» — історичний епос 1952 року з неймовірним акторським складом, до якого входять Роберт Тейлор, Елізабет Тейлор, Джоан Фонтейн та Джордж Сандерс. Заснований на однойменному романі сера Вальтера Скота 1819 року, «Айвенго» розповідає про поневіряння героя Вілфреда з Айвенго (Роберта Тейлора), який вирушає звільнити короля Ричарда Левине Серце після того, як його схопили, коли він повертався з хрестового походу. У цьому епічному оповіданні Айвенго закохується та стикається з інтригами брата Ричарда. Стрічка відзначається позачасовою кінематографією та чудовим музичним супроводом, що робить фільм справжнім шедевром.

2. «Остання дуель» (2021)

«Остання дуель» (2021)

Дата виходу: 15 жовтня 2021 року

Режисер: Рідлі Скот

Акторський склад: Адам Драйвер, Майкл Макелгетон, Гариєт Волтер, Бен Афлек, Мет Деймон, Сем Газелдайн, Натаніел Паркер, Джоді Комер

Рейтинг: R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника)

Фільм «Остання дуель» з Джоді Комер, Метом Деймоном та Адамом Драйвером у головних ролях розповідає історію двох французьких лицарів, які змагаються у судовому поєдинку після того, як Жан де Каруж (Деймон) звинувачує Жака Ле Ґри (Драйвер) у зґвалтуванні його дружини. Режисер Рідлі Скот у фільмі «Остання дуель» грає з суперечливими перспективами, оскільки розповідає одну й ту саму історію з трьох різних точок зору: Жана, Жака та дружини Жака, Маргарити. Ця розповідь, що спонукає до роздумів, сповнена захопливих поворотів, які змушують глядачів здогадуватись, що ж насправді сталося з героями «Останньої дуелі», а захопливі батальні сцени та першокласна операторська робота створюють потужний фільм.

3. «Царство небесне» (2005)

«Царство небесне» (2005)

«Царство небесне» — історичний епос 2005 року, що розповідає про Баліана Ібелінського (Орландо Блум), який намагається врятувати Єрусалимське королівство від вторгнення айюбідського султана Саладіна (Гасан Масуд). Ще один кіношедевр Рідлі Скота, «Царство небесне», розповідає вочевидь вигадану історію, яка тримає глядачів у напрузі протягом усього фільму. Фільм є захопливою пригодою, сповненою чудових батальних сцен і особистих викликів. «Царство небесне» — це візуально приголомшливий фільм з потужною грою акторів, що робить його одним з найкращих фільмів про середньовічних лицарів.

4. «Історія лицаря» (2001)

«Історія лицаря» (2001)

«Історія лицаря» — один з найкращих фільмів Гіта Леджера, який розповідає про героя Вільяма Тетчера, який видає себе за лицаря і бере участь у турнірах, здобуваючи славу і зустрічаючись на цьому шляху з кількома видатними історичними постатями. «Історія лицаря» розповідає анахронічну історію, яка поєднує сучасну поп-культуру зі світом 14-го століття. Хоча деякі критики критикували фільм за його анахронічний підхід, це вагома причина того, чому він став таким популярним серед глядачів. Саундтрек 1970-х років напрочуд добре пасує до фільму, підкреслюючи унікальне творче бачення, яке робить «Історію лицаря» одним з найкращих фільмів про Середньовіччя.

5. «Хоробре серце» (1995)

«Хоробре серце» (1995)

Дата виходу: 24 травня 1995 року

Режисер: Мел Ґібсон

Акторський склад: Анґус Макфадьєн, Кетрін Макормак, Патрик Макґуган, Мел Ґібсон, Софі Марсо

Рейтинг: R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника)

«Хоробре серце» — один з найвідоміших фільмів Мела Ґібсона, а п’ять премій «Оскар» свідчать про неймовірну якість стрічки. У «Хороброму серці» йдеться про сера Вільяма Волеса, який очолює Першу війну за незалежність Шотландії проти англійського короля Едуарда I. Хоча «Хоробре серце» приділяє мало уваги реальній історії, сюжет виявляється набагато більш захопливим, ніж реальні події, поєднуючи романтику, батальні сцени і драму, що створює надзвичайно цікавий фільм. Ґібсон також майстерно режисує фільм і створює приголомшливі візуальні образи.

6. «Легенда про зеленого лицаря» (2021)

«Легенда про зеленого лицаря» (2021)

Дата виходу: 30 липня 2021 року

Режисер: Девід Лоурі

Акторський склад: Дев Патель, Емілі Гетланд, Ралф Інесон, Гелена Браун, Алісія Вікандер, Джоел Еджертон, Ерин Келімен, Барі Кеоган, Ентоні Морис, Шон Гарис, Кейт Дикі, Сарита Чоудрі

Рейтинг R (Підлітки до 17 років допускаються до фільму тільки в супроводі одного з батьків або законного представника)

Фільм 2021 року «Легенда про зеленого лицаря» розповідає історію Ґавейна (Дев Патель), сина легендарного короля Артура, який намагається довести свою значущість у боротьбі з легендарним Зеленим лицарем. Один з найкращих фільмів формату A24 «Легенда про зеленого лицаря» вирізняється блискучою грою Пателя у головній ролі. Захоплююча розповідь тримає глядачів у напрузі і забезпечує повне занурення у сюжет, що є рідкісним для фільму про середньовічних лицарів. Візуальні ефекти та оповідь супроводжуються фантастичним саундтреком, який підсилює загальний вплив на глядачів і допомагає зробити цю картину однією з найкращих середньовічних фільмів.

7. «Леді-яструб» (1985)

«Леді-яструб» (1985)

«Леді-яструб» — це фентезійний фільм 1985 року, дія якого відбувається в середньовічній Італії. Фільм розповідає про Філіпа (Метью Бродерік), на прізвисько «Мишеня» — крадія, який потрапляє у в’язницю до злого єпископа Аквіли (Джон Вуд). Після втечі Мишеня вирішує допомогти лицарю (Рутґер Гауер) та його дамі (Мішель Пфайфер) втекти від військ єпископа і зняти прокляття, яке їх переслідує. «Леді-яструб» створює потужну суміш батальних сцен та романтики, доповнену яскравими візуальними образами та достатньою кількістю гумору, щоб зняти напругу. «Леді-яструб» в цілому надзвичайно цікавий фільм, незважаючи на поширені критичні зауваження щодо діалогів та темпу дії.

8. «Екскалібур» (1981)

«Екскалібур» (1981)

Фентезійний фільм про Середньовіччя «Екскалібур» (1981) переповідає легендарну історію про короля Артура (Найджел Тері) та лицарів Круглого столу. Відомий як один з основоположних фільмів у світі ірландського кінематографу, «Екскалібур» розповідає відому історію з вражаючим рівнем винахідливості, що робить її цікавою, незважаючи на те, що це одна з найстаріших історій у середньовічній літературі. Оповідь супроводжується потужним візуальним рядом, про що свідчить номінація на премію «Оскар» за найкращу операторську роботу. Також вважають, що «Екскалібур» дав поштовх акторській кар’єрі Ліама Нісона.

9. «Генрих V» (1989)

«Генрих V» (1989)

Фільм «Генрих V», знятий за однойменною п’єсою Шекспіра і є однією з найкращих екранізацій його творів. Кенет Брана — автор сценарію, режисер і виконавць головної ролі у фільмі — короля Англії Генриха V, який вторгається до Франції після того, як його образив французький дофін. Генрих б’ється у страшних битвах, перемагає всупереч усьому і врешті-решт бере в дружини французьку принцесу, щоб зв’язати два народи. Цей захоплюючий фільм був номінований на три премії «Оскар» і залишається позачасовим втіленням однієї з найбільш знакових п’єс Шекспіра.

10. «Ричард ІІІ» (1955)

«Ричард ІІІ» (1955)

Ще один культовий фільм за п’єсою Шекспіра — «Ричард ІІІ», який розповідає про спроби Ричарда (сер Лоуренс Олів’є) захопити англійський трон у свого брата, короля Едуарда IV (сер Седрік Гардвік), під час Війни троянд. Неймовірний успіх «Ричарда ІІІ» часто називають одним з найбільших досягнень у популяризації шекспірівської літератури за всю історію. Акторська гра Олів’є отримала особливу відзнаку, а сам фільм став ще більш шанованим від моменту його першого виходу на екрани у 1955 році. «Ричард ІІІ» — захопливий фільм, який впевнено потрапляє в список найкращих фільмів про середньовічних лицарів.

Статтю вперше було опубліковано англійською мовою під назвою «10 Best Medieval Knight Movies» на сайті Screen Rant 6 листопада 2023 року.

Переклали Ірина Бачуріна та Каріна Липка


Читати також