In medias res

Що таке In medias res

Сучасний кіновсесвіт любить відразу втягнути глядача у вирій подій. Для цього існіють спеціальні хитрощі, а точніше техніки, що підштовхують реципієнта до нестримної зацікавленності. Як же це працює? Розглянемо на конкретному прикладі.

Перший епізод серіалу «Пуститися берега» має одну з найкращих початкових сцен в історії телевізійної драми. 

З самого початку історії глядачі потрапляють у нещадну сільську місцевість Нью-Мексико, де головний герой Волтер Вайт веде свою машину в пустелі. Зупиняючи цей трейлер, він одягає сорочку, вибігає з машини та спрямовує пістолет в бік поліціянтів, які прямують до нього. Ця сцена змушує вас дивитися серіал далі. Цікавість тримає вас прикутими до телевізора, щоб дізнатися, що буде далі, а далі — серіал вас не розчаровує.

Цей спосіб захопити увагу аудиторії має назву In medias res. Тобто тут дія починається з середини історії. Це робить дві речі:

  • Створює рух вперед дією,
  • Створює запитання у вашої аудиторії.

In medias res належить до числа композиційних форм, що підсилюють напругу динамічністю викладу, які заощаджують зображальні засоби шляхом усунення другорядних дійових осіб і зосереджують увагу на основній дії. У драматургії in medias res тісно пов'язане з боротьбою за єдність дії (класицизм проти середньовіччя і бароко).

Отже, In medias res допомагає залучити увагу аудиторію. Ваша увага відправляється вперед, спостерігаючи за діями, але, що важливіше, намагається зрозуміти, що сталося до цього моменту. Починаючи з дії ви створюєте відкриті цикли. Сама передісторія може з’явитися пізніше під час оповіді. Відкриття історії дією створює миттєвий імпульс і захоплює увагу аудиторії, а вже далі — важливо правильно цим скористуватися. 


Читати також