Біографія Персія

Біографія Персія

Авл Персій Флакк – відомий давньоримський поет, майстер сатири – народився 4 грудня 34 року у Волатеррах (Етрурія) у родині Персія Флакка (ім'я невідомо), римського вершника, та Фульвії Сізеннії.

Незважаючи належність до стану вершників родина Флакків була тісно пов'язана із знаттю Етрурії та Рима.

Авл Персій спочатку вчився у Волатеррах, імовірно, йому викладав хатній вчитель. У 46 році він переїхав до Рима. Тут його навчали граматик Квінт Реммій Палемон, ритор Вергіній Флав. У 50 році Персій продовжив навчання у філософа-стоїка, ритора та поета Луція Аннея Корнута, вільновідпущеника відомого філософа та політичного діяча Луція Сенеки Молодшого. Через деякий час Авл Персій Флакк звів знайомство з самим Сенекою (через посередництво Корнута), проте палким прихильником його не став.

Персій належав до кружка Публія Клодія Фрасеї Пета, котрий очолював сенатську опозицію імператорові Нерону. До того ж Персій був родичем дружини Фрасеї Пета.

Сатурою Персій став займатися під впливом вивчення творів Гая Луцилія. Крім того, він став пристрасним бібліофілом. У його бібліотеці налічувалося 700 книг.

Персій написав усього 6 сатир у формі гексаметру. Писав він свої твори повільно. Мова його сатир вигадлива. Темою служили здебільшого вади людини.

Авл Персій Флакк помер 26 листопада 62 року у своєму маєтку під Римом від хвороби шлунка.

Біографія

Твори

Критика


Читати також