02-02-2024 Новини у світі 2263

Київська переніале 2024. Подія в Берліні. Програма та заходи

Київська переніале 2024. Подія в Берліні. Програма та заходи

Київська переніале оголошує художників/-ць та програму подій

Київська переніале 
23 лютого – 9 червня, 2024, Берлін
nGbK am Alex, station urbaner kulturen/nGbK Hellersdorf, Between Bridges, Prater Galerie
Вхід на всі локації та події вільний

Прес-конференція
23 лютого, 2024, 11:00
nGbK am Alex, Karl-Liebknecht-Straße 11/13, 10178 Berlin (вхід через ескалатор)
Екскурсія виставкою з продовженням у Between Bridges та station urbaner kulturen/nGbK Hellersdorf. Трансфер автобусом.   
Просимо зареєструватися за адресою: presse@ngbk.de

Київська переніале відкриється у Берліні 23–25 лютого 2024 року на 10-річчя революції Майдану та 10-ту річницю російської війни проти України. Це продовження пан’європейської Київської бієнале 2023 з виставками в різних локаціях та публічними програмами у кількох містах України та ЄС. Берлінська частина Київської бієнале 2023 проходить за підтримки та у співпраці з Kulturstiftung des Bundes (Німецьким федеральним культурним фондом). Виставка та насичена програма заходів відбудуться в чотирьох локаціях: двох локаціях nGbK на Александерплац та в Геллерсдорфі, виставковому просторі Between Bridges та галереї Prater.

Публічна програма розпочнеться перед відкриттям лекцією історика Тімоті Снайдера у п’ятницю, 16 лютого, в nGbK am Alex. 

Відкриття виставки відбуватиметься наступного тижня протягом триденного вікенду: у п’ятницю, 23 лютого, Київська бієнале відкривається в nGbK am Alex. Український музикант Heinali виконає треки зі свого останнього альбому KYIV ETERNAL. У суботу, 24 лютого, друга частина виставки відкриється у Between Bridges, а в неділю, 25 лютого – третя частина в station urbaner kulturen/nGbK Hellersdorf за участі Леона Кагане та Крістіни Вернер. Четверта частина виставки розпочнеться із симпозіуму, організованого галереєю Prater у травні 2024 року.

Дискурсивна програма зі щотижневими подіями супроводжуватиме виставку протягом березня та квітня. 29 лютого ініціатива міжнародних та українських журналістів/-ок, аналітиків/-инь та дослідників/-ць The Reckoning Project презентує власну документацію російських воєнних злочинів, засновану на верифікованих свідченнях очевидців.

9 березня, майже у другу річницю російського авіаудару по Маріупольському драматичному театру – одного з найжахливіших звірств, скоєних Росією під час нинішньої війни – Центр просторових технологій вперше у повному обсязі після двох років досліджень представить свою роботу «Місто в театрі». Завдяки тривалим інтерв’ю з тими, хто пережив теракт, цей спільний з берлінським колективом Forensis дослідницький проєкт відтворює життя театру, де на момент бомбардування знайшли прихисток понад 1000 людей.

16 березня панельна дискусія за участі літературознавиці Епп Аннус, історикині Франциски Дейвіс та дослідниці Дар’ї Цимбалюк поверне дискурс деколонізації із заходу на схід Європи, зосереджуючись на пострадянському та постсоціалістичному контексті, де перетинаються історії російського та німецького колоніальних проєктів. В іншій дискусії, 23 березня, дослідниця та кураторка Катерина Яковленко, письменник Ясін аль-Хадж Салех та історик Ян Томаш Ґросс обговорять повторюваний досвід переміщення – від Другої світової війни до війни в Сирії та російської війни проти України. 

Крім виставки та публічної програми, в рамках Переніале буде реалізовано постер-проєкт: серія плакатів приверне увагу до нинішньої війни Росії проти України та контекстуалізує її як війну всередині та проти Європи. Художників/-ць Уляну Биченкову, Павела Брайлу, Маріну Напрушкіну, Альону Соломадіну, Вольфґанґа Тільманса та Experimental Jetset запросили створити по одному плакату, поставивши запитання: «Що станеться з Європою, якщо війна проти України триватиме ще десять років?» Половина накладу плакатів буде розклеєна в Берліні, а іншу половину можна буде безкоштовно отримати у різних просторах Київської переніале.

Про виставку

Київська переніале трактує ідею бієнале як колективну довготривалу діяльність на тлі політичного, соціального та культурного виживання: «переніальний» означає «тривалий», «витривалий», «наполегливий». Через представлення мистецьких та дискурсивних практик Київська переніале звертається до різнобічних реалій війни. Програма залучатиме та вивчатиме широкий спектр нагальних тем на кшталт воєнної травми, втечі та переміщення, соціальної та політичної поляризації в європейських суспільствах, спричинених війною екологічних руйнувань та деколоніальних тенденцій у сучасній східноєвропейській культурі та політиці.

Російське військове вторгнення стало поштовхом для нової хвилі розслідувальних, дослідницьких та документальних підходів, які застосовують художники/-ці, активісти/-ки та журналісти/-ки. Результатом їхньої роботи став масив свідчень воєнних злочинів – від вбивств цивільного населення до знищення архітектурної та іншої культурної спадщини і руйнування довкілля, – наслідки яких в Україні переживатимуть ще довго після завершення війни. Окрім їхнього представлення, Київська переніале знову приверне увагу до російського вторгнення у Донбас, історії кримських татар та німецьких воєнних злочинів на українській землі під час Другої світової війни. Виходячи за рамки примирення з минулим, виставка орієнтується на майбутнє, шукаючи можливі стратегії виходу з нинішнього глухого кута війни, авторитаризму та колоніалізму.

Художники/-ці: Анонім, ДЕ-НЕ-ДЕ, Дмитро Грешко, Леон Кагане, Нікіта Кадан, Дарія Козлова та Арвіна Афшарнеджад, Яна Кононова, Ярема Малащук та Роман Хімей, Микола Рідний, Владислав Рябоштан, Зузанна Чебатул, Антон Шебетко, Анна Щербина та Крістіна Вернер, The Reckoning Project

Постер-проєкт за участі Уляни Биченкової, Павела Брайли, Маріни Напрушкіної, Альони Соломадіної, Вольфґанґа Тільманса, Experimental Jetset

Арт-директор: Василь Черепанин

Кураторська команда: Йорґ Гайзер, Шахін Зарінбал, Сергій Климко, Констанце Мустерер, Віктор Нойман, Лена Пренц, Чан Мілева Растович, Вольфґанґ Тільманс
 

Публічна програма

П’ятниця, 16 лютого, 18:00, nGbK am Alex (Stadtwerkstatt)
Диво-жінка та орки: українська історія та західні легенди
Лекція Тімоті Снайдера
Англійською мовою з синхронним перекладом на німецьку

П’ятниця, 23 лютого, 18:00, nGbK am Alex
Відкриття виставки
з музичним перформансом KYIV ETERNAL від Heinali (20:00)

Субота, 24 лютого, 18:00, Between Bridges
Відкриття виставки

Неділя, 25 лютого, 16:00, station Urbaner kulturen/nGbK Hellersdorf
Відкриття виставки
з презентаціями Крістіни Вернер та Леона Кагане
Німецькою мовою

Четвер, 29 лютого, 19:00, nGbK am Alex
The Reckoning Project: cвідчить Україна
Презентація Наталії Гуменюк, Джанін ді Джованні, Раджі Абдул Салама та Люби Кнорозок і показ фільму «Чорнобиль 22» (21 хв.) Олексія Радинського
Англійською мовою із синхронним перекладом на німецьку

Субота, 9 березня, 17:00, nGbK am Alex
Місто в театрі: російський авіаудар по Маріупольському драмтеатру
Презентація Центру просторових технологій за участі Максима Рохманійка, Світлани Матвієнко, Ксенії Рибак та Ізабель Гасфуртер
Англійською мовою з синхронним перекладом на німецьку

Субота, 16 березня, 17:00, Between Bridges
Деколонізуючи Східну Європу
Панельна дискусія за участі Епп Аннус, Франциски Дейвіс та Дар’ї Цимбалюк
Англійською мовою

Субота, 23 березня, 17:00, nGbK am Alex
Переміщення та прихисток під час війни
Панельна дискусія за участі Катерини Яковленко, Ясіна аль-Хадж Салеха та Яна Томаша Ґросса
Англійською мовою з синхронним перекладом на німецьку

Субота, 6 квітня, 17:00, Between Bridges
На захист анонімних авторів: про роль свідка у розмитій реальності військової зони
Презентація Юрія Грицини
Англійською мовою

Субота, 13 квітня, 17:00, Between Bridges
Українські квір-борці за свободу
Показ фільму й дискусія Анжеліки Устименко та Алекса Кінґа
Англійською мовою

Субота, 20 квітня, 17:00, nGbK am Alex
Чому (ця) війна? Психоаналіз і війна сьогодні
Панельна дискусія за участі Юрка Прохаська та Філа Ланґера
Англійською мовою

П’ятниця, 26 квітня, 19:00, nGbK am Alex
Нескінченність за Флоріаном
Показ та обговорення з Олексієм Радинським
Англійською мовою

Субота, 27 квітня, 17:00, nGbK am Alex
Люби та знай свій рідний край
Презентація мистецької ініціативи ДЕ-НЕ-ДЕ за участі Євгенії Моляр, Люби Малікової, Наталії Дяченко та Вови Воротньова
Англійською мовою

Неділя, 28 квітня, 17:00, Between Bridges
Харківська трилогія
Показ та обговорення з Миколою Рідним
Англійською мовою

Субота, 1 червня, 11:00, Галерея Prater
Що залишилося від дружби народів?
Симпозіум
Англійською та німецькою мовами із синхронним перекладом

Локації

nGbK am Alex
Karl-Liebknecht-Straße 11/13, 10178 Berlin (вхід через ескалатор)
24 лютого – 1 квітня, 2024
Години роботи: вівторок – неділя, 12:00–18:00; п’ятниця, 12:00–20:00 

station urbaner kulturen/nGbK Hellersdorf
Auerbacher Ring 41, 12619 Berlin (вхід з боку Kastanienboulevard) 
26 лютого – 9 червня, 2024
Години роботи: чертвер та субота, 17:00–19:00

Between Bridges

Adalbertstraße 43, 10179 Berlin25 лютого–5 травня, 2024
Години роботи: середа–субота, 12:00–18:00

Prater Galerie

Kastanienallee 7–9, 10435 Berlin (наразі в процесі реконструкції) 
25 травня–25 серпня, 2024 (очікується)

Проєкт реалізується за співпраці Центру візуальної культури, neue Gesellschaft für bildende Kunst та Kulturstiftung des Bundes (Німецького федерального культурного фонду) разом із Between Bridges та комунальною галереєю Prater. Kulturstiftung des Bundes (Німецький федеральний культурний фонд) фінансується Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien (Уповноваженим федерального уряду з питань культури та ЗМІ). 

neue Gesellschaft für bildende Kunst (nGbK) фінансується Департаментом Сенату з питань культури та громадськості.

Партнери: Emergency Support Initiative, програма Documenting Ukraine Інституту наук про людину (IWM) у Відні, Інститут східноєвропейських досліджень Вільного університету Берліна, Міністерство культури та інформаційної політики України, The Reckoning Project, Український інститут у Німеччині. 


Інформація для преси:
Лютц Брайтінґер
neue Gesellschaft für bildende Kunst
Karl-Liebknecht-Straße 11/13, 10178 Berlin
Тел.: 030-616 513 13


Читати також