В Україні стартував проєкт «Кіберздоров'я» по захисту громадян від атак кіберзлочинців

В Україні стартував проєкт «Кіберздоров'я» по захисту громадян від атак кіберзлочинців

"Проблема шахрайства в кіберпросторі - це розчарування в благодійності, люди перестають донатити", - про це в ефірі подкасту “Кіберздоров'я” сказав доктор Євген Комаровський.

Проєкт “Кіберздоров'я” направлений на профілактику шахрайства в інтернеті і набуває особливої необхідності в умовах повномасштабної війни та високої активізації злочинців y мережі внаслідок російського вторгнення. 

Мета - підвищення рівня кіберграмотності громадян, висвітлення найпопулярніших шахрайських схем, надання практичних порад щодо захисту персональних даних та залучення прогресивної молоді до боротьби з шахрайством. 

Ці кроки зменшать число жертв кіберзлочинів та зроблять український сегмент інтернету безпечнішим для активних користувачів.

"Беззахисні усі. Кіберпростір страшний для будь-якого громадянина. Людина, що стикається з шахрайством - ризикує втратити всі свої гроші, здоров'я та репутацію. Спільна робота держави, громадськості та інфлюєнсерів допоможе великому пласту населення уникнути небезпек у кіберпросторі", - сказав ексрадник міністра охорони здоров'я, президент фонду “Здоров'я українського народу”, Сергій Сошинський.

Сошинський підкреслює важливість об'єднання зусиль у боротьбі з кібершахрайством, зокрема в благодійній сфері, оскільки кошти, які потрапляють шахраям, втрачені для допомоги пораненим військовим та цивільним. 

"З цим треба боротися аби допомогти подолати ворога й загрози, які нависли над Україною", - додав благодійник.

Проєкт “Кіберздоров'я” створений фондом “Здоров'я українського народу” за підтримки Асоціації благодійників України в межах співпраці з Департаментом кіберполіції Національної поліції України. 

Перший випуск підтримав Доктор Комаровський. 

Поштовхом до створення став кейс зі школярами однієї з Київських шкіл, які разом з батьками та працівниками школи на благодійних ярмарках збирали кошти на підтримку військових. Та передати зібрані кошти боялися через велику кількість шахраїв.

Після перегляду відео Доктора Комаровського, в якому розкривається проблематика лікування кінцівок у поранених й боротьби з непотрібними ампутаціями, а саме цим займається нацпрограма “Врятуй кінцівку” - діти вирішили допомогти саме їм.

"Сприймайте свій логін та пароль, як гаманець. Нікому й ніколи ці дані не передавайте!",- повідомляє старша інспекторка Департаменту кіберполіції Валерія Івкова.

У подкасті озвучені експертні поради кіберполіції, зокрема

  • Як захистити себе від потенційних загроз в онлайн-просторі;
  • Як діяти та куди повідомляти, коли став жертвою шахрайства;
  • Як шахраї використовують різноманітні маніпуляції для власної наживи;
  • Що таке фішинг та як його розпізнати. (Фішинг - з анг. Fishing - риболовля, тип кібератаки, коли шляхом обману людей спонукають розкрити особисті дані -ред.);
  • Як вводять в оману підлітків і людей похилого віку;
  • Чи виплачуються соціальні виплати шляхом розсилання повідомлень.

Це конкретні кроки, які кожен громадянин може зробити для захисту власної безпеки онлайн та підтримки легітимних благодійних ініціатив. 

Якщо шахраям, на жаль, вдалося вас ввести в оману - зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій:

  • чеки про оплату;
  • квитанції з банку про проведення грошових операцій;
  • роздруківки оголошень; 
  • посилання на сайт чи соціальні мережі.

Куди звертатися?

Форма зворотного зв'язку для подачі заяв: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

Повідомити про шахрая, якщо не завдано збитків: https://t.me/stopdrugsbot (зверненя в бот не є офіційною заявою).

Канал, за допомогою якого здійснюють блокування: https://t.me/+rPL5V0CMx0NlOTky 

Довідково

“Врятуй кінцівку” фонду “Здоров'я українського народу” є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу постраждалим внаслідок війни у понад 20 містах України та фінансує коштовні операції з порятунку кінцівок, які не покриває держава. За півтора роки в межах програми врятовано понад 1200 кінцівок у військових та цивільних, котрі зазнали травм внаслідок збройного нападу Росії на Україну. 


Читати також