Ведучий Паша Шилько закликав допомогти рятувати кінцівки пораненим військовим

Ведучий Паша Шилько закликав допомогти рятувати кінцівки пораненим військовим

27 лютого у Києві, в Pepper’s Club, відбувся благодійний культурно-розважальний захід «Битва імен», ініційований теле- та радіоведучим, продюсером музичної премії “YUNA”, Павлом Шилько.

У межах заходу був проведений благодійний аукціон, аби зібрати кошти на потреби нацпрограми “Врятуй Кінцівку”, амбасадором якої ведучий став.

Зокрема розіграли картину захисника Маріуполя, поліціянта Станіслава Борщака, котрий дістав важке поранення й був евакуйований гелікоптером з "Азовсталі" у 2022 році.

Станіслав - один із перших прибіг на місце авіаудару по пологовому будинку в Маріуполі. Тоді росіяни запустили керовані авіабомбу по місцю, де не було жодних військових, лише жінки з новонародженими дітьми.

“Я йшов на чергування, а на зупинках лежали тіла цивільних”, - згадує поліціянт.

Фото Станіслава Борщака з власного архіву

20 березня 2022 року, коли Маріуполь вже був в оточені ворога, Станіслав Борщак потрапив під мінометний обстріл. Товариш, який знаходився поруч, загинув, а поліцейському пощастило - він вижив, проте дістав надскладну травму руки. Допомогти зберегти руку взялися благодійники з нацпрограми “Врятуй Кінцівку”.

Нині правоохоронець малює картини та віддає їх на збори, аби отримані кошти перераховували на потреби військових.

Всі виручені з аукціону кошти будуть передані на допомогу постраждалим з важкими травмами рук та ніг.

 “Врятуй Кінцівку” фонду «Здоров'я українського народу» є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу постраждалим внаслідок війни у понад 20 містах України та дофінансовує коштовні операції з порятунку кінцівок, які не покриває держава. Слоган програми: «Не ампутуй, а врятуй».

Фонд активно співпрацює з лікарнями по всій території України. Найбільше операцій зі збереження кінцівок було профінансовано у Києві, Тернополі, Здолбунові, Рівному, Луцьку, Харкові та Хмельницькому.

Програму запустили наприкінці червня 2022 року, за цей час: було проведено понад 1000 операцій з порятунку кінцівок; прифронтові лікарні та госпіталі були забезпечені понад 3 000 апаратами зовнішньої фіксації (АЗФ -ред); на національних консиліумах були вирішені найскладніші в Україні випадки травм кінцівок; створено сотні годин наукових лекцій для лікарів, ортопедів-травматологів для підвищення якості надання медичних послуг та зменшення кількості медичних помилок, що призводять до ампутацій.

Нацпрограма залучає кошти благодійників, бізнесу та іноземних донорів, але поранених у черзі на фінансування операцій щодня стає більше.

Наразі в черзі на операції перебуває понад 3 000 постраждалих. Допомогти може кожен.

Зробити це можна за посиланням: https://houp.org/uk/donate-savethelimb/.


Читати також