Як піклуватися про себе та підтримувати дітей: поради та ресурси

Як піклуватися про себе та підтримувати дітей: поради та ресурси

Наша країна переживає надзвичайно важкий період у зв'язку з військовим конфліктом, тому важливо не забувати про власне самопочуття та дбати про емоційний стан не лише у себе, але й у дітей. Спілкування з малечею в умовах війни вимагає особливої уваги та підходу, щоб допомогти їм подолати стрес та негативні емоції. Тому ми звертаємо увагу на інноваційні підходи до піклування про себе і одночасно надання ефективної підтримки дітям у подоланні емоційних труднощів. .

Пропонуємо серію коротких анімаційних відеороликів, щоб пояснити, як працює стрес та як підтримувати дітей зберігаючи власний ресурс.

Серед тем:

  • Почніть з турботи про себе. Це як в літаку: спочатку допоможіть собі, а потім дитині. Існує безліч вправ для боротьби зі стресом. 
  • Говоріть з дитиною, придумуйте спільні ігри. Допомагайте їм долати своїх емоційних драконів. 
  • Під впливом стресу у дітей можуть виникати ознаки вікового регресу. Це нормально. Але вчителям і батькам важливо розуміти базову фізіологію стресу у дітей, аби мати можливість їм допомогти. 

Про програму «Безпечний простір»

Це програма психосоціальної підтримки для шкіл та дитячих садочків. Компоненти програми передбачають навчання для вчителів та шкільних психологів, профілактику вигорання, та надання підтримки дітям з симптомами психосоціального стресу і травми. За два роки повномасштабної війни до програми долучилися більше 2000 шкіл з усієї України.


Читати також