Біографія Джона Міллінгтона Сінга

Біографія Джона Міллінгтона Сінга

Джон Міллінгтон Сінг – ірландський драматург, один із найвидатніших діячів національного відродження Ірландії – народився 16 квітня 1871 року у Ретфернхемі під Дубліном у сім’ї багатих землевласників.

Дід з боку матері, Роберт Трейл, був помітною фігурою Ірландської англіканської церкви, громадським діячем. Батько – адвокат, помер від віспи в 1872, тож Джон виховувався матір'ю у родовому маєтку.

Навчався у приватних школах, потім – у Королівській музичній академії Ірландії (фортепіано, скрипка, флейта, композиція та контрапункт), готувався стати музикантом. У 1888-1892 навчався у дублінському коледжі Святої Трійці, вивчав ірландську та іврит, виступав на концертах з оркестром академії. Паралельно захоплювався орнітологією, став членом дублінського Клубу натуралістів. Цікавився ірландською історією.

Дебютував у 1892 віршами в журналі дублінського коледжу. Під впливом ідей Дарвіна пережив духовну кризу, відійшов від протестантизму, у якого був вихований (герої з народу в його п'єсах – наполовину католики, наполовину язичники). Навчався у Німеччині (Кобленц, Вюрцбург) та Франції (Париж). Слухав у Сорбонні лекції Анрі д'Арбуа де Жюбенвіля про кельтську історію. У 1896 познайомився з Єйтсом, який переконав його повернутися до Ірландії і взяти активну участь у відродженні ірландської культури.

У 1903 Сінг приїхав до Лондона, дебютував як драматург п'єсою «У присмерку долини». Разом з Єйтсом став одним із засновників та директорів Театру Абатства в Дубліні (1904), тут була поставлена його драма «Джерело святих» (1905). Найбільшу популярність, а згодом і світову славу здобула п'єса Сінга «Добрий парубок – гордість Заходу» (1907), також поставлена в Театрі Абатства. Серед глядачів були Шон О'Кейсі та Семюел Беккет, згодом вони багато чим завдячували Сінгу у власній творчості; п'єсу знав і цінував Кафка.

Джон Міллінгтон Сінг помер 24 березня 1909 року в Дубліні.

П'єса за мотивами ірландських саг «Дейрдре – дочка печалей» було поставлено вже після смерті автора у 1910 році.

Біографія

Твори

Критика


Читати також