Як проходить реабілітація після ринопластики

Як проходить реабілітація після ринопластики

У гонитві за досконалими пропорціями обличчя у багатьох людей нерідко виникає бажання змінити форму чи розмір носа. До пластичних хірургів люди можуть звертатися з найрізноманітнішими запитами: викривлена носова перегородка, горбинка, кирпатий ніс, травми, що призвели до порушення естетичності та функцій носа, поява храпу чи просто бажання змінити форму носа. Ринопластика – операція на носі, яка дозволяє позбутися вроджених або набутих внаслідок травм дефектів. Процедура набуває все більшої популярності, пропонуючи пацієнтам можливість не тільки поліпшити свій зовнішній вигляд, але й вирішити проблеми, пов'язані з диханням. Звичайно, після хірургічного втручання обов'язковим етапом є реабілітація. У статті розповімо, як проходить, скільки триває і яких рекомендацій варто дотримуватися у післяопераційний період.

Ринопластика

Реабілітація після пластики носа: що варто знати

Реабілітаційний період визначає швидкість відновлення і, власне, результат операції. Ретельний та правильний догляд за прооперованою зоною, дотримання назначених ЛОР-хірургом рекомендацій визначають, наскільки успішно адаптується організм до змін. Процес реабілітації після пластики на носі проходить у кілька етапів.

Перший тиждень після операції

Після хірургічного втручання пацієнт 1-2 доби перебуває в стаціонарі, лікар накладає на ніс фіксуючу гіпсову пов’язку, а в носові проходи (для запобігання кровотечі) вставляються тампони. Тампони можна виймати через добу, а пов’язку – через 7-10 днів. Протягом даного періоду спостерігатимуться гематоми, набряки, синці та закладеність носа. Це є нормою для реабілітаційного періоду на даному етапі відновлення.

Перші два місяці після пластики носа

Синці почнуть зникати через кілька днів після зняття пов'язки, набряки і гематоми – протягом перших 2-3 тижнів, а повністю зникають приблизно через 4 місяці. У цей період ви можете оцінити перший результат операції. Повне відновлення хрящової і кісткової тканин відбувається лише через 9-12 місяців після проведеної процедури.

Набряки, синці: як пришвидшити реабілітацію

Гематоми, набряки, синці – нормальна реакція організму на хірургічне втручання. Набряки утворюються через травмування судин під час розрізу тканин носа. Вони можуть утворюватися безпосередньо в області втручання, а також у розташованих поруч ділянках. Як правило, припухлість проходить за 7-20 днів. 

Гематоми також є природною реакцією на травмування судин. Вони можуть спостерігатися навколо прооперованої зони та під очима. Для зменшення припухлостей, синців, гематом лікарем будуть рекомендовані спеціальні компреси, мазі, примочки, що дозволить пришвидшити загоєння. 

Пацієнт може відчувати біль в області носа від кількох днів до 2-3 тижнів. Якщо больовий синдром з часом посилюється, а не йде на спад, також збільшуються набряки, з'являються нові гематоми, необхідно звернутися до ЛОР-хірурга. 

Рубці та побічні реакції після ринопластики

Завдяки інноваційному медичному обладнанню пластичні хірурги можуть проводити операцію з мінімальними розрізами та мінімальною кількістю накладених швів. Якщо ринопластика проводиться закритим методом, то розрізи робляться з внутрішньої сторони ніздрів, а видимих шрамів не залишається. При відкритій ринопластиці розрізи робляться на максимально непомітних ділянках носа (наприклад складка крил носа, контур ніздрів), а рубці залишаються в природних складках носа. При бажанні пацієнта через рік після проведення хірургічного втручання можна провести лазерне шліфування рубців.

Чи можуть виникнути побічні реакції після пластики носа? Кожен організм індивідуальний, тому відновлюватися буде по-різному. 

До побічних реакцій відносять:

  • часткова або повна втрата нюху;
  • закладеність носа;
  • розростання тканини, яка перекриває дихальні шляхи;
  • деформація носа;
  • гнійні виділення;
  • виражене рубцювання.

При появі перерахованих симптомів важливо не відкладати і звернутися до лікаря.

Ринопластика

Яких рекомендацій дотримуватися після ринопластики

Важливо дбати про своє здоров'я і дотримуватися рекомендацій пластичного хірурга, що дає змогу мінімізувати ризик виникнення ускладнень і пришвидшити процес відновлення.

Рекомендації:

  • Не торкатися руками прооперованої зони. 
  • Мінімізувати в перший місць споживання газованих напоїв, солі.
  • Не вживати занадто гарячу / холодну їжу та напої.
  • У перші два місяці не відвідувати лазню, солярій, басейн. 
  • Спати на спині, підклавши під голову подушку.
  • У перший місяць зменшити фізичні навантаження.
  • Дотримуватися призначеного догляду за прооперованою ділянкою.

Важливо пам'ятати, що відновлення після операції на носі відбувається тривалий період і залежить від індивідуальних особливостей організму, складності проведення операції. А дотримання вищезазначених рекомендацій сприяє запобіганню ускладнень і допоможе швидше вас привести до омріяного результату – красивого носа. 


Читати також