«Казки братів Грімм»: рідкісне видання продано за рекордні 215 тисяч євро

«Казки братів Грімм»: рідкісне видання продано за рекордні 215 тисяч євро

На аукціоні в Кельні два томи "Казок братів Гріммів" з першого видання продали за рекордні 215 тисяч євро; ця сума містить також комісію покупця. Це свідчить про неперервний інтерес до творів братів Гріммів та їхню значну культурну цінність. «Просто Люди»

Історія "Казок братів Гріммів"

Якоб і Вільгельм Грімми

Якоб і Вільгельм Грімми, відомі як брати Грімми, з 1806 року збирали та записували народні казки, що раніше передавалися лише усно. Вільгельм адаптував їх, створивши стиль оповіді, який використовується й досі.

Перший том "Казок" був опублікований у 1812 році й містив 86 казок, серед яких "Спляча красуня", "Попелюшка", "Гензель і Гретель" та "Білосніжка". Другий том з 70 текстами, включаючи "Дванадцять танцюючих принцес", "Розумний кравець" і "Зіркові гроші", вийшов у 1815 році.

Унікальність першого видання

За даними аукціонного дому Venator & Hanstein, перше видання "Казок" вийшло тиражем 700 примірників, з яких до наших днів збереглося лише кілька. Це робить їх надзвичайно рідкісними та цінними для колекціонерів.

Рекордна ціна

Рідкісне видання "Казок братів Грімм"

Це не вперше казки братів Гріммів продають на аукціоні, проте наразі за видання віддали найбільшу суму. Наприклад, у червні 2011 року два томи першого видання продали на аукціоні Sotheby's за 206 500 доларів.

Інші цікаві факти

  • У 2022 році на аукціоні Christie's за 138 600 доларів був проданий примірник першого "малого видання" "Казок" з 50 казками, яке виходило десятьма тиражами з 1825 року.
  • Останній примірник містив присвяту братів Гріммів Амалії Гассенпфлуг, яка допомогла додати до томів кілька казок.

Значення "Казок братів Гріммів"

"Казки братів Гріммів" не лише здобули світову популярність, але й вплинули на розвиток дитячої літератури, фольклористики та літературознавства. Їхні сюжети лягли в основу численних опер, балетів, фільмів та мультфільмів.

Продаж "Казок братів Гріммів" на аукціоні за рекордну ціну свідчить про те, що ці твори й далі залишаються актуальними та цінними для людей у ​​всьому світі. Їхні казки продовжують чарувати читачів, дарувати їм радість та знайомити з фольклорними традиціями різних народів.

 

 

 


Читати також