Посадка картоплі: підготовка, способи, догляд, зберігання

Посадка картоплі: підготовка, способи, догляд, зберігання

Складно знайти присадибну ділянку, на якій би не вирощувалася картопля.  Але як саджати та доглядати за нею, щоб отримувати гарний врожай. Вирощування цієї культури має свої особливості, без знання яких не обійтися. Далі детальніше.

Коли садити картоплю

Грунт для посіву картоплі навесні повинен бути добре прогрітий, щонайменше до 7 °С. Зазвичай це відбувається наприкінці квітня — початку травня. У досвідчених городників є прикмета: якщо берези почали випускати перше листя, значить, ґрунт уже досить теплий. Втім, садити картоплю можна весь травень і навіть у середині червня.

Як підготувати грядку

Виберіть добре освітлене, сонячне місце. Спершу ретельно перекопайте ґрунт на багнет лопати. Потім на кожен квадратний метр грядки внесіть 8-10 кг гною або компосту, що перепрів, 30 г аміачної селітри, 45 г суперфосфату і 25 г сульфату калію. Якщо на вашій ділянці важкий глинистий ґрунт, додайте ще 10‑літрове відро піску. На завершення розпушіть поверхню граблями.

Вибираємо бульби для посадки

Перед тим як купити картоплю на посадку, потрібно вибрати відповідний сорт.  Слід орієнтуватися на його врожайність, стійкість до захворювань та середній розмір бульби. Кожен різновид має свій смак і свій ступінь розварюваності. Попередньо можна довіритись інтернет-магазинам та знайти там відповідні сорти. Ще один варіант – купити кілька видів картоплі на пробу, приготувати  і той що сподобався вибрати для посіву на своїй грядці.

Способи посадки

Розрізняють три традиційні способи посадки картоплі:

  1. Під лопату. Садити картоплю в такий спосіб потрібно вдвох. Одна людина викопує лунку глибиною 10 см, інша кладе в неї бульбу паростками вгору. Далі викопується наступна лунка, а ґрунтом із неї засипається попередня. Відстань між посадками в ряді має бути 30 см, а дистанція між рядами – 70 см.
  2. В грядки. За допомогою лопати або граблів потрібно зібрати землю у довгі гряди заввишки 35 см на відстані 70 см один від одного. Повинно вийти так, що ряди для сівби будуть на височині, а міжряддя — у поглибленні. На кожній гряді зробіть лунки глибиною 10 см з кроком в 30 см. Покладіть у кожну бульбу паростками вгору і засипте ґрунтом.
  3. У борозни. Борозни шириною у 20 см і глибиною в 15 см. У траншею, що вийшла, викладіть бульби паростками вгору, дотримуючись дистанції в 30 см, і засипте їх ґрунтом.

Поєднує ці методи одне: поливати грядки відразу після посадки картоплі не потрібно. У бульбах міститься достатньо вологи спочатку.

Як доглядати за картоплею

Щоб зібрати хороший урожай, доведеться добре попрацювати. Поливати картоплю слід рано-вранці або ввечері після заходу сонця. Воду потрібно лити у міжряддя, намагаючись не попадати на бадилля.

Раз на 7-10 днів потрібно відправляти під кожен кущ 3-4 літри води. Коли з'являються бутони, поливи збільшити до двох разів на тиждень та до 12-15 л на рослину. У посушливу погоду зволожувати грядки доведеться частіше. Коли бадилля на картоплі повністю всохне, вода більше не знадобиться.

Особливості підживлення

Перше підживлення слід робити через 2-3 тижні після посадки. Для цього 20 г аміачної селітри або 1 столову ложку сечовини розвести в 10 л води. Під кожну рослину вносити 0,5 л розчину.

Коли на кущах з'являться бутони, слід підживити картоплю сульфатом калію з розрахунку 30 г на 10 л води. На 1 м2 грядки вносити 1 л живильної суміші. За сезон картоплі знадобиться три підживлення. Процедуру можна завершити підгортанням.

Як правильно зберігати картоплю

Після збору врожаю зберігати картоплю потрібно в холодних, сухих і добре провітрюваних приміщеннях. Під час зберігання головне – не дати бульбам прорости чи згнити. Особливо сильно псується картопля навесні.


Читати також