Ріпак – перспективна олійна культура для експорту

Ріпак – перспективна олійна культура для експорту

Все більше українських сільськогосподарських підприємств починають вирощувати таку олійну культуру, як ріпак. Ця рослина має велику агрономічну цінність, а також багато сфер використання. Тож не дивно, що ціна ріпака буде доволі високою і продати врожай можна дуже вигідно.

Перший український агромаркетплейс Гленділ допоможе легко та безпечно транспортувати  сільськогосподарську продукцію до будь-якої країни світу. Завдяки цій платформі можна взяти участь у торгівлі онлайн та користуватися додатковими сервісами. Glendeal буде корисним фермерам і виробникам, посередникам та брокерам, покупцям і торговельним компаніям.

Використання ріпака як альтернативного джерела енергії

У країнах ЄС та Північної Америки ріпак – це насамперед біоенергетична культура. Його використовують для виробництва твердого палива, біодизелю, біогазу та паливно-мастильних матеріалів.

Також постійно розробляються нові види біопалива. Доволі перспективним є паливо «ізопропіловий естер ріпакової олії», що було розроблено у Луцькому національному технічному університеті.

Використання ріпака у харчовій промисловості

Спектр використання дуже широкий, але основним харчовим продуктом є олія, що за своїми властивостями не поступається оливковій. Її використовують як у чистому вигляді, так і для приготування маргарину, маринадів, майонезу тощо. Також використовують макуху та борошно (насамперед для приготування кондитерських виробів).

Використання ріпака у медицині

На основі ріпака у світі розроблені лікувальні засоби та дієтичні добавки, що знижують рівень канцерогенів у клітинах, а також зменшують прояви гострої алкогольної інтоксикації. Також для онкохворих розроблено дієтичне харчування, що базується на додаванні до овочів та каш ріпакової олії.

У фармацевтичній промисловості ріпакову олію використовують для виготовлення:

  • лосьйонів;
  • мазей;
  • кремів.

Вона пом’якшує та зволожує шкіру, підтримує природний гідробаланс, відновлює сухе та пошкоджене волосся, сприяє загоєнню пошкоджень на губах і долонях. Завдяки наявності сульфорафана ріпакову олію можна використовувати як профілактичний засіб, що запобігає виникненню вікових плям на шкірі.

Ріпак має багато сфер використання, тому існує дуже великий попит на цю культуру. Тож експорт буде постійно збільшуватися. Агромаркетплейс Glendeal допоможе знайти покупців та гарантує успішність угоди.


Читати також