Як вирощують соняшник під гранстар

соняшник під гранстар

Соняшник – дуже поширена культура в сільському господарстві. З насіння цієї рослини виробляють олію, його використовують в кулінарії, а лікувальні властивості соняшника використовуються в медицині.

Що таке гранстар?

Гранстар – це гербіцид, який має високоефективну дію в боротьбі з дводольними бур'янами. Для більшої ефективності його доцільно застосовувати при появі на бур’янах трьох-шести листків. Цей гербіцид сумісний з рідкими добривами та пестицидами. Технологія вирощування соняшнику Granstar не становить небезпеки для людини, тварин, ґрунту, навколишнього середовища та самих культур. Його дія поширюється на ферменти рослинного походження. Цей засіб має виборчу здатність. Він знищує рослини зі стійкою кореневою системою, з якими не справляються інші препарати. Гранстар – водорозчинна капсула, яка містить трибенурон-метил. Посівмат соняшника під гранстар можна придбати в інтернет-магазині «Агросектор».

Технологія вирощування СУМО

При традиційному способі вирощування гербіциди використовують для знищення бур'янів. Але їх ефективність в умовах посушливого клімату падає. Проте є сучасна технологія вирощування соняшнику під «Гранстар», яка називається СУМО. В ній використовується гербіцид на основі трибенурон-метилу, здатний контролювати появу та ріст бур'янів. При даній технології вологість ґрунту не впливає на ефективність препарату. Речовина поглинається корінням і листям бур'янів, але не діє на соняшник. Надмірно чутливі бур'яни після обробки припиняють ріст через кілька годин. Більш стійкі бур'яни не вмирають та навіть залишаються зеленими, але вже не складуть конкуренції культурним рослинам.

Широкий асортимент насіння соняшника під гранстар представлений на сайті agro-sector.com.ua/ua/nasinnya/nasinnya-sonyashnyku/nasinnya-sonyashnyka-pid-granstar.

Нульова технологія вирощування соняшнику

До недавнього часу в сільському господарстві використовувалася традиційна система, тобто перед посівом ґрунт обробляли механічно за допомогою різних агрегатів і машин. Це необхідно для того, щоб ґрунт став пухким, що забезпечує подальшу роботу сівалок під час закладення насіння в ґрунт. Під час оранки ґрунт перемішується з рослинними залишками на його поверхні, поле звільняється від бур’янів. Але така обробка вимагає багато часу, праці та ресурсів. А головне, вона призводить до ерозійних процесів у ґрунті.

Технологія вирощування соняшнику традиційним способом давно застаріла. На зміну їй прийшли нові, більш сучасні методи. Одним із них є вирощування за нульовою технологією, основним принципом якої є відмова від оранки. Вирощування соняшнику за цим методом має такі переваги:

  • Економія ресурсів – палива, добрив, трудових та амортизаційних витрат, часу.
  • Збільшення прибутковості.
  • Збереження й відновлення родючого шару ґрунту.
  • Зменшення або повне зникнення ерозії ґрунту.
  • Накопичення вологи в ґрунті, завдяки чому урожай менше залежить від погодних умов.
  • Зростає урожайність.

Читати також