Особливості закладання домашнього фруктового саду

Особливості закладання домашнього фруктового саду

Напевно, кожен власник присадибної ділянки хоч раз мріяв вирощувати власні плоди. Навіть невеликий фруктовий сад здатен принести багато радості. Придбати фруктові дерева компактного розміру можна, відвідавши сайт Megasad. У цій статті ми розповімо про правила закладки плодового саду й особливості вибору саджанців плодових дерев.

Плодові дерева та їхні потреби

Найпоширенішими «мешканцями» українського присадибного саду є:

  • яблуня,
  • груша,
  • персик,
  • слива,
  • черешня,
  • вишня,
  • абрикос.

Кожен із цих видів фруктових дерев має дещо різні вимоги до ґрунту, але можна виділити кілька загальних правил:

  • Структура ґрунту. Для плодових садів найкраще підійдуть легкі суглинисті та глинисто-піщані ґрунти з відносно пухкою структурою, що дозволяє вільно розвиватися корінню. Ґрунт повинен бути родючим та з низьким рівнем ґрунтових вод. Кам'яниста і волога земля зовсім не підходять для закладення саду.
  • Реакція ґрунту. Більшість видів фруктових дерев віддають перевагу ґрунтам з нейтральною чи слабокислою реакцією (особливо груші та яблуні). Однак, якщо ґрунт на вашій присадибній ділянці має кислу чи лужну реакцію, це можна легко виправити за допомогою відповідних агротехнічних заходів.
  • Розташування саду. Найкраще висаджувати фруктові дерева на сонячному місці та на незначному підвищенні рельєфу. Відповідна доза сонячного світла необхідна для оптимального розвитку та забарвлення плодів. Слід уникати западин через загрозу підмерзання та підтоплення ваших дерев.

На що звернути увагу при виборі саджанців плодових дерев?

Усі саджанці мають походити з надійного джерела – бажано із сертифікованих розплідників або перевірених садових центрів. Додатковою перевагою покупки в таких продавців є можливість отримати професійну консультацію щодо посадки та догляду за рослинами.

Слід купувати дворічні саджанці без розгалуження або з кількома бічними пагонами, з яких навесні ви зможете сформувати крону дерева. Особливу увагу варто звернути на коріння саджанців – воно не повинно бути сильно вкороченим або обламаним. Корінці мають бути гнучкими, світлими та без темних плям, що вказують на підмерзання чи хворобу.

Сміливо можна купувати саджанці в горщиках, адже вони мають низку переваг над рослинами з відкритою кореневою системою: починають плодоносити на рік раніше (іноді продаються вже з плодовими бруньками), мають непошкоджене коріння, що дозволяє їм легко приживатися після пересадки.


Читати також