Вивезення картин за кордон України

Вивезення картин за кордон України

У цій статті ми детально розглянемо часті питання для художників, колекціонерів та просто поціновувачів мистецтва, які вивозять чи пересилають поштою предмети мистецтва (а вивіз картини за кордон України може бути складною місією) . 

Ми онлайн-галерея сучасного мистецтва ArtDom і вже більше 7 років займаємося відправкою предметів мистецтва по всьому світу. Для предметів мистецтва, включаючи картини і скульптури, є спеціальна процедура та вимоги для митного оформлення, щоб вони безперешкодно виїхали з України, вціліли під час доставки та успішно були доставлені отримувачу в короткі строки. Саме тому ми відкрили для всіх бажаючих нашу майстерню, в якій ми виготовляємо пакування за надійними конструкціями, які пройшли випробування часом та багатьму краш-тестами

Чи можна вивезти картину за кордон?

ввезення картин за кордон

Як оформити вивезення картин за кордон?

Для того, щоб відправити картину, скульптуру або інший витвір мистецтва потрібне наступне:

  1. дозвіл на вивезення - висновок експерта про те, що надана робота не є культурною цінністю національного масштабу, не є культурною спадщиною українського народу; необхідність отримати дозвіл державного експерта і підписи міністерства культури України.
  2. надійна коробка, яку на митниці зможуть відкрити та закрити, щоб звірити з наданими документами для митного оформлення;
  3. правильно заповнена митна декларація (якщо ви відправляєте поштою).
     

Давайте детальніше розглянемо кожен пункт та надамо відповіді, які суттєво вам допожуть успішно продавати, відправляти предмети мистецтва.

Зразок висновку експерта: вивіз творів образотворчого мистецтва за кордон

Офіційний бланк, який містить детальну оцінку та аналіз твору мистецтва, визначаючи його культурну, історичну цінність або відсутність такої. У висновку вказуються характеристики твору, такі як автор, час створення, стиль, техніка виконання, а також можлива принадлежність до певних культурних або історичних періодів. Експерт аналізує стан збереження твору, проводить його порівняльну оцінку з іншими схожими творами і встановлює його ринкову вартість. Основною метою висновку є визначення можливості вивезення твору за межі країни, відповідно до законодавства про культурні цінності.

Чи можна вивезти картину за кордон?

Зразок пакування картини: правила упаковки творів мистецтва

Передбачає використання матеріалів, які забезпечують максимальний захист твору під час транспортування. Спочатку картину обертають прозорою плівкою, що захищає від вологи, а потім використовують пухирчасту плівку для амортизації ударів. З метою вивезення картини за кордон необхідно також забезпечити доставку картин з дотриманням усіх правил. Для додаткової жорсткості конструкції використовують картонні або дерев'яні коробки, відповідно до розміру та вразливості картини. Важливо також передбачити захист кутів картини спеціальними захисними елементами. На завершення, упаковку ретельно запечатують, маркують вказівками про обережне поводження та вказівками щодо верху/низу упаковки, щоб мінімізувати ризик пошкодження під час перевезення.

Зразок пакування картини: правила упаковки творів мистецтва

Необхідні документи та дозвіл для вивезення культурних цінностей

В законодастві вказані наступні документи, які необхідні для вивезення предметів мистецтва:

  1. Висновок експерта, а в житті часті назви дозвіл, сертифікат чи просто документ на вивіз (вивезення).
  2. Документ, який підтверджує право власності на предмет мистецтва.
     

Втім, часте явище - у людей немає документу, який підтверджує право власності (квитанція, чек, договір купівлі-продажу), бо як кажуть "зняли зі стіни", "купили 20 років назад на центральній площі" або ж "художник подарував". Тому, бажано, щоб цей документ був, адже митним ораганам потрібно розуміти вартість товару, речі, які ви вивозите та завозите. В той же час, відсутність документу права власності не є підставою для того, щоб не випускати вас за кордон.

документи та дозвіл для вивезення культурних цінностей

Чи потрібен дозвіл на вивіз картин та мистецтва за творів мистецтва?

На сьогодні однозначна відповідь - так! Поступово з 2020 року на митних постах відкликали експертів від департаментів культури. З початком повномасштабного вторгнення їх взагалі виключили зі штату співробітників. Тому, фактично на митних постах залишились тільки представники митної служби. А митники не мають спеціальних знань в області мистецтва. Відповідно - вони не мають права пропускати (випускати) предмет мистецтва без дозвільного документу. Адже, вони не знають "можна вивозити картину Глущенка чи ні?".

Потрібна або ні експертиза картин перед вивезенням з України?

Законодавець визначив, що документи на вивезення потребують такі групи:

  • картини
  • предмети графіки (літографії, гравюри, малюнки)
  • скульптури (з фарфору, фаянсу, бронзи, мармуру, дерева, скла, металу)
  • ікони
  • гобелени
  • музичні інструменти та інше.
     

Законодавче визначення культурних цінностей міститься у статті 1 Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей" № 1068-XIV:

культурні цінності - об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України, а саме:

  • оригінальні художні твори живопису, графіки та скульптури, художні композиції та монтажі з будь-яких матеріалів, твори декоративно-прикладного і традиційного народного мистецтва, особливо ті, що створені після 1950 року;
  • предмети, пов'язані з історичними подіями, розвитком суспільства та держави, історією науки і культури, а також такі, що стосуються життя та діяльності видатних діячів держави, політичних партій, громадських і релігійних організацій, науки, культури та мистецтва тощо.

Які правила мають враховувати під час экспорту картини?

Для вивезення картин потрібен дозвіл у вигляді висновку спеціаліста, який підтверджує, що предмет не є культурною цінністю національного масштабу. Необхідно також мати надійну упаковку (яку можна відкрити/закрити на митниці) та правильно заповнену митну декларацію при відправленні поштою.

  • З 2020 року експертів з культури з митних постів виключили, тому для експорту картини за кордон потрібен дозвіл державного експерта. висновок експерта, що вона не є культурною цінністю національного масштабу.
  • Цей документ дійсний безстроково, якщо в картину не вносились зміни.

экспорт картини

Які предмети мистецтва заборонено вивозити за кордон україни?

  • Картини, створені до 1950 року (за винятком деяких випадків).
  • Предмети, занесені до Державного реєстру національного культурного надбання.
  • Предмети, включені до Національного архівного фонду.
  • Предмети, включені до Музейного фонду України.

Як правило, якщо предмет був створений до 1950 року його вивозити не можна. Але кожний випадок експерт розглядає індивідуально та комплексно. Наприклад, якщо авторська робота була створена у 1920-х роках і вона не становить культурної цінності - скоріш за все експерт дозволить його вивозити. Але є випадки, коли картини були намальовані у 1970-х роках і експерт забороняє їх вивозити (яскравий приклад - картини Марії Примаченко, які заборонено вивозити з України).

Наказом Міністерства культури і мистецтв України № 258 від 22.04.2002 року було затверджено Інструкцію про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України. Ця Інструкція більш детально розписує порядок оформлення дозволу на экспорт та містить перелік категорій, який не можна вивозити за кордон без державної експертизи (див. п. 1.4). До таких категорій входять:

  • культурні цінності, що занесені до Державного реєстру національного культурного надбання;
  • культурні цінності, включені до Національного архівного фонду;
  • культурні цінності, включені до Музейного фонду України.

Як перевірити - чи можна вивозити ваш предмет мистецтва?

Перелік предметів мистецтва, які можна вивозити за кордон вказані в Додатку 1 до вказаної вище Інструкції. До таких предметів відносяться:

  • сувенірні вироби;
  • предмети культурного та ужиткового призначення;
  • предмети серійного і масового виробництва.

Кожен випадок експерти розглядають індивідуально, тому краще звернутися до галереї АртДом та отримати 100% відповідь. Галерея АртДом співпрацює з декількома експертами по всій Україні і безкоштовно надає консультацію з питань экспорту предметів мистецтва, включаючи картини за кордон і порядок вивезення творів культури України. Ми спеціально уклали договори з декількома експертними установами через складнощі теперішнього життя. Десь відключення світла, або оголошено у місті повітряну тривогу, або ж експерт пішов у відпустку. Тому, ми кожного дня приймаємо замовлення та допомагаємо з цими питаннями, особливо з порядком вивезення творів культури України.

Митні аспекти вивезення творів образотворчого мистецтва за кордон

  1. Твори мистецтва, що вивозяться за кордон, повинні бути декларовані митниці. Важливо мати документ, що підтверджує право власності (квитанція, чек, договір купівлі-продажу), а також висновок спеціаліста про неналежність до культурних цінностей (оформлюється експертом з культури). Містить інформацію про картину (назва, автор, рік, розміри, матеріали), яка є необхідною для отримання дозволу державного експерта на вивіз картини.
  2. Приписи щодо перевезення картин через державний кордон. 

Приписи щодо перевезення картин та скульптур через державний кордон україни

 Для перетину кордону з творами мистецтва необхідно володіти висновком державного експерта та документом, який засвідчує право власності на мистецький предмет.

Чи потрібно робити нотаріальний переклад дозволу на вивезення на англійську мову?

Однозначної відповіді немає, оскільки з юридичної точки зору для відправлення картини за кордон - ні. Цей документ тільки для української митниці, на українській мові і діє цей документ тільки на території України. Тому, отримавши переклад на англійську мову цей документ знову ж таки не буде мати юридичної сили за кордоном. Але з фактичної точки зору, краще зробити сертифікат автентичності на англійській мові для картини, який наші спеціалісти з державної експертизи також роблять. За більш ніж 7 років досвіду ми зрозуміли, що краще зробити додатковий документ і тоді людина може спокійно подорожувати з предметом мистецтва.

Що ще потрібно знати про експорт культурних цінностей за кордон?

Експорт за кордон вимагає детального розуміння як оціночної вартості творів мистецтва, так і правил їх вивезення. Оціночна вартість картини може бути визначена різними сторонами: покупцем, продавцем, або кваліфікованим експертом, і безпосередньо впливає на розмір митних зборів, особливо якщо картину вивозять з метою продажу. Для тимчасового вивезення необхідно отримати спеціальний дозвіл, де буде зазначено країну призначення, назву галереї та термін перебування твору за кордоном. Важливо зазначити, що для таких випадків митне декларування не потрібно.

Звертаємо увагу на заборону экспорту предметів мистецтва за кордон, що можуть завдати шкоди здоров'ю людей чи довкіллю, а також на ті, що мають історичну або культурну цінність без відповідного дозволу. Рекомендується звернутися до професійних установ, таких як галерея АртДом, для отримання консультацій та допомоги у вирішенні всіх питань, пов'язаних з вивезенням творів мистецтва за кордон.

Ключові вимоги щодо вивезення картини з України

Вивезення картини з України підкоряється певним правилам та вимогам. Перш за все, необхідно мати висновок експерта про те, що твір не має культурної цінності, а також документ, який підтверджує право власності на картину. У випадку вивезення твору з метою продажу, потрібно оформити митну декларацію. Вартість картини також грає роль: якщо її оцінка не перевищує 1000 євро, декларування у митних органів не потрібне. Водночас, для картин, призначених для продажу, вартість оголошується, і залежно від цього сплачується мито.

Окрема увага приділяється перевезенню: важливо забезпечити надійну упаковку твору, що відповідає усім митним правилам. Заборонено экспорт картин, створених до 1950 року без спеціального дозволу, а також творів, що знаходяться в Державному реєстрі національного культурного достояння, Національному архівному фонді або Музейному фонді України.

Процедура вивезення складних творів образотворчого мистецтва

Вивіз складних творів образотворчого мистецтва вимагає особливої уваги та дотримання певної процедури. На першому етапі необхідно отримати висновок спеціаліста, який підтвердить, що твір не є об'єктом культурної цінності. Експертиза може вимагати надання додаткової інформації, такої як фотографії або детальний опис твору.

Після отримання висновку необхідно зайнятися митними формальностями, зокрема, декларуванням та сплатою мита в разі вивезення твору з метою продажу. Також важливо забезпечити належну упаковку та дотримання правил безпечного перевезення, особливо коли мова йде про тендітні предмети.

У деяких випадках може знадобитися отримати дозвіл від Міністерства культури та інформаційної політики України. Не варто забувати про страхування твору мистецтва на час транспортування та перебування за кордоном. Галерея АртДом готова надати всебічну підтримку та консультації з питань вивезення, починаючи з оформлення необхідних документів і закінчуючи організацією перевезення картин за кордон.

Процедура вивезення складних творів образотворчого мистецтва

Як отримати документ на вивезення від Мінкульту?

Галерея АртДом регулярно відправляє власні картини, скульптури за кордон та допомагає з оформленням цих документів. Ми співпрацюємо тільки з акредитованими експертами, які мають право на видачу таких документів. Щоб зробити замовлення - ви звертаєтесь до нас у месенджер та надаєте необхідні дані:

1) фотографії картини (роздруковані фотографії предмета мистецтва)

2) ПІБ художника, рік народження

3) назву картини

4) рік написання

5) матеріали (полотно, олія, акрил)

6) розміри (висота, ширина)

У відповідь ми надсилаємо рахунок на оплату, видаємо фіскальний чек та відправляємо готовий документ вам поштою, зокрема для відправлення поштою.

Який термін виготовлення документів під дозвіл на вивіз?

Середній термін - 1-2 дні. Експерт працюють тільки у будні, з понеділка по пʼятницю. 

Який термін дії висновку експерту на вивіз картин?

Для документів на постійне вивезення картини - термін дії необмежений, якщо в картину не вносились зміни, отримано дозвіл на вивезення картин та підписи міністерства культури України. Тому, якщо картину не домальовують ви можете отримати документ, а вивезти хоч через рік.

Вартість виготовлення документу 500 грн за одну картину незалежно від прізвища автора та не залежить від розміру. Якщо ви замовляєте одразу декілька документ - експерт надає знижену ціну.

Що таке та скільки коштує доставка картин "під ключ"?

У галереї АртДом функціонує майстерня, яка спеціалізується на відправленні картин за кордон із виготовленням упаковки будь-якої складності. Кожна коробка виготовляється на замовлення вручну з використанням високоякісних матеріалів:

  • 5-шаровий картон,
  • ДВП, OSB-плити, фанера,
  • картонні кутники,
  • дерев'яні рейки (рекомендовано),
  • щільний пінопласт, ідеально підходить для захисту картин та скульптур,
  • повітряно-пузирчаста плівка,
  • реставраційний папір.

За понад 7 років досвіду ми відправили понад 1000 посилок по всьому світу і радо допомагаємо нашим клієнтам доставляти мистецькі твори в цілості та схоронності, включно з оформленням дозволу на експорт картин за кордон. Наша майстерня знаходиться у центрі Києва, але ми працюємо з замовниками з усієї України. Можливі два варіанти доставки "під ключ":

1)Ви передаєте нам картину особисто або поштою, ми замовляємо дозвіл державного спеціаліста, виготовляємо упаковку, відправляємо посилку та надсилаємо вам трек-номер протягом 2-4 днів.

2)Ви замовляєте документи на експорт картини та упаковку, ми відправляємо їх вам поштою. Вам залишається лише віднести коробку з картиною на пошту.

Вартість упаковки починається від 300 грн і залежить від розмірів та вибраних матеріалів. При замовленні документів на експорт картин з України діє знижка на упаковку - 15%.

Скільки коштує експертиза картини?

Готові вивезти картину за межі кордону україни? Звертайтесь до АртДом

Зателефонуйте нам +38 063 247 8102 

Наш сайт: artdom.com.ua


Читати також