Юнацьке акне: причини, види та методи лікування

Юнацьке акне: причини, види та методи лікування

Акне, або юнацькі вугри – це шкірне захворювання, яке зустрічається у підлітків. Акне зазвичай є хронічним і тривалим явищем, яке з'являється приблизно у 35–90% підлітків. Наразі достеменно невідомо, чому симптоми акне в одних пацієнтів зберігаються протягом року чи двох, а в інших – протягом багатьох.

Симптомами акне є ураження шкіри переважно на обличчі та шиї, верхній частині спини та руках. При лікуванні підліткових вугрів використовуються дермокосметика та препарати для перорального приймання. Також ефективними є препарати місцевого застосування (креми, гелі, мазі). Саме до таких належить гель Дерива С МS, який можна придбати на сайті https://deriva.com.ua/.

Причини акне

У підлітковому віці виділяють чотири основні явища, які призводять до появи акне:

  • надмірне вироблення та зміна складу шкірного сала;
  • порушення правильного росту і розмноження клітин, що вистилають протоку сальної залози;
  • розмноження бактерій Cutibacterium acnes;
  • запальна реакція.

Види акне

Існує декілька видів акне, кожен з яких має свої особливості. Ось основні види:

  • Комедони. Відкриті комедони (чорні цятки) – це невеликі темні плями, що виникають, коли пори закорковуються сумішшю шкірного сала й мертвих клітин шкіри. Вони темніють через окислення при контакті з повітрям. Закриті комедони (білі цятки) – це маленькі білі або тілесного кольору горбики, що виникають, коли пори закриті, але заповнені тією ж речовиною.
  • Папули. Це невеликі червоні запалені горбики, які не мають видимої гнійної головки. Вони можуть бути болючими на дотик.
  • Пустули. Запалені прищі з білою або жовтою гнійною головкою. Пустули можуть розвиватися з папул, коли в них накопичується гній.
  • Вузлики. Великі, тверді й болючі запалені утворення, що знаходяться глибоко під шкірою. Вузлики можуть залишати рубці.
  • Кісти. Великі, болючі, наповнені гноєм утворення, які можуть викликати значні рубці. Кістозне акне є найважчою формою цього захворювання і потребує медичного лікування.

Чи можна лікувати акне домашніми засобами?

Домашні засоби (наприклад пити відвар братків) є неефективними у лікуванні юнацьких вугрів. Відвідування косметолога для процедури «очищення» шкіри лише відкладає початок правильної терапії.

При появі перших симптомів акне, варто звернутися до лікаря. Також важливо ретельно доглядати за шкірою та використовувати засоби, призначені для вашого типу шкіри та позначені як некомедогенні, тобто такі, що не викликають чорних цяток.


УВАГА!!! Перед тим як застосовувати той чи інший препарат, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!


Читати також