Прорізувачі для зубів – навіщо вони потрібні та як обрати правильну модель?

Прорізувачі для зубів – навіщо вони потрібні та як обрати правильну модель?

Однією з перших іграшок, яку батьки купують своїм малюкам, є прорізувач. Прорізувачі для зубів найчастіше виготовляють з безпечного для дітей силікону або каучуку. Вони бувають різних розмірів та форм – ви можете знайти моделі з брязкальцем, фруктами, тваринами або геометричними фігурами.

Не менш популярними за силіконові є водні та гелеві прорізувачі, які перед застосуванням потрібно потримати в холодильнику для охолодження. Холод допомагає зменшити набряклість ясен, а значить і усунути біль.

Навіщо використовувати прорізувачі?

Період прорізування зубів може початися між 3 і 6 місяцями життя дитини. Це один із найважчих періодів як для малюка, так і для батьків. Прорізування зубів викликає біль та свербіння. Ясна набрякають, дитина стає роздратованою і плаксивою, вона інстинктивно бере різні предмети в рот, щоб полегшити симптоми.

Коли з’являються перші сигнали про те, що починається прорізування зубів, варто відразу купити дитині прорізувач, щоб зняти біль і свербіж. Використання проізувачів має й інші переваги:

  • завдяки відповідній текстурі вони стимулюють ясна малюка, що також сприяє швидшому прорізуванню молочних зубів;
  • кусання та жування зміцнюють м’язи щелепи та м’язи навколо рота;
  • регулярне використання дитиною різноманітних за фактурою та формою прорізувачів сприяє розвитку правильного прикусу.

Який прорізувач купити?

Вибираючи будь-яку іграшку або виріб для малюка, в першу чергу слід звернути увагу на безпеку. Перший прорізувач повинен бути м'яким з невеликими виступами, щоб малюк не міг засунути його занадто глибоко в рот. У міру зростання дитини можна пропонувати їй жорсткіші моделі.

Ще один аспект, на який варто звернути увагу – це форма прорізувача. Він не може бути занадто великим або занадто маленьким. Якщо говорити про будову прорізувача, то починати варто з простих, не надто насичених за текстурою моделей. Пам'ятайте, що це нова для дитини річ, тому занадто багато подразників використовувати не рекомендується. Пізніше можна ввести більш різноманітну форму, яка буде заохочувати дитину до гри та кусання. З міркувань гігієни важливо, щоб прорізувач не мав порожнин всередині, оскільки там можуть розмножуватися бактерії та грибки.

Багато батьків також звертають увагу на колір прорізувачів, але слід пам'ятати, що приблизно до 3-4 місяців діти бачать тільки чорно-біле, а пізніше їм більше подобаються контрастні кольори, ніж бежеві й пастельні відтінки.


Читати також