Від стародавнього Єгипту до сучасності: історія та рецепти піци

Від стародавнього Єгипту до сучасності: історія та рецепти піци

Піца має дуже цікаву та довгу історію. Сьогодні вона одна з найвідоміших страв у всьому світі. Цікаво, що термін піца з’явився ще понад тисячу років тому. Звичайно, сучасна піца значно відрізняється від тих коржиків, які випікали у Стародавньому Єгипті. Піцерія в Івано-Франківську готує піцу не тільки за традиційними рецептами, тут можна придбати унікальну авторську страву, з використанням секретних інгредієнтів. 

Історія походження піци

Ми звикли вважати піцу творінням італійців. Але знавці історії мають свою думку, підкріплену дослідженнями. 

  • У Стародавньому Єгипті близько 6 тисяч років тому випікали коржики з кислого дріжджового тіста, на які викладали овочі та сир. Така їжа була дуже популярна серед селян. 
  • В Древній Греції стали випікати піцу, більш схожу на сучасну. Стародавні греки розкладали на сирому тісті цибулю, сир, зелень, поливали все оливковою олією, а потім випікали цей корж на камінні. Такий рецепт піци від греків запозичили римляни. Вони дещо ускладнили рецептуру, стали додавати різноманітні овочі до начинки та навіть мед. З того часу й заведено вважати, що піца з’явилася саме в Стародавньому Римі. 

Історія створення італійської піци

Справжня історія створення піци починається з часу, коли в Європу конкістадори завезли томати в 1522 році. Неаполітанські селяни почали використовувати томати як начинку для хлібних коржиків. Протягом довгого часу піца вважалася їжею бідняків. Поширенням піци серед знаті можна вважати дату 1772 рік. В той час король Фердинанд І, прогулюючись вуличками Неаполя, зголоднів та зайшов перекусити в піцерію Антоніо Тести. Йому дуже сподобався коржик з тіста, на якому знаходилося багато начинки. І він захотів запровадити піцу в королівське меню. Але королева відмовилася від цієї витівки, вона не хотіла вживати їжу бідняків.

Наступне королівське сімейство стало більш поблажливим до такої їжі. В 1889 році піцайоло Раффаеле Еспозіто доручили приготувати піцу на честь королеви Маргарити, щоб вона її скуштувала. Еспозіто прикрасив піцу у вигляді італійського стяга:

  • томати - червоний колір;
  • моцарела, яка білого кольору;
  • базилік дає зелений колір.

Королеві так сподобалася піца, що вона наказала включити цю страву в королівське меню. 

Піца на початку двадцятого сторіччя 

На початку двадцятого століття піцу вживали переважно місцеві італійці та емігранти з Італії. Але після завершення війни в сорок п’ятому році, коли американські військові спробували італійську піцу, вона їм дуже сподобалась і завдяки їм популярність піци в Америці зросла. Перші піцерії відкривалися в Нью-Йорку, Чікаго, Філадельфії. 

Зараз піца доступна всім. Її подають в піцеріях, ресторанах, кафе. А найсмачніша піца тільки в Pronto.


Читати також