28.06.2024
Навчання. Освіта
eye 281

Новини науки та високих технологій. 28.06.2024

Новини науки та високих технологій. 28.06.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У Канаді розпочали роботи над новою «роборукою» Canadarm3 для білямісячної станції NASA Gateway

Канадське космічне агентство (Canadian Space Agency) повідомило про початок детального проектування, будівництва та випробувань роботизованого маніпулятора Canadarm3 для навколомісячної станції NASA Gateway. За словами канадських представників, «роборука» Canadarm3 стане готовою до відправки на майбутню космічну станцію NASA Gateway приблизно через п'ять років. Роботизована рука відіграє ключову роль у серії пілотованих місячних місій програми Artemis від NASA. На її проектування та тестування виділено 730 мільйонів доларів США (999,8 мільйона канадських доларів) від Канадського космічного агентства (CSA).

Майк Грінлі, генеральний директор компанії-виробника MDA Space, розповів:

Ми вступаємо в захоплюючий період, коли Canadarm3 набуде форми і оживе на нашій виробничій ділянці.

Генератор відео Google Vids доступний для тестування

Компанія Google запустила новий сервіс Google Vids, що дозволяє генерувати відеоролики за допомогою нейромереж. Сервіс пропонується поки що у тестовому вигляді. Підключитись до тестування можуть учасники програми Workspace Labs.

Google Vids може згенерувати відео на основі текстового запиту. Отримавши текстову підказку, Google Vids надасть користувачеві базову розкадровку для роботи, яку можна налаштувати, уточнити, вибрати певний стиль для відео. І навіть увімкнути документи або файли безпосередньо зі свого облікового запису Google Drive. До ролика можна додати власний або стандартний голос.

Інструмент стане частиною платного пакету сервісів для роботи на основі ШІ Gemini for Workspace ближче до кінця 2024 року.

Google Translate (Google Переводчик) отримав найбільше оновлення – додалося 110 мов

Компанія Google оголосила про випуск великого оновлення фірмового сервісу Google Translate (Google Перекладач). За словами розробників, це найбільше «розширення» охоплення сервісу за всю історію – було додано підтримку перекладу ще для 110 мов. Таким чином, мовна база Google Translate розширилася майже вдвічі – зі 133 мов до теперішнього моменту. "Вивчити" нові мови Google Translate допомогла ШІ-модель PaLM 2 від Google. Таким чином, Google Translate вивчив, наприклад, кантонський діалект китайського, авадхі та марваді, сейшельський та маврикійський креольський, менський.

OpenAI заблокує користувачів із Китаю

Компанія надіслала таким користувачам попередження, що сервіси найближчим часом стануть недоступними. Це стосується не лише Китаю, але найкритичніше це саме для Піднебесної. Втім, аналітики зазначають, що це лише дасть додатковий поштовх для розвитку локальних продуктів.

ChatGPT і без того спочатку недоступний на материковому Китаї, але багато китайських стартапів змогли отримати доступ до платформи OpenAI і використовувати її для створення власних програм.

Середній показник обсягу ОЗП в ноутбуках за підсумками року зросте майже до 12 ГБ. Міг би і сильніше, якби не Apple

За даними аналітиків TrendForce, за підсумками поточного року середній обсяг оперативної пам'яті в ноутбуках досягне майже 12 ГБ.

Якщо точніше, мова про 11,8 ГБ, тоді як за підсумками 2023 середній обсяг становив 10,5 ГБ. Тобто відбуватиметься зростання на 12,4%. Цілком ймовірно, за підсумками 2025 зростання буде більш вираженим, бо 16 ГБ стають мінімумом для ПК категорії Copilot +. Вже цього року вплив цього ліміту буде помітним, оскільки частка ноутбуків, що оснащені 16 ГБ ОЗП, за підсумками року зросте до 20,4%.

Втім, значною мірою зростання стримує Apple, яка завзято вже багато років оснащує свої базові ПК лише 8 ГБ оперативної пам'яті, стверджуючи, що цього достатньо для звичайної роботи. Враховуючи, що Mac продаються дуже непогано, вплив Apple на середній показник об'єму ОЗП у ноутбуках дуже відчутний.

Amazon працює над новим чат-ботом, який конкуруватиме з ChatGPT та Bard

Компанія Amazon, ймовірно, працює над новим чат-ботом під кодовою назвою Metis, повідомляє Business Insider з посиланням на внутрішній документ та неназвані джерела, знайомі з проектом. Чат-бот працюватиме на новій моделі штучного інтелекту Olympus, а не раніше випущеної Amazon Titan.

Повідомляється, що Metis Amazon планує використовувати підхід, відомий як генерація з розширеним пошуком (RAG). За словами компанії, RAG «перенаправляє LLM для отримання відповідної інформації з авторитетних, наперед визначених джерел знань. Організації мають більший контроль над згенерованим текстовим висновком, а користувачі отримують уявлення, як LLM генерує відповіді».

По суті, RAG дозволяє системам вилучати дані крім попередньо завантаженої інформації з таких джерел, як API та репозиторіїв. Ці дані можуть оновлюватися окремо без необхідності перенавчання моделі та можуть дозволити їй отримати доступ до актуальної інформації, забезпечуючи більш точні та зрозумілі відповіді.

Генеральний директор Amazon Енді Яссі та Рохіт Прасад, головний науковий співробітник команди AGI та старший віце-президент, працюють безпосередньо над розробкою Metis. У команду також входять багато досвідчених фахівців із штучного інтелекту Alexa, і їхня робота над Metis, схоже, запозичена з технології, яку вони розробили для майбутнього голосового помічника «Remarkable Alexa».

Amazon заздалегідь планує випустити Metis у вересні. Однак одне з джерел заявило: «Технічно цей продукт спрацює, але питання в тому, чи не надто пізно». OpenAI запустила ChatGPT наприкінці листопада 2022 року, а Google запустила Bard (нині відомий як Gemini) у березні 2023 року — і це лише два великі конкуренти, з якими зіткнеться Amazon. Titan від Amazon не такий потужний, як його конкуренти, хоча компанія намагається охопити більше клієнтів за допомогою таких опцій, як бізнес-орієнтована модель Q.

Google прибирає нескінченні результати пошуку

Подобається вам це чи ні, експеримент компанії Google з «нескінченною» стрічкою  результатів пошуку, нарешті, добігає кінця. Компанія представила цю функцію кілька років тому і тепер повертає сторінку пошуку Google до старого стилю. Зазначається, що це дасть користувачам більше контролю над пошуком, відображаючи лише те, що вони хочуть і коли хочуть.

За словами розробників Google, нескінченну стрічку результатів у десктопній версії вже усунуто, а на мобільних пристроях цю функцію буде видалено «найближчими місяцями».

Замість стрічки у стилі соціальних мереж користувач побачить класичну розбивку на сторінки, що дозволяє переходити на певну сторінку результатів пошуку або просто натискати «Далі», щоб побачити таку. На мобільних пристроях кнопка «Додаткові результати» відображатиметься в нижній частині пошуку для завантаження наступної сторінки.

У Google повідомили:

Ця зміна дозволить компанії швидше надавати результати пошуку за більшою кількістю запитів замість автоматичного завантаження результатів, які користувачі не запитували.

Samsung представила перший у світі сенсор 200 Мп для телеоб'єктивів

Компанія Samsung представила три нові датчики зображення для основної та додаткової камер у майбутніх смартфонах. Серед тріо нових чіпів перший у світі 200-мегапіксельний сенсор для мобільних пристроїв, розроблений для використання з телеоб'єктивами.

«Підвищення продуктивності датчика зображення та усунення розриву між основною та допоміжною камерами для забезпечення єдиної якості фотозйомки з усіма кутами огляду — це новий напрямок у галузі, — каже Джесук Лі, виконавчий віце-президент і технічний директор бізнес-групи датчиків System LSI в Samsung. — Ми продовжимо встановлювати галузеві стандарти та розширювати технологічні кордони за допомогою нашої нової лінійки мобільних датчиків, які поєднують останні досягнення».

Samsung входить до числа найбільших виробників датчиків зображення у світі, поступаючись лише Sony. Хоча Sony впевнено випереджає Samsung, захопивши більше половини всього ринку сенсорів, Samsung зараз має частку ринку близько 15%. Окрім власних смартфонів Galaxy, Samsung постачає датчики зображення широкому колу інших виробників смартфонів.

Читати також


up