09.08.2024
Історія
eye 4282

Ікони Модеста Сосенка

Ікони Модест Сосенка. Львівський музей історії релігії

Львівський музей історії релігії розпочинає щотижневі короткі оповіді про свої скарби.

Представляємо вашій увазі ікону зі зображенням святих Антонія і Теодосія Печерських. Вона є однією з чотирьох унікальних ікон Модеста Сосенка з подвійними зображеннями з нашої колекції, на інших трьох представлено:

  • рівноапостольних імператора Костянтина і його матір Олену;
  • «апостолів Європи» свв. Кирила і Методія;
  • рівноапостольних князя Володимира і княгиню Ольгу.

Ці ікони Модест Сосенко написав для іконостасу найдавнішого храму Золочева – церкви Св. Миколая 1911 року на замовлення пароха Степана Юрика. Цікаво, що Теодосій Печерський схожий на митрополита Андрея Шептицького, Антоній – на о. Юрика.

Сам отець був непересічною особистістю, доктором богослов’я, деканом Золочівського деканату. Під час Першої світової війни був засланий до Вологди російськими окупантами за свою патріотичну позицію. Повернувшись до України, був делегатом Української Національної Ради ЗУНР, а після поразки в польсько-українській війні перебував у Золочівській тюрмі.

Модест Сосенко (1875 – 1920) – талановитий художник-новатор, поєднав старі візантійські традиції з модерними у сакральному мистецтві. Розписував храми на Галичині, автор близько ста живописних шістдесяти графічних робіт.

Ознайомитись з роботами Модеста Сосенка з нашої колекції і ще з понад тисячею найцікавіших пам’яток ви зможете вже в жовтні цього року завдяки реалізації проєкту за підтримки Українського культурного фонду. Слідкуйте за нашими оновленнями!

#запідтримкиУКФ

Читати також


up