25-05-2023 Розваги 851

7 фільмів та серіалів, які порушують тему ментального здоров'я

7 фільмів та серіалів, які порушують тему ментального здоров'я

Все ще стигматизуєте тему психічного здоров'я? Тоді ми йдемо до вас. Зібрали сім фільмів та серіалів, які порушують тему ментального здоров'я, допомагають краще зрозуміти самих себе та людей навколо нас.

До кісток / To the Bone

РХП - розлад харчової поведінки

До кісток / To the Bone

Головна героїня Еллен (Лілі Коллінз) довгий час страждає на анорексію, і жоден лікар за багато років не зміг допомогти їй вийти в ремісію. Все змінюється, коли вона стає частиною незвичайної програми доктора Бекгема (Кіану Рівз), його методи допомагають Еллен по-новому подивитись на світ. Фільм показує процес лікування Еллен та її знайомство з іншими людьми, які страждають від різних форм РХП. У процесі лікування вона навчається способам боротьби з хворобою і знаходить підтримку, якої так потребувала. «До кісток» – один з найкращих фільмів, які точно розкривають тему розладів харчової поведінки, що показує, через що проходять люди з подібним діагнозом, а також вселяє мотивацію впоратися з хворобою.

Правдива терапія / Shrinking

Втрата

Правдива терапія Shrinking

Психотерапевт Джиммі (Джейсон Сіґел) переживає особисту трагедію, після якої він порушує професійну етику і починає говорити з пацієнтами прямолінійно, влазить у їхнє життя і дає чіткі поради. Для клієнтів такий підхід працює, а сам Джиммі так і не може пережити втрату – смерть дружини. Він віддаляється від друзів і втрачає зв'язок із дочкою, але сам не вважає за потрібне звернутися за допомогою. Ментор головного героя (Гаррісон Форд) в цей час стикається з діагнозом хвороби Паркінсона і тяжко переживає новину, але знаходить у собі сили допомогти Джиммі пережити біль і повернутися до життя. Незважаючи на серйозну тему, серіал все ж таки комедійний, психотерапію він не замінить, але невелику підтримку в ньому все ж таки можна знайти.

Перерване життя / Girl, Interrupted

ПРО – прикордонний розлад особистості

Перерване життя Girl, Interrupted

Фільм заснований на автобіографічній книзі Сюзанни Кейсен, яка розповідає про досвід перебування у психологічній клініці у 60-х роках. Роль самої Сьюзен дісталася Вайноне Райдер, хоча всі нагороди (зокрема Оскар) за роль у картині забрала Анджеліна Джолі, зобразивши соціопатку Лізу Роу. «Перерване життя» від першої особи розповідає про життя з діагнозом прикордонного розладу особистості, робить внесок у боротьбу зі стигматизацією ментальних розладів та наголошує на важливості адекватної та етичної допомоги з боку психотерапевтів. У 60-х до подібних діагнозів ставилися зневажливо, героїні фільму стикалися з жорстокими методами лікування, які були поширені на той час. За десятиліття фільм не втратив актуальності та несе в собі не лише художню цінність, а й відчутний внесок у підвищення поінформованості про діагноз ПРО у суспільстві.

Краще не буває / As Good as It Gets

ОКР - обсесивно-компульсивний розлад

Краще не буває As Good as It Gets

Головний герой фільму, буркотливий письменник Мелвін Уделл (Джек Ніколсон), страждає від обсесивно-компульсивного розладу, через що не завжди може контролювати свої імпульсивні вчинки: він обходить тріщини на асфальті, використовує паперові серветки, щоб не торкатися поверхонь з будь-яким натяком на бруд та мікробів. Все його життя будується навколо ритуалів, продиктованих нав'язливою хворобою, проте Мелвін цурається прийому медикаментів. Єдине місце, де він може більш-менш спокійно існувати – це невеликий ресторанчик на Мангеттені, в якому працює офіціантка Керол (Гелен Гант). Мелвін робить все можливе, щоб бути ближчим до Керол, тому що тільки поряд з нею його стан помітно покращується. Герої знаходять один у одного опору, а Керол мотивує Мелвіна почати пити ліки, що дозволяє йому нарешті взяти імпульси під контроль. Наприкінці герої усвідомлюють найважливіше – що вони самі створюють своє щастя.

Сучасне кохання / Modern Love

БАР – біполярний афективний розлад

Сучасне кохання Modern Love

Шоу засноване на серії однойменних колонок у The New York Times, кожна серія розповідає нову історію кохання у великому місті. У третьому епізоді серіалу «Сучасне кохання» Енн Гетевей грає Лексі, харизматичну юристку, яка приховує свій діагноз біполярного розладу від друзів та колег. У момент гіпоманії її життя схоже на бродвейський мюзикл, вона заводить розмови з незнайомцями, закохується і легко виконує роботу. Казковий стан змінює депресивна стадія, і Лексі вже ледве може встати з ліжка. Коли депресивні епізоди стають нестерпними і ламають життя героїні, вона знаходить допомогу в особі колишньої колеги, яка наполегливо наполягає на тому, щоб Лексі почала приймати медикаменти. 30-хвилинна серія дозволяє глядачеві проникнути в голову до людини з діагнозом БАР та відчути разом із героїнею різкі злети та падіння, а наприкінці видихнути з полегшенням, знайшовши необхідну допомогу.

Близнюки / The Skeleton Twins

Депресія

Близнюки The Skeleton Twins

Близнюки Меггі (Крістен Віг) та Майло (Білл Гейдер) багато років не підтримували зв'язок, але після невдалої спроби суїциду Майло рідні возз'єднуються. Обидва герої страждають від депресії, Меггі приховує свої проблеми за посмішкою, прагнучи зберегти ідеальну картину свого життя та стосунків, а також намагається заповнити порожнечу в житті різними зовнішніми стимулами.

Майло, з іншого боку, виявляє велику відкритість щодо своїх проблем та минулих травм. Фільм «Близнюки» показує, як депресія може впливати на відносини з близькими та якість життя загалом. Меггі і Майло не знаходять чарівного порятунку від своїх проблем, часто оступаються і помиляються, як будь-які живі люди, але в результаті знаходять підтримку один в одному.

Стац / Stutz

Про користь психотерапії

Стац / Stutz

Може, в якийсь момент ви помітили, як змінився Джона Гілл? Все це, за його словами, є результатом психотерапії та безкомпромісного прийняття себе. У цій нелегкій справі йому допоміг Стац - психотерапевт, який розробив власний метод для роботи з пацієнтами. Джона присвятив йому цілий документальний фільм, у якому дивовижним чином розкрив свої сумніви та страх невдачі в роботі над проектом. Стац не лише розповів про свій підхід у психотерапії, а й дав безліч корисних порад про те, які моделі поведінки та мислення застосовувати для вирішення щоденних проблем, а також як боротися з невпевненістю у собі. Якщо ви все ще вважаєте, що терапія – це марна трата часу, «Стац» дасть вам безліч цінних аргументів, щоб ще раз обміркувати цю позицію.


Читати також