28.04.2023
Розваги
eye 385

7 дивовижно красивих історичних фільмів із Південної Кореї

7 дивовижно красивих історичних фільмів із Південної Кореї

Південнокорейськаий кінематограф славиться своєю вишуканістю та майстерністю, й історичні фільми не є винятком. У цій статті ми розглянемо 7 найкрасивіших історичних стрічок, які точно зможуть зачарувати вас своєю красою та деталізацією.

Нічна Сова / The Night Owl

Нічна Сова The Night Owl

Кен-су (Рю Джун-Ель) - вмілий лікар і один з кращих фахівців з акупунктури у всьому королівстві Чосон. І навіть незважаючи на те, що він незрячий від народження, Кенсу приймають у команду придворних лікарів короля Інджо (Ю Хе-Джин). Правда, сліпота Кенсу незвичайна: як тільки на землю опускається ніч, його очі чарівним чином знову знаходять здатність бачити. Лікар тримає дар таємно від усіх, крім щойно повернувшегося з китайського полону наслідного принца (Кім Сон-Чхоль). Але коли Кенсу стає випадковим свідком вбивства принца, лікарю доводиться вибирати між справедливістю і байдужістю.

«Нічна сова» – один із головних корейських касових хітів минулого року. Скрупульозна костюмна драма ховає за історичним фасадом класичний детектив. Десь половину фільму ми спостерігаємо за побутом королівських лікарів та професійним зростанням Кен-су. А після вбивства палац та прилеглу територію закривають для пошуків злочинця, і «Нічна сова» обертається трилером, де час грає проти головного героя.

Майстер меча / Geomgaek

Майстер меча Geomgaek

В історичному кіно Південної Кореї багато уваги приділяється періоду національної боротьби з китайською імперією Цин. «Майстер меча» — один із прикладів, що ілюструють неприйняття мешканцями Чосона поразницької політики своїх правителів. Найкращий мечник держави Тхе-юль (Чан Хек) доживає свій вік у усамітненні та турботі про дочку (Кім Хен-су). Через стару травму колишньому воїну постійно потрібні дорогі трави, інакше він може назавжди втратити зір. Коли дочка Тхе-юля потрапляє до рук солдатів армії Цін під керівництвом бажаючого слави китайського фехтувальника (Джо Таслім), відставний королівський мечник береться за зброю востаннє.

"Майстер меча" - гідний історичний бойовик. Концентруючись на приватній історії суворого мечника, що бореться за дочку, авторам вдається не забути про національну складову конфлікту двох стародавніх держав. А фінальний твіст ще й виводить тему жертовності заради ближнього на рівень вищий за лінію відносин «батько — дочка».

Феншуй / Myung-dang

Феншуй / Myung-dang

Якщо хтось думає, що феншуй — мистецтво правильно розставити крісла у вітальні, щоб не дуло, то історична драма Пак Хі-гона здатна переконати найзапекліших скептиків. Головний герой Пак Че-сан (Чо Син-у) — знавець феншуй та людина відносно чесна. Він за винагороду радить підступному міністру Кіму (Кім Сон-Гюн) невдале місце для королівської могили, але промовляється про це спадкоємцю престолу, за що відразу позбавляється сім'ї та будинку. Через 13 років Пак Че-сану випадає шанс помститися Кіму. Дядько нового короля пропонує фахівцю з феншуй знайти могилу предків Кіма, щоб послабити міністра-інтригана.

«Феншуй» пропонує зануритися в зовсім чужі українському глядачеві культурні особливості Корейського півострова, але не забуває про такі фундаментальні цінності, як дружба, відданість і справедливість.

Прорив / Chang-gwol

Прорив Chang-gwol

У здатності вплітати найфантастичніші сюжети в історичний контекст корейцям немає рівних. "Прорив" - це зомбі-екшен на тлі повстання проти влади узурпатора. Наслідний принц Лі Йон (Хо Сон-тхе) у спробі озброїти бунтівників голландською вогнепальною зброєю випускає з торговельного корабля зомбі-вірус. Епідемія миттєво поширюється по всьому Чосону, забираючи життя сотень і тисяч, включаючи Лі Йона. Він встигає надіслати листа братові Лі Чхону (Хен Бін), який багато років живе в імперії Цін. На плечі Лі Чхона лягає тягар упорядкувати країну, поглинуту беззаконням і живими мерцями.

"Прорив" вийшов у прокат за рік до гучного зомбі-хіта "Королівство" від Netflix і загубився в тіні великобюджетного конкурента. А тим часом у фільмі є все те, що глядачі полюбили в корейських хорор-бойовиках: швидкі і шалені зомбі, максималістський героїзм, сутички з сотнями супротивників і виняткова азіатська жорстокість.

Лист королю / The King's Letters

Лист королю The King's Letters

Перенесемося у XV століття, коли Чосон ще був молодою державою і правив ним Сечжон Великий (Сон Кан-хо). Король втомився від використання підданими китайських ієрогліфів і потай від міністрів звернувся до буддійських ченців за допомогою у розробці нового алфавіту.

"Лист королю" розповідає історію про те, як з'явився хангиль - корейський фонетичний алфавіт, який і досі використовується в країні. Фільм для більшого драматизму бере за основу популярну легенду про створення хангиля буддійськими ченцями. Оскільки Чосон був країною перемігшого конфуціанства, ідея запросити до роботи над національним алфавітом буддистів здавалася жахливо безбожною. Через це Сечжон зустрічає як опір своїх міністрів, так і претензії буддистів на зміцнення впливу Чосоне.

Рибалка / Jasaneobo

Рибалка Jasaneobo

Це не навчальна тривога: «Рибалка» — буквально біографічна драма про те, як вчений пише енциклопедію про морських гадів. І пише неймовірно захоплююче. Чон Як-чон (Сіль Гьон-гу) служив при дворі короля Чонджо (Чон Джин-йон), але після смерті останнього за відданість католицизму був відправлений на посилання на віддалений острів Хіксан. Там Чон Як-чон зустрічає молодого рибалку-конфуціанця Чхан-де (Пьон Йо-хан), який прагне вчитися. Вчений і рибалка укладають угоду: Чхан-де розповідає Якчону все, що знає про морську фауну, а Якчон, у свою чергу, допомагає хлопцеві з навчанням.

Незважаючи на загальну драматичність та чорно-білу картинку, «Рибалка» зберігає світлий і добродушний тон. За умиротворення відповідають ідилічні пейзажі острова Хіксан та комічна простота Чхан-де. Молодий рибалка добре розуміється не тільки у видах морських жителів, а й у філософії легкого ставлення до життя. А ці знання для навченого досвідом Чон Як-чона виявляються навіть важливішими за складання енциклопедії.

Фортеця Намхансансон / Namhansanseong

Фортеця Намхансансон Namhansanseong

Почали з короля Інджо, ним же й закінчимо. Сюжет «Фортеці Намхансансон» обертається навколо реальної історичної події. Під час вторгнення маньчжурів у Чосон король Інджо (Пак Хе-іль) веде війська у фортецю на горі Намхансан. Фортецю взяти неможливо, але проблемою стають запаси їжі, що стрімко зменшуються. Маньчжур готові відступити, але вимагають замість наслідного принца як заручника. Король Інджо опиняється між двома вогнями: міністр Чхве (Лі Бенхон) виступає за видачу принца заради перемир'я, а міністр Кім (Кім Юнсок) — за опір до приходу підкріплення.

Незважаючи на військову тему, «Фортеця Намхансансон» приділяє батальним сценам мінімум уваги. Дійсно важливі події розгортаються всередині фортеці, де король бореться з тиском міністрів та власною совістю. Інджо треба вирішити, що важливіше: зберегти незалежність держави чи власного сина.

Читати також


up