Чому ностальгія може негативно впливати на наше теперішнє? Як не потрапити до пастки?

ностальгія - пастка

Ностальгія – складний емоційний стан, який може об'єднувати почуття втрати та піднесення, надії та водночас тривоги з приводу свого теперішнього чи майбутнього. І хоча вперше це поняття з'явилося як дефініція стану глибокої туги людини за батьківщиною, сьогодні ми точно знаємо - приводів для ностальгії значно більше.

Щасливі спогади з дитинства, університетські роки, перші стосунки, Різдво в Україні за місяць перед повномасштабним вторгненням… Усі ці фрагменти з минулого вриваються в наше життя часто без запрошення. І провокують сильні емоції. Адже охоплює враження, що так добре, як тоді, вже ніколи не буде.

То чому ж ностальгія часто така приваблива для нас, і чи можуть образи з минулого зашкодити нашому теперішньому? Для вас ми зібрали кілька порад, як цього не допустити.

Будьте реалістом

Згадуючи минуле, люди схильні ідеалізувати. Хороші, радісні події з плином часу нам здаються ще більш щасливими, а негативні аспекти наша пам'ять ніби витісняє. Так ми у власних спогадах «змінюємо реальність». Те саме стосується і людей з минулого. Будьте обережні. Насправді це така собі когнітивна пастка, через яку створений вашою уявою та пам'яттю ідеал з минулого стає недосяжним.

Досліджуйте власні емоції

Ностальгія часто показник того, що в теперішньому житті людині чогось бракує. Наприклад, відчуття легкості та безтурботності (як у студентські роки). Тобто бракує не обставин з минулого, а власного емоційного стану в тих обставинах. Його якраз можна відновити. Це зробити значно простіше, ніж повернутися на навчання, як варіант. Головне - зрозуміти, в чому справжня причина вашої ностальгії?

Шукайте нові враження

Одна з причин ностальгії – відсутність нових вражень і знакових подій у житті. Тому наш мозок повертає нас у минуле знову і знову в пошуках приємних емоцій. Однак довго це тривати не може, і скоро ресурс буде вичерпано. Тож надійний спосіб у цьому випадку – соціальна активність і нові контакти.


Читати також