Фотографія як сучасне мистецтво. Регіна Дебатті. Видавництво ArtHuss

Фотографія як сучасне мистецтво. Видавництво ArtHuss

Видавництво ArtHuss надрукувало книгу «Фотографія як сучасне мистецтво», яка презентує широкий діапазон сучасної художньої фотографії і стане вступом до пізнання світлин як мистецької форми.

Це переклад на українську найсвіжішого видання книги, яке було повністю оновлено, щоб відобразити сучасні погляди на найважливіші моменти в новітній історії фотографії, а останні два розділи були значно переглянуті, щоб відобразити нові технології, підходи та діалог із усталеними традиціями у фотографії як мистецтві. 

Фотографію можна вважати домінантною у наш час мистецькою формою. Адже щодня у світі створюють мільярди світлин, проте які з них можна вважати витворами мистецтва? Фотографія може зробити видимими людей, теми, сюжети, персональні історії, розкрити те, що звичайні візуальні медіа можуть проігнорувати. Книга «Фотографія як сучасне мистецтво» містить роботи понад 350 фотографів і охоплює широкий діапазон тем: від інтимних портретів до складних зрежисованих світлин. яких Філіп-Лорка ДіКорсія, Софі Калле, Олег Кулик, Йозеф Бойс, Сінді Шерман та багато інших ― це важливі імена в сучасній фотографії, які шокують, викликають відразу своїми роботами, або зачаровують і змушують задуматися.

Бельгійська кураторка та арт-критикиня Регіна Дебатті розповідає:

«Причина, чому я хочу порекомендувати цю книгу, полягає в тому, що вона весела. Вона націлена на кожного поціновувача мистецтва, але у ній немає застарілої теорії. На сторінках трапляється легкий гумор, а категорії, які обрала авторка для класифікації сучасної фотографії, дуже винахідливі».

Авторка книги Шарлотта Коттон обіймала керівні посади в Музеї мистецтв в Лос-Анджелесі, Галереї фотографів, Музеї Вікторії та Альберта в Лондоні. Можна було б очікувати, що розділи у книзі будуть класичними: натюрморт, портрет, пейзаж, абстракція… Проте Шарлотта Коттон пропонує інакший підхід до аналізу фотографії. Серед розділів книги:

 «Якщо це мистецтво» розглядає те, як фотографи організовують сторітелінг, сценарії та події, що відбуваються перед об’єктивом. Образ є кінцевою метою, фіксує дію, яка ніколи не повториться.

Розділ «Давним давно» аналізує, як одна фотографія може охопити складну історію. Робота над кадром інколи набуває масштабів роботи над фільмом через години роботи акторів, експертів, залучених до реконструкції сцен, здатних передати повну розповідь. «Відсторонена» фотографія познайомить читачів з художньою фотографією, позбавленої будь-якої візуальної драми чи гіпербол. «Дещо і ніщо» показує, як сучасні фотографи перетворюють звичайні об’єкти та простори на атмосферні зображення, які викликають емоції і чіпляють увагу глядача…

«Фотографія як сучасне мистецтво» відкриє для читачів нове покоління митців, які сприймають реальність та відображають її у світлинах, тим самим формуючи цей важливий медіум у соціально-культурному і політичному середовищах. Ця книга Шарлотти Коттон — це цікава аналітика робіт митців, що полегшує їх розуміння, а також спроба зрозуміти роль та значення фотографії як частини арт-світу.


Читати також