Велика важлива книжка про мистецтво. Видавництво ArtHuss

Велика важлива книжка про мистецтво

Видавництво ArtHuss готує до друку “Велику важливу книжку про мистецтво”. Авторка Даніелле Криза пропонує альтернативу світу мистецтва, де домінують чоловіки і зосереджується на роботах десятків сучасних художниць разом із творчими підказками, які надихнуть на творчість.

У мистецькому каноні набагато більше чоловічих імен, метою «Великої важливої книжки про мистецтво» є виправити це та проінформувати читачів про талановитих художниць сучасності та минулого, розкрити їх світогляд та проекти, які надихнуть читачів на творчість. 

Кожен розділ розпочинається завдань, які звертається до внутрішнього художника, спонукаючи читача створювати нову захоплюючу роботу та прокладати власний творчий шлях. Інтерв’ю, зображення та історії сучасних художниць, які перебувають на вершині своєї кар’єри, дають додаткове натхнення, а історичні довідки пов’язують їх із роботами жінок-новаторів минулого. 

Питання присутності жінок у мистецтві надзвичайно актуальне, зумовлене історичними процесами. У 1989 році група анонімних художниць-активісток створила сцену протесту «Чи повинні жінки бути оголеними, щоб потрапити в музей?». Статистичні дані вказують, що «менше 5% художників у розділах сучасного мистецтва — жінки, але 85% оголених зображень — жінки». Авторка книги Даніель Криза робить свій внесок, щоб змінити цей факт, але не через суперечки, чи протести. Її підхід дослідницький, цілісний, впевнений “Велика важлива книжка про мистецтво” — це есе та інтерв’ю про 45 рішучих, сміливих, професійних художниць. 

Даніель Криза пройшла аспірантуру з дизайну в коледжі Шеріан і продовжила кар’єру як авторка колажів, наповнених наративами, негативним простором і посиланнями на поп-культуру. У процесі роботи авторка досліджувала творчість інших мисткинь, їхні художні прийоми та вказівки і вирішила висвітлити їх творчість та сайті The Jealous Curator. Ця книга стала природним продовженням веб-сайту Даніель Кризи. Вона об’єднує трьох художниць на основі стилю, матеріалів, концепцій або тематики. Кожна з 15 груп починається сторінкою «натхнення», яка пропонує читачеві експериментувати з продемонстрованим типом мистецтва та створювати власні проекти. Відтак, книга презентує широкий діапазон думок, намірів і підходів, розширює рамки того, що вважають мистецтвом. Найчастіше людина починає свій творчий шлях з одним планом у голові, але трапляються речі, які змушують його переглянути. Кожна із цих художниць обирала способи адаптуватися та працювати з життєвими змінами дивовижним чином.

Наприклад, у книзі є історія про американську художницю Джанет Ечелман, яка пройшла шлях від класичного фортепіано до кінематографу, до консультування психолога, не відвідуючи уроки малювання до коледжу. Вона поїхала з Гарварду в Гонконг, далі на Балі, в Індію. Вона мала намір малювати в Індії та документувати свій досвід для стипендії Фулбрайта. Замість цього вона співпрацювала з рибалкою, щоб зробити скульптури з сітки, яку вона піднімала в повітря, щоб сфотографувати. Згодом Ечелман перетворила свої проекти рибальських сіток у величезні освітлені публічні арт-інсталяції. Вона виграла стипендію Гуггенхайма, виступала на TED і отримала нагороди від Architectural Digest і Smithsonian. І таких надихаючих історій у книзі ще 44, кожна з яких розповідає про креативність та незламність, пошуки нових підходів. 

Ілюстраторка Сінді Хелмс, що вивчла історію мистецтва з кінця 1980-х років, відгукнулася про цю книгу так:

«Кожна із цих художниць має потенціал висіти в Метрополітен-музеї, і не з маскою горили, яка приховує особистість, і не тому, що вони оголені, і не з будь-якою іншою огидною тактикою, що вимагає уваги, а тому, що вони демонструють якості, які супроводжують образотворче мистецтво: чесність, розумна наполеглива праця, безкомпромісна відданість якості ремесла, унікальна особистість і талановитий дух».


Читати також