03.03.2023
Розваги
eye 364

12 ознак того, що перед вами імпресіоністська картина

12 ознак того, що перед вами імпресіоністська картина

Фотографічне кадрування, вид на місто зверху, кафе та парки, стрибки та паровози – розповідаємо про те, як визначити роботу художника-імпресіоніста.

1. Повсякденність

Імпресіоністи писали сучасне життя. Слідом за реалістами вони нічого не вигадували – їхні герої зайняті простими речами: вони йдуть за покупками, п'ють чай, розвішують білизну чи читають. Нічого драматичного, жодних складних сюжетів та історій.

Берта Морізо. Жінка розвішує білизну

2. Вид на місто зверху

На картинах імпресіоністів ми дивимося на місто зверху: люди на бульварах та площах здаються крихітними. Через викривлену перспективу такі пейзажі дозволяють уявити, що ми знаходимося в конкретному місці — наприклад, стоїмо на балконі. Це схоже на фотографування.

Каміль Пісарро. Авеню Опера у Парижі. Сонце, зимовий ранок

3. Кафе, скачки, цирк, театр та інші розваги

Життя сучасного міста має на увазі походи до громадських місць. Невеликі групи та натовпи людей на полотнах імпресіоністів сидять у кафешантанах, танцюють чи спостерігають за змаганнями коней.

Костянтин Коровін. Паризьке кафе

4. Прогулянки на свіжому повітрі

Компанія біля водоймища, жінки на пікніку, діти в парку, пари в човнах - імпресіоністи часто демонструють нові види буржуазного відпочинку. Але тільки не Каміль Пісарро — він вважав за краще писати селян та їхню працю.

Клод Моне. Прогулянка поблизу Аржантея

5. Паровози, залізниця та вокзали

Особливо цю тему любив Клод Моне, який зобразив поїзди та вокзал Сен-Лазар багато разів. Пара, рух, метушня, а також нові інженерні конструкції залучали імпресіоністів як частину динамічної сучасності.

Клод Моне. Залізничний вокзал Сен-Лазар в Парижі.

6. Мости та пароплави

Великих лайнерів у імпресіоністів ми не побачимо – вони писали баржі, маленькі пароплави та вітрильники, порти. Судна або велично пливуть, або буденно стоять біля причалу, але ніколи не гинуть і не наражаються на небезпеку, як на картинах художників-романтиків.

Арман Гійомен. Сена в Берсі

7. Багато води

На імпресіоністських пейзажах дуже багато води: струмки та річки, озера та моря, набережні та канали. Вода мінлива, вона виблискує, відбиває світло і постійно змінює колір. Саме це й подобається імпресіоністам — ловити рухливе та нестабільне.

Огюст Ренуар. Жабник

8. Квітучий сад

Сад стає постійним мотивом імпресіоністів, тому що в ньому багато світла та яскравих кольорів. Деякі художники самі захоплювалися садівництвом — наприклад, Клод Моне в Живерні (Нормандія).

Микола Мещерін. Квітуча вишня

9. Природне світло та яскраве сонце

У світі імпресіоністів часто стоїть хороша погода (хоч і не завжди). Вони люблять гру світла в листі, яскраві плями, контури предметів, а ось ніч зображають рідко. Штучному світлу віддавав перевагу лише Едґар Деґа, його простір — місто, а не природа.

Клод Моне. Сорока

10. Туман, сніг, дощ

Імпресіоністи любили зображати короткі проміжки часу та зміну погоди. Світло та колір на їхніх картинах змінюються залежно від вологості та природних «фільтрів» — хмар, дощу, інею, туману. Це дозволяє передати мінливість світу.

Каміль Пісарро. Білий іній

11. Асиметрія

На картинах імпресіоністів фігури персонажів зсунуті від центру картини. Цей прийом художники запозичили у японському мистецтві, і головним фахівцем тут був Дега. Такі зрушення створюють динамічну рівновагу: фігури врівноважені нічим незаповненим простором.

Едгар Дега. Ванна

12. Фотографічне кадрування

А ще постаті персонажів часто обрізані рамою. Цей прийом застосовував у своїх пізніх роботах вже «вчитель імпресіоністів» Едуард Мане. Іноді таке кадрування виглядає досить радикально: лінія може проходити по обличчю героя або від фігури людини залишається лише рука. Це дозволяє передати спонтанність композиції та ефект присутності глядача.

Едгар Дега. Площа Згоди (Віконт Лєпік з дочками)

Читайте также


up