03.03.2023
Розваги
eye 139

Сантьяго Траверсо: світ неонової чуттєвості

Сантьяго Траверсо: світ неонової чуттєвості

Пульсуючі неонові портрети Сантьяго Траверсо – ностальгійне привітання, а також авторське переосмислення всесвіту галогенового світіння в кіно 80-х. Герої робіт Траверсо подібно до персонажів картин Вонга Карвая, ізольовані у своїй нудній самоті в просторі великих міст. Шекспірівська драма, розіграна випадковими особами, у якій неонове світло виглядає як попереджувальний сигнал. Світ без відчуття часу, занурений у нічну таємницю, просякнутий передчуттям, чуттєвістю та сигаретним димом.

Неон перетворює дійсність, роблячи її схожою на сон. Цю якість штучного освітлення ще на зорі свого існування оцінив кінематограф. Щільні кадри з силуетами, наче вирізаними по контуру, надають кінематографічної картинки ще більшої виразності, галогенове світіння виводить героїв на авансцену, додаючи кадру глибину і багатоплановість. Символізм кольору, його настрій – ще один із важливих смислів неону. Призовні вивіски злачних районів, підсвічування вітрин, відбиті в мокрому асфальті вогні міста, куточок сигарети самотнього мандрівника – це світлова гра уяви.

«Мій стиль фотографії я описав би як барвисту ніч, – каже Сантьяго Траверсо (Santiago Traverso). – Неон надає виразності, сюжетності кадру. Також я волію створювати фотографії, які виглядають ніби це сцени з фільму».

Щоб надати кінематографічності своїм робітам, фотограф використовує ефект наповненості, "щільності" кадру. Оператори в кіно одержують таку картинку, знімаючи в туман і дощ, заповнюючи простір розсіяним світлом, димом. Невипадково герої знімків Траверсо не випускають з рук сигарету, що димить.

«Я часто знімаю вночі і в найгіршу погоду. За допомогою своїх фотографій мені хочеться створити сценарії, які не тільки привабливі для ока, а й передають певні почуття. Хтось відчує меланхолію, хтось відчує ностальгію, чи смуток. Використовуючи елементи вулиць, я начебто додаю невидимі шари, вимірювання моїм фотографіям – для цього часто фотографую через скло, знімаю через паркан, все це робить фотографію багатоплановою».

Траверсо невипадково називають фотографом «старих мотелів, неонових вогнів та барів на розі». Сам він каже, що ототожнює себе з таємничістю та швидкоплинністю ночі. Його улюблений фільм – «Занепалі ангели» Вонга Карвая пояснює його потяг до ширококутного об'єктиву, дивних ракурсів, «прямої» зйомки, коли герой дивиться прямо в кадр. Карвай показує Гонконг у цій картині як місто жорстоке, але водночас атмосферне та привабливе. Це почуття привабливої, тривожної небезпеки намагається донести через свої роботи Сантьяго Траверсо.

Він знімає на стару камеру FujiFilm. Жартує, що коли вперше взяв до рук фотоапарат у п'ятнадцять років був упевнений, що майстерність та талант фотографа насамперед укладено у техніці, яку той використовує у роботі.

«Тільки з часом до мене дійшло, що постійна практика і багаторічний досвід коштують набагато більше за спорядження, навіть найдорожче, - каже Сантьяго. – YouTube став для мене найкращим учителем. Фотографія – це процес навчання, який ніколи не закінчується. Досі, час від часу, мені подобається дивитися відео з теорії фотографії чи есе про успішних фотографів».

Траверсо починав зі стріт-зйомки і зізнається, що великою перемогою для нього став порятунок від страху перед виходом із камерою на вулицю. Його перший комерційний досвід – зйомка футболок для лінії одягу, який вони створили з другом у шкільні роки. З 15 років він більше не залишав камеру і створив солідне за мірками його віку портфоліо.

Фотограф народився у Сан-Франциско, але виріс у Лімі, Перу. Через політичну та економічну ситуацію змушений був повернутися з родиною до США. Наразі Траверсо проживає у Флориді. Його яскраві роботи, фірмовий стиль привернули увагу до місцевих галерей. Зараз Сантьяго проводить виставки, займається авторською зйомкою, має багато комерційних замовлень, також він створює обкладинки для музичних альбомів.

Поринути у неоновий всесвіт фотографа можна на його сторінках у соцмережах.

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Фотограф Сантьяго Траверсо

Читайте также


up