Правильний горщик для орхідеї: розміри та матеріали

горщик для орхідеї

Купуючи вазон для квітів, ми зазвичай керуємося власними уподобаннями, а також розмірами кімнатної рослини та властивостями кореневої системи. Проте якщо у вас орхідея, то все дещо складніше. Потрібно враховувати доволі багато особливостей. Річ у тому, що ця рослина екзотична, а створити у квартирі умови, які схожі до природних, не дуже легко. Орхідеї доводиться пристосовуватися, але процес можна спростити, якщо правильно підібрати горщик.

Які матеріали використовуються

Це один із важливих критеріїв вибору. Для виготовлення горщиків для орхідей застосовуються такі матеріали:

  1. Скло. Завдяки йому рослина отримує потрібну кількість світла. Мінус таких моделей у тому, що зазвичай немає дренажних отворів, отже, якщо ви тільки починаєте вирощувати орхідеї, рекомендується вибрати інший варіант. Проте варто зауважити, що скляні ємності досить витончені, підходять для будь-якого інтер’єру, чудово виглядатимуть у спальні, вітальні чи на кухні.
  2. Пластик. Такі горщики вважають одними з найкращих моделей. Вони мають велику кількість дренажних отворів. Якщо потрібно, то зробити ще декілька не буде важко. Мінус полягає в тому, що пластик не дуже стійкий і легкий, отже, варто придбати масивне кашпо, аби вазон не перевернувся.
  3. Кераміка. Завдяки тому, що структура пориста, забезпечується хороший обмін повітря й вологи. Але можуть виникати проблеми. Коріння з часом починають приростати до поверхні горщика, а під час пересаджування їх можна травмувати, що призводить до загибелі чи хвороби. Коли волога випаровується, то солі залишаються на стінках, що не надто добре.
  4. Глина. Для того щоб не нашкодити рослині, потрібно вибрати модель, у якої внутрішня поверхня глазурована. Глина довгий час зберігає температуру, тому краще надати перевагу світлим варіантам. Це дозволить уникнути перегрівання в теплу пору року.

Найкращий варіант — пластикові горщики. Проте можна вибрати інші види, але потрібно враховувати всі нюанси.

Особливості вибору

При покупці варто звернути увагу на певні рекомендації. Окрім матеріалу, необхідно правильно підібрати розмір. Його вибирають з огляду на особливості коріння. Орхідеї не люблять занадто велику ємність. Якщо рослина виростає, то її пересаджують у горщик, якій лише на сантиметр більший від попереднього.

Зайва рідина згубно впливає на орхідеї. Тому потрібно купувати спеціальні горщики, які з нижньої сторони нагадують сито. Гарний варіант, якщо дренажні отвори є по боках, а не лише на дні. Завдяки цьому коренева система буде краще вентилюватися.

Потрібно враховувати ще один важливий нюанс. Коріння беруть участь у фотосинтезі й отримують усі речовини, які потрібні для розвитку. Тому рекомендується вибрати прозорі ємності. Лише декілька видів орхідей можуть рости в непрозорих.

Рослина є нестійкою. Тож потрібно горщик вставити у важке кашпо, яке зовсім не обов’язково повинно бути прозорим. Між стінками варто залишити декілька сантиметрів вільного місця.

Як правильно вибрати розмір

На перший погляд здається, що все доволі просто. Це так і є, якщо знати, на які параметри звернути увагу при покупці:

  1. Висота. Має бути така ж, як і діаметр.
  1. Об’єм. Підбирають відповідно до того, які розміри кореневої системи. Не треба, аби було надто багато вільного місця, оскільки орхідеї люблять тісні ємності.
  1. Форма. Не варто купувати моделі з завуженим горлом (порівнюючи з основною площею). Річ у тому, що при пересадці існує ризик пошкодити кореневу систему.

Декілька орхідей може знаходитися в одному горщику. У такому випадку розміри визначаються відповідно до попередніх рекомендацій.

Для того щоб не помилитися з вибором вазона при пересадці, варто скористатися лінійкою, щоб максимально точно визначити діаметр ємності.

Правильний вибір горщика — основа того, що орхідеї будуть здоровими та правильно розвиватимуться, відповідно, радуватимуть своєю красою доволі довго.


Читати також